НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС - III издание


Отличените млади таланти, участници в третото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“, организиран от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, с подкрепата на Община Стара Загора, получиха днес, 28 февруари 2020 г., своите награди. Официалната церемония се състоя в Културен център „Стара Загора“.
Тази година конкурсът събира рекорден брой участници-изпратени са 1367 творби от 106 населени места от 26 области в България, както и 15 от българското училище „Иван Вазов“ във френската столица Париж.
Гости на церемонията бяха: Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието (РУО), Николай Диков, председател на Съвета на директорите на „Мини Марица-изток“, представители на граждански сдружения и клубове, учители, и ученици.


„Много се радваме, че тази година конкурсът е в Националния календар на Министерството на образованието и науката, интересът към него расте непрекъснато. Благодаря на Община Стара Загора за съдействието и затова, че осигури подаръци за отличените. Нека любовта към България я носим в сърцата си, нека тя ни води напред и бъде в душите ни“, каза Милена Желязкова, директор на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“.

Участниците се състезаваха в пет категории, в три възрастови групи. В категория „Есе“ се конкурираха 124 творби, в категория „Стихотворение“ – 168, в категория „Рисунки“ – 712 творби, в категория „Фотография“ – 200 фотоса и в категория „Компютърна презентация“ – 163 разработки. Компетентно жури отсъди награди за най-добрите във всяка категория.

„Голямо предизвикателство е да се провежда този конкурс, защото в днешния материален свят е много трудно да бъдат приобщени децата към писменото слово. Стара Загора става все по-привлекателен център за младите хора в България и извън нея. Особена благодарност изказвам към родителите за тяхната подкрепа“, сподели Иванка Сотирова, която награди отличените в категория „Есе“.

Зам.-министър Таня Михайлова поздрави училището за идеята, Община Стара Загора и РУО, че подкрепят талантите. „С всеки ден, с всяка минута ние възпитаваме любов към родината. Няма как да имаме идеи за бъдещето и как да ги реализираме, ако не знаем, откъде сме тръгнали“, категорична бе зам.-министър Михайлова. Тя връчи наградите на победителите в категория „Рисунка“.

Председателят на Общински съвет Мария Динева, която връчи специална награда, пожела на децата много здраве и успехи, и да продължават да творят. По думите ѝ темата на конкурса е много важна, защото възпитава в любов към родината.

Издателят Станимир Стоянов приветства участниците, благодари им за успехите и съобщи, че всички конкурсни творби ще бъдат публикувани в специално приложение на вестник „Национална бизнес поща“.

Специални награди бяха връчени от омбудсмана на Стара Загора Надежда Чакърова, от институции, клубове и фирми.

Източник: http://zagoranews.bg/
II ОУ „Петко Р. Славейков“ - Стара Загора и Община Стара Загора организират III издание на Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“.
Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2019/2020 г.

Целта на конкурса е да се даде възможност за самостоятелна изява на изследователските и творческите възможности на учениците; да се създадат условия за развитие на интереси, потребности и нагласи, свързани с идеята за самостоятелното учене и да се подпомогне формирането на ценностни ориентири и личностни качества и тяхното въздействие върху обществото.
II ОУ е едно от елитните основни училища в Старозагорска област – продължител на здрави възрожденски традиции и двигател на нови образователни иновации. Конкурсът съпътства отбелязването на Славейкови дни - патронният празник на училището, като тази година се отбелязват две годишнини: 192 години от рождението на Петко Славейков и 62 години от трансформирането на Базова прогимназия към Учителския институт – Стара Загора във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” – Стара Загора. 

В конкурса могат да участват деца от  училища, школи и извънучилищни звена, разпределени в три възрастови групи:
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png I-IV клас;
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png V-VII клас;
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png VIII-XII клас.

Темата и категорията на конкурсната работа се избират свободно в рамките на зададената тема. Разработките може да се правят както индивидуално, така и колективно (в екип до 4 ученици + 1 учител). Учениците имат възможност да творят в пет категории:
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png Рисунки;
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png Фотография;
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png Компютърна презентация;
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png Есе;
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png Стихотворение;

Задължителни данни са клас, адрес, телефон и трите имена на участника/участниците; телефон, име и фамилия на ръководителя; адрес, телефон и електронен адрес на училището/школата.

Разработките се изпращат, както следва:
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png На хартиен носител – за  рисунка, фотография, есе и стихотворение
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png На CD/DVD – за презентация на адрес (важи датата на пощенското клеймо).
https://lh3.googleusercontent.com/-9rywL_59VU0/XaLRVv9TVaI/AAAAAAAAScM/EQDPn5ZyaFMUcvTlIOOc6jzaTuDng2ZCACLcBGAsYHQ/h120/checkmark-14.png По електронната поща (писмо и/или линк) – за всички.

Крайният срок за изпращане на конкурсните работи е удължен до 6 януари 2020 г.

Компетентно жури класира за всяка категория участниците с най-добрите творби, като присъжда за всяка възрастова група грамоти и предметни награди: Специална награда, от І до ІІІ място и поощрителни награди. Най-добре представилите се институции и ръководители получават грамота. Всички участници получават сертификат за участие.

Информация за резултатите от конкурса ще бъде публикувани на електронната страница на Второ основно училище „Петко Р. Славейков“, гр. Стара Загора (www.ou2sz.com) и в регионални печатни издания.

Координати за комуникация и адреси за изпращане:
  • Адрес: гр. Стара Загора, 6000, ул. „Ген. Н. Г. Столетов“ №111:
  • Електронен адрес: ou2sz@abv.bg;
  • Телефон: 042 62 73 63 – канцелария;
  • Лице за контакти: Неда Русева – старши учител по БЕЛ във Второ основно училище „Петко Р. Славейков“, гр. Стара Загора, тел. 0878 45 92 85

Уважаеми участници в III издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“, организиран от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора, благодарим за прекрасните творби, с които изразихте своите творчески заложби, знания и патриотични ценности.
На Вашето внимание предоставяме окончателното класиране в отделните направления:

Честито на отличените!
В третото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“ се включиха ученици от 106 населени места от 26 области в България и от Париж, Франция.

В категория „Есе“ се конкурираха 124 литературни творби, в категория „Стихотворение“ – 168, в категорията „Фотография“ – над 200 фотоса, в категория „Рисунки“ – 712 творби, и в категория „Компютърна презентация“ – 163 разработки.

Google карта с участниците по населени места:
Официалната церемония по връчване на наградите ще се състои на 28 февруари 2020 г. от 14:30 ч. в залата на Културен център с адрес бул. „Цар Симеон Велики“, №108, гр. Стара Загора. Ще се свържем с наградените ученици/ ръководители за уточнения.
Всички сертификати за участие са изпратени на посочените имейли - там, където са посочени.