УСПЕХ

ПРОЕКТ „УСПЕХ“
Арт студио
Завърши четиригодишната работа по Проект Успех - Арт студио с ръководител г-жа Гергана Вълкова. Част от децата в самото му начало бяха четвъртокласници, а днес вече са седмокласници. Това са Кети и Плами от VIIВ , Бети, Вики, Ванеса и Таня от VIIА. Учениците работеха по тема "Европейският съюз през погледа на децата". Тази година творците се спряха на православието - Гърция и Румъния и на някои техники, които иначе са недостъпни за учениците в училище - сух пастел и стъклопис.
На 19 март Арт студио по проект УСПЕХ проведе своята представителна изява. В него участват 15 деца от 6а, 6в и две от 7в клас. Студиото работи по тема „Европейския съюз през погледа на децата".

Тази година е трета от работата на Арт студиото с ръководител Гергана Вълкова и част от участниците са постоянни – това са учениците Виктория, Янина, Беатрис, Ванеса и Николай от 6а и Кети от 6в клас, други като Таня от 6а, Денис, Пламена и Вяра от 6в клас работят за втора година.

Разгледани са редица страни от Европейския съюз като се започна от основателките – Франция и Германия. Тази година се разглеждат страните Холандия, Дания и Швеция. Заниманията преминават в разработване на отделни интересни аспекти от живота на тези страни – географско положение, икономика, култура и се рисуват с различни материали и техники интересни моменти.

На представителната изява бяха показани произведения, отнасящи се само за Холандия. Това са рисунки на градове, мелници, градини с лалета, известните футболисти донесли толкова поводи за гордост на страната си, рисунки в стила на големите художници Ван Гог и Рембрант. Има и интересни произведения върху стъкло на коледна тематика, които на тази проява не бяха показани поради липса на възможност за експониране, а по-сръчните ученици започнаха и работи на платно като истинските художници. Освен изложбата бяха показани и презантация за работата през изминалото време от Таня от 6а клас и филм, направен от Кети от 6в клас. Присъстваха гости – зам. директорите на училището госпожите Цоловска и Колева, г-жа Робакова, г-жа Кирова, колеги учители и малките художници от 2а клас. Работата на Арт студио продължава до 7 май.
Клуб „Аз и природата“
На 12 февруари 2015г се проведе представителна изява на клуб „Аз и природата“. В присъствието на своите родители първокласниците показаха колко много знаят за живата и неживата природа. Представиха малки етюди, отгатваха гатанки, решаваха кръстословици. Похвалиха се с грамота за осиновяване на птица от Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“. Разказаха за видяното н Астрономическата обсерватория в Стара Загора. Гостите разгледаха изложба от изделия, изработени и подредени от малките природолюбители.
Клуб „Млад еколог“
На 11 февруари 2015 г. се проведе представителна изява на клуб „Млад еколог“. Учениците показаха пред своите гости какво са научили за опазването на природата. Младите еколози споделиха, че Земята е застрашена и всеки с малко усилия маже да помогне да я съхраним за идните поколения. Децата пяха, рецитираха, рапираха. Накрая подложиха на изпит и своите родители. Разказаха за незабравимите мигове, прекарани в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ и Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. Гостите видяха как от непотребни пластмасови и метални изделия, хартия и картон, могат да бъдат изработени красиви неща.
Клуб „Кариера”
Участие в състезанието „Открий Европа”
На 6 декември 2012 г. учениците от клуб „Кариера - професионално ориентиране и личностно развитие” по проект „УСПЕХ” усъвършенстваха своите умения за сътрудничество, бързи реакции и позитивни взаимоотношения като участваха в интерактивната игра „Открий Европа”, организирана от Информационен център „Европа – Директно” и РБ „З. Княжески” по повод седмицата „България – Европа”. Те провериха своите знания за 27-те страни - членки на Европейския съюз, а също и усвоиха нови.

Разделени на отбори, учениците от клуба, на възраст между 10 и 14 години преминаха през шест интересни предизвикателства: ориентираха се в каталога на библиотеката, за да извлекат определена информация за исторически личности, важни за развитието на Европейския съюз и Европа; демонстрираха уменията си да се ориентират по картата на Европа; играха онлайн игра, в която тренираха паметта си, откривайки идентични знамена на държавите от ЕС; участваха във викторина, като отговаряха на въпроси, свързани с интересни факти за ЕС; преписваха „История Славянобългарска” и намираха интересни факти за европейските държави. Накрая презентираха придобитите знания. Вълнуващи и интересни, заниманията провокира любознателността на учениците със своя състезателен характер. Първо място спечели отбор „Феникс”, второ - отбор „Комисарите”, на трето останаха „Европейски звезди” и „Победителите”.
Клуб „Кариера“ – професионално ориентиране и личностно развитие" по проект „УСПЕХ“ приключи своята дейност за учебната 2012/2013 г.

На 29 май 2013 г. се състоя заключителното мероприятие на клуб „Кариера – професионално ориентиране и личностно развитие“. През настоящата учебна година участниците в клуба се запознаха с идеята за учене през целия живот, с уменията за управление на кариерата, набелязаха своите стъпки към успеха и гостуваха на различни професии.

Магията на изкуството, тайните на науката, богатството на културата, различните нива на мениджмънта, значението на енергодобива и електроразпределението за икономиката на стрната и за бита на хората, произвеждането на продукти в международни фирми и външно-търговските отношения бяха само част от предизвикателствата.

Учениците научиха повече за работодателя и неговия избор, как се кандидатства за работа и кой помага на хората за това.

Запознаха се с хората, които се грижат за нашето здраве, също и със спасителния отряд за защита на населението.

Срещнаха се с областния управител, който ги запозна с ролята на държавата в управлението и подпомагането на общностите.

За втора поредна година учениците в клуб „Кариера“ натрупаха много впечатления, емоции и интересна информация за света на труда и професиите.
Бърза помощ в училище
На 11 април 2013 г, се проведе междинна изява на учениците от студио "Бърза помощ в училище" по проект Успех.

В хода на представянето учениците показаха знания и умения за оказване на първа долекарска помощ (ПДП) на пострадали с травми от различно естество.

Мероприятието бе посетено от представител на училищното ръководство в лицето на г-н Д. Динев - помощник директор по учебната дейност, д-р Гайдаров - дългогодишен специалист реаниматор, д-р Дженев - общопрактикуващ лекар и родител на дете участник в проекта, медицински специалисти от детски учебни заведения в града, родители и учители от учебното заведение, учениците от II в клас, някои от които участваха като статисти.
Клуб „Глобален млад гражданин“
На 27 май 2013 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се проведе представителната изява на учениците от III а клас на II ОУ „Петко Р. Славейков“, които членуват в клуб „Глобален млад гражданин“ в рамките на изискванията на проект УСПЕХ.

Присъстваха гости от училището и партниращи институции, родители и приятели на децата. Всички разгледаха изложбата от картини на екологична тематика, макетите от материали, които подлежат на рециклиране и таблото със снимки, отразяващи различни дейности на децата по проекта и останаха възхитени от въображението, сръчността и оригиналните идеи на малките глобални граждани от III а клас.

С много емоции и знание, както и с прекрасно настроение беше изпълнена залата на библиотеката.

Децата получиха поздравления и грамоти от Център за приобщаващо образование за чудесното представяне и активна работа по проекта.

Дълго време след приключването на представлението по коридорите на библиотеката се носеха комплиментите и възхитените коментари за изключителните постижения на малките творци.