сряда, 2 юни 2021 г.

В памет на Ботев (2 в клас)

Днес, на 2 юни 2021 г., заедно с учениците от II „в“ клас отбелязахме 145 години безсмъртие на гениалния български поет и революционер Христо Ботев.

Преди посещението на паметника на поета в парк „Аязмо“ учениците изгледаха откъс от филма на режисьора Никола Корабов „Свобода или смърт“ /момента, когато Ботев и четниците му слизат от кораба „Радецки“ на козлудуйския бряг и целуват българската земя/. Г-жа Рачева прочете баладата „Хаджи Димитър“ и поемата „Хайдути“. А г-н Книжаров прочете в превод на руски същите произведения на Ботев.

След като децата разгледаха тефтерчето на Ботев и се удивиха на неговия почерк, решиха да напишат красиво гениалното четиристишие „Настане вечер...“. Бъдещите третокласници поднесоха цветя на паметника, а Радослав Стоянов рецитира откъс от стихотворението „Майце си“.

Вдъхновени от деня учениците споделиха, че ще запазят в сърцата си споменът за днешния 2 юни и след време ще го разкажат на техните деца. Така поколение след поколение, защото: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...“