неделя, 16 май 2021 г.

Международен филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“

Здравейте, казвам се Владимир Илиев, ръководител на Клуб „Седмото изкуство“. Позволете ми да говоря от ед. ч., т.к. администрирам училищния сайт и обратното винаги ми е било странно.

Особено щастлив съм, че творби, изработени от ученици, намериха място в програмата на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, в който участват творби от 18 държави. Цели 4 от 11-те филма включени в категория „Детско кино“ са дело на КЛУБ „7-ТО ИЗКУСТВО“.

Това е един вдъхновяващ пример, че ако се стремиш достатъчно упорито, може да постигнеш всичко. Ние не чакахме удобния момент, условия или място, а работихме упорито тъкмо срещу обстоятелствата. Всички бариери, скептицизъм и апатия, с които сме се сблъсквали, нямат значение от висотата, постигната на крилете на музите.

Всеки професионалист е направил някога своите първи неуверени крачки и аз винаги съм окуражавал трудолюбието и мечтите на децата, защото и първата и последната крачка са еднакво важни, макар и различно възнаградени. Знам, че потенциала, който носят децата, някой ден ще се реализира и на голямата сцена, и съм им благодарен, че ме избраха да бъда, макар и за кратко, техен спътник.

Защото животът без мечти би бил безсмислен, а изкуството ражда мечти.


Включените в програмата филми от Клуб „Седмото изкуство“:

„ИЗБЕРИ ЖИВОТА“ (2019)


В ролите:
❉ Натали Васева (5 Г)
❉ Валена Харизанова (5 Г)
❉ Беатрис Паронова (5 Г)
❉ Йолана Борисова (5 Г)

Синопсис:
Кратък филм, чието послание е, че наркотиците са нещо, което мнозина разпознават като избор, но това е отказ от избор. Защото животът е пълен с възможности да бъдеш щастлив, а наркотичната зависимост ни лишава от тях.
Животът е сцена, бъди главен герой на нея!

„ХАМИ“ (2019)


В ролите:
❉ Натали Васева (5 Г)
❉ Екатерина Няголова (5 Д)
❉ Зефира Стоянова (6 Г)
❉ Валена Харизанова (5 Г)
❉ Йолана Борисова (5 Г)
❉ Красена Боева (5 Д)
❉ Крум-Петър Кисьов (5 А)
❉ Радослав Танев (5 Д)
❉ Габриела Дончева (5 Д)
❉ Велизара Колева (5 Д)
❉ Даниел Колев (5 А)
❉ Сияна Гълъбова (6 Д)

Синопсис:
Кратка история, която показва сложните верижните реакции от квантовата физика в човешките взаимоотношения. Една плюшена играчка (хамстерът Хами) ще направи живота на няколко деца по-усмихнат, а в края на деня ще се завърне при своя собственик. Нещо повече, тя ще промени начина на мислене на един от героите и той сам ще стартира своя собствена „верижна реакция“. Ням филм, който показва, че колкото повече участваме в това да бъдем добри спрямо останалите, толкова по-вероятно е сами да бъдем възнаградени за това.

„ПРАВИЛНИЯТ ХОД“ (2020)


В ролите:
❉ Доника Маринова (5Д)
❉ Екатерина Трифонова (5Д)
❉ Ивайла Анастасова (5Д)
❉ Изабел Цонева (5Д)
❉ Крум-Петър Кисьов (6 А)
❉ Магдалена Трифонова (5Д)
❉ Петър Радев (5Д)
❉ Преслава Чакалова (5Д)
❉ Станислав Чолаков (5Д)

Синопсис:
Филм в три действия, аналогични на шахматната игра – дебют, мителшпилд и ендшпилд. Разказва за начините, по които деца избират да водят своя живот и битката на игралното поле. Всеки от героите избира свой уникален, но твърде едностранчив подход, в който влага твърде много енергия. Филм, който поставя въпросите за цената на победата, за това кое е истинска победа и струва ли си да жертваме себе си в преследването на цел. Героинята, която играе за удоволствие, успява да покаже на своите връстници, че когато си позитивен и не вярваш сляпо на „готови рецепти“ е по-вероятно да постигнеш успехи и да завържеш приятелство. Защото не постигането на крайната цел, а това как ще я постигнем формира определени качества у нас. Други засегнати теми са дискриминацията и подвеждащите предразсъдъци.

Стара Загора – история на 8000 години (2021)

В ролите:
❉ Емили Лазарова (4 б през 2019/2020)
❉ Николай Златанов (4 б през 2019/2020)


Синопсис:
Филмът, който има и пълнометражна версия, е посветен на любопитното и красивото в Стара Загора, проследявайки неговата история от Древността до наши дни. Ако във времената на Паисий Хилендарски рискът от загуба на национална идентичност се е дължала на липсата на информация, то предизвикателството в наши дни е знанието да бъде поднесено по достъпен и интригуващ начин. Това е и мотивацията да бъде създаден филм, за изпълнението на който бяха посетени над 100 ключови дестинации в Стара Загора - емблематични места, културни забележителности и музеи, в които бе разкрита историята на града и събитията предопределили съвременната история на България.
Детско кино // thegoldenlinden.com Статия в dolap.bg Статия в dolap.bg