петък, 16 април 2021 г.

„Светът на палци“ в рисунките и пластиките на децата

За премиерата на балета „Спящата красавица“ във фоайето на Държавна опера Стара Загора е подредена изложба с част от творбите на децата от Второ ОУ „Петко Р. Славейков“. Участие има иновативната паралелка „Зографче“ с преподавателя по рисуване г-жа Гергана Вълкова.

До 1 юни колекцията ще бъде допълвана от експонатите на детското творчество.„Светът на палци“ е най-новата образователна програма на Държавна опера-Стара Загора, която започна на 8 февруари. Идеята е на Силвия Томова, художествен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера и на балерината Зорница Петрова. Инициативата възникна като част от събитията, предшестващи дългоочакваната премиера на балета „Спящата красавица“ на 16 април.

Учениците посещават репетиция на балетната трупа в балетната зала, а във фоайето балерината Зорница Петрова ги въвежда във вълшебния свят на балетното изкуство и им показва балетни костюми и аксесоари.

Децата получават и специална задача – да украсят два чифта балетни палци и да ги включат в интересна инсталация или картина, а също и да нарисуват как си представят, че ще изглежда постановката на балета „Спящата красавица“ на сцена.


ИЗТОЧНИК // operasz.bg