сряда, 14 април 2021 г.

„Изпитът“ – филм за Апостола на свободата

Шестима Славейковци заслужиха отлични оценки за работата си по създаване на онлайн филм и песен за Васил Левски и заснемане на паметниците на Апостола у нас и в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина, ИТВ „Аз мога, аз знам“ и Международният фестивал за медийно изкуство „Арлекин“ се обърнаха към българчетата да поработят на тема „Изпитът“.


„Изпитът“ издържаха подготвените от г-жа Елеонора Йорданова ученици:

❉ Елизабета Казале (5 „б“) за презентацията „Една страница от тефтерче, една мраморна плоча, една безсмъртна личност!“;
❉ Георги Варийски (5 „в“) за рисунката „Левски в моите очи“;
❉ Боримир Кючуков (7 „а“) за рисунката „Залавянето на Левски“;
❉ Рая Гънчева (7 „б“) за режисираната от нея сцена от киноромана на Радой Ралин „- Аз съм Левски“;
❉ Соня Митевска и Зефира Стоянова (7 „г“) за презентациите „Старозагорският край в личния бележник на Васил Левски“ и „Искрите от огъня на Левски“.

Елизабета се запали да отиде на място и да проучи интересната паметна плоча в с. Горно Белево, която засне и презентира с много чувство. И вече знае повече за някогашното село Алабашево. Георги нарисува своята представа за Апостола; Боримир пресъздаде драматизма на залавянето му в онзи коледен ден; Рая оживи минутите непосредствено преди това; а Соня и Зефира преминаха по Старозагорските следи в личния бележник на Дякона и пренесоха искри от неговия огън. И така изразиха своето отношение към делото и думите му: „Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре – магаре.“