петък, 30 октомври 2020 г.

Награда „Митрополит Методий Кусев“

В навечерието на 1-ви ноември г-жа Милена Желязкова, директор на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора, получи плакет с наградата „Митрополит Методий Кусев“ за значими постижения и принос в системата на училищното образование.

Пожелаваме още успехи, награди и постижения!

На 29 октомври 2020 г., за втора поредна година, Регионално управление на образованието – Стара Загора (РУО), онлайн връчи наградата „Митрополит Методий Кусев“. Тя се присъжда по повод 1 ноември, Ден на народните будители, за значими постижения в професионалната педагогическа дейност и принос в системата на предучилищното и училищното образование.
„Тази награда е скромен жест на признание за Вашата неуморна и вдъхновяваща работа. За безсънните нощи, за немалкото трудности, които преодолявате, за важните уроци по родолюбие, които изграждат нашите деца като достойни личности на нова България, както и затова, че с достойнство и възрожденски плам съхранявате националната идентичност сред младото поколение – бъдещето на българския народ“, каза в приветствието си началникът на РУО Татяна Димитрова.

Плакет „Митрополит Методий Кусев“ за най-добър директор на училище получи Милена Желязкова Желязкова, директор на Второ основно училище „ Петко Рачов Славейков”, град Стара Загора.

Г-жа Желязкова е изявен професионалист с доказан принос в предучилищното и училищното образование. В своята работа държи на колегиалните отношения, добрия тон и качественото изпълнения на служебните ангажименти. Г-жа Милена Желязкова има изграден авторитет сред ученици, учители, родители и общественост.

Целенасочената работа на г-жа Желазкова е насочена към възраждане на непреходните идеали и ценности у децата и учениците. През 2017 г. е издадена книгата „Като Второ няма второ“ по повод 190 години от раждането на Петко Рачов Славейков и 60 години от създаването на училището. Проектът за книгата е идея на г-жа Желязкова, подкрепена от Училищното настоятелство.

Под ръководството на г-жа Желязкова Второ основно училище участва активно и резултатно в национални проекти и програми. Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ е включено в мрежата на иновативните училища. Г-жа Желязкова прилага иновативни методи и подходи в организацията на учебно – възпитателния процес.В сложното време, в което живеем педагогическата професия продължава да бъде основен стожер за развитие на нашето общество, основен пример за отдаденост, гражданска отговорност и висок професионализъм. Както е казал големият български поет П.Р.Славейков „Учителите държат бъдещето на народа в ръцете си“.

Уважаеми учители, вам се пада честта и отговорността да продължите делото на народните будители. За да си будител, интелектуалният авторитет не стига. Трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Будителите са мисионери на културата, морала и свободата. Вие сте хората, които със своите знания, всеотдайност и пример водите българските деца и ученици към просвета и култура. Отваряте вратите им за един живот, вдъхновен от идейност, смисъл и стремеж.

Честит Ден на народните будители!