сряда, 26 август 2020 г.

VII Международен турнир „Математика без граници“

С 4 сребърни и 1 бронзов медал се окичиха възпитаници на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ - Стара Загора от VII финал на Международния турнир „Математика без граници“.

Сребърни медали завоюваха Николай Златанов (IV б клас), Баян Елкин (III a клас), Валентина Кънева (III г клас) и Димана Никова (II б клас), а бронзов медал – Драгомир Ников (II б клас).

Те премериха сили с 690 участници от България в 9 възрастови групи от първи до 12-ти клас на лазурния бряг на Несебър. Още 730 математици от 18 държави се състезаваха в родните си страни: Австралия, Азербайджан, Афганистан, Виетнам, Естония, Казахстан, Киргизстан, Северна Македония, Малта, Нигерия, Русия, Румъния, Словения, Тайван, Турция, Узбекистан, Украйна и Филипините.


44 бяха финалистите от Стара Загора, които се представиха достойно. Те донесоха на града на липите 1 златен, 8 сребърни и 10 бронзови медали.

Церемонията по награждаването откри лично 93-годишният проф. Минко Балкански, специално пристигнал за финала на „Математика без граници“ от Париж. Той поздрави математиците и учителите им, че се занимават със сериозна наука и им сподели, че успехите се постигат с много труд и постоянство. В Градината на розите, професорът засади и своя ароматен храст.

С Приветствен адрес, президентът на Република България Румен Радев поздрави всички отбори и ръководители в седмия финал на турнира „Математика без граници“ с пожелание за успех в турнира и предстоящата учебна година.

Президентът Радев споделя своето убеждение, че заниманията с математика от най-ранна възраст изграждат креативност на личността, че математиката е в основата на човешкото познание от дълбока древност.

Президентът Радев пожелава на организаторите на турнира успех, здраве и нестихващ ентусиазъм за развитието на младите таланти.