петък, 24 юли 2020 г.

Започна изграждането на нов физкултурен салон


В западния двор на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора започна строежът на нов физкултурен салон. Финансирането е осигурено от бюджета на Община Стара Загора.

В срок от 3 месеца археолозите ще трябва да проучат мястото, като в началото ще бъде отстранен земният насип на дълбочина 4 м, коментира директорът на РИМ Петър Калчев. Ако бъдат открити интересни структури от далечното минало най-вероятно те ще бъде запазени ин-сито (в естествено положение), по подобие на намиращи се в близост обекти. Самата сграда на училището, построена в далечната 1881/1882 г., е обявена за паметник на културата от местно значение и попада в обхвата на археологическия резерват „Августа Траяна“.

По думите на завеждащата отдела „Антична археология“ при РИМ Мария Камишева, дворът на училището, който е в зона на „А“ на резервата никога не е бил проучван и само може да се предполага какво се крие под повърхността на земята.

Само на стотина метра от изкопа се намират античният форум, античните терми, някогашната централна градска улица Декуманус максимус и крепостните зидове на античния град Августа Траяна.
 
Площ от 708 кв. метра и прогнозираната цена 1 200 000 лв. Освен баскетбол, волейбол и тенис на корт ще има възможност и за практикуването на футзал и хандбал при размери на игрищата 32х16м. 


ИЗТОЧНИК // www.monitor.bg