сряда, 26 февруари 2020 г.

Денят на Левски

Не деня на гибелта отбелязахме във Второ ОУ, а на безсмъртието! На Левски – единственият от всички световни революционери с прозвището Апостола.

За всички нас в Славейковото училище присъствието му носи светлина. Това бе и надсловът на програмата, подготвена от учителя по история и цивилизации Елеонора Йорданова и с участието на ученици от 6 „а“, „б“ и „г“клас. Зефира Стоянова и Соня Митевска от 6 „г“ клас запознаха съученици и гости с по-интересните спирки на Дякона из Старозагорския край. Презентацията им бе фокусирана върху личния бележник на Апостола, който те „разлистиха“ с внимание и любов.„Времето е в нас и ние сме във времето“, припомни в беседата си Петьо Мирчев – уредник „История на българските земи XV – XIX в.“ в Регионалния исторически музей.

 
Особено емоционална бе сцената „Краят на Къкринското убежище“от киноромана на Радой Ралин „- Аз съм Левски“, поставена от Рая Гънчева и изпълнена от Петя Пейкова – нашият смел Дякон, Мален Тодоров като Бакърджийчето, Стефан Георгиев в костюма на заптие (всички те от 6 „б“ клас), разказвачите Оля Павлова и Анджела Балева (от 6 „а“ клас).

Водещите Вивиян Василева (6 „б“ клас) и Стефан Георгиев (6 „а“ клас) бяха на висота, както и София Енева от 1 „б“ чието гласче сложи край на часа по родолюбие.