сряда, 18 декември 2019 г.

Народни носии в клуб "България живее в мен"

На 18.12.2019 г. в навечерието на светлия празник Рождество Христово  учениците от 1-ви "в" клас и клуба "България живее в мен" сътвориха вълшебства, извадени от старите ракли на своите баби и съхранените реликви от живота на своите родственици преди повече от сто години. Цяла седмица малките ученици грижливо събираха сукмани, везани ризи с пъстри шевици, стомни, менчета, трикраки столчета, паламарки и още много интересни неща, свързани с бита на нашите прадеди.

Оказа се, че едно от момичетата в класа - Мила, е родственица на баба Илийца - героинята от разказа на Иван Вазов. Мила донесе дървена паница и менче на повече от 150 години!


Соня Рачева и Борис Книжаров подредиха донесените предмети в красив кът, пресъздаващ обстановка от български дом. Класната стая грейна още по-красива, а предметите сякаш оживяха и заразказваха истории от древни времена. Някои от децата се премениха с красиви български носии и научиха интересни неща от ежедневието и празниците на българския народ. Толкова бе хубаво, че никой не искаше тази чудна приказка да  свършва! Затова запечатахме миговете в снимки, за да преживяваме отново и отново този вълшебен ден!