петък, 29 ноември 2019 г.

Иноватори обменят опит

На 28.11.2019 г. Второ основно училище „Петко Р. Славейков“, гр. Стара Загора за пореден път отвори широко врати за своите гости от иновативните училища „П. Р. Славейков“, гр. Бургас и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Николаево.

След като ръководството и преподаватели от нашето училище се запознаха с интересните методи в бургаското школо, на свой ред приехме да разкажем и да покажем своите постижения, с които II ОУ се нареди сред иновативните училища през 2017 г.

Директорът на училището, госпожа Милена Желязкова, сподели, че приветства всяка инициатива на колеги, които със своя професионален опит и креативност допринасят за издигане престижа на II ОУ „Петко Р. Славейков“, училището с традиции и бъдеще. Тя бе гостоприемен домакин и въведе присъстващите във всички инициативи през деня.

Силен старт на визитата бе сложен от беседата на госпожа Соня Рачева, чийто проект „Училището – школа за характери на откриватели“ работи за втора поредна година с цел изграждане на родолюбиви и нравствени принципи у учениците в начален етап. Майстор на родното слово и увлекателен разказвач, госпожа Рачева трогна до сълзи всички гости, своите малки и вече пораснали ученици, „заразени“ от родолюбивия плам и желание да се откриват нови познания в необятния храм на всичко българско.

Различен бе урокът по изобразително изкуство на IIIб клас, състоял се не в обичайната класна стая, а сред пленителната творческа атмосфера на Художествената галерия в града. Смелостта за тази инициатива е на дългогодишния преподавател по изобразително изкуство госпожа Гергана Вълкова, която работи по проект „Зограф“ заедно с учениците и техните родители. В зала с изложени графики госпожа Вълкова представи същността, техниките, историческите данни и постиженията на този вид изкуство с много нагледни материали.И не само това-малките художници сами изработиха макети върху специален за целта материал. Към учениците от II ОУ се присъединиха и гостуващите ученици от Бургас и Николаево, които след това отпечатаха своите графики с мастило върху хартия. И гости, и учители, и родители бяха възхитени от получените творби на малките вдъхновени от изкуството художници.

Поредната станция на иновациите във II ОУ бе Регионалният исторически музей в Стара Загора, който тази година отбелязва 10 години от построяването на сградата под формата на пясъчен часовник. Тук с помощта на уредник от музея всички се пренесоха в славното минало на родния град, в артефактите и експонатите, които бяха нагледни материали и помощни средства по време на иновативния урок. Госпожа Павлина Балева работи по проект „АЙЯ – от А до Я – уча и творя“ със своите ученици от II г клас. По време на необичайния урок учениците бяха разделени на отбори, носещи старите имена на града. Гостите ни с интерес установиха, че вековният град е имал осем различни имена – Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруйград, Верея, Ески Загра, Железник и Стара Загора.

След прочитане на римувани описания на предмети от миналото учениците, работещи екипно, трябваше да разкрият загадките. Накрая на урока имаше краен продукт – снимка и описание на експонат в музея.

Гостуващите директори, учители и ученици останаха впечатлени от интерактивните компютърни зали, с които II ОУ разполага, от непринуденото посещението и обмяна на опит в часовете по математика и информационни технологии.

Заключителната среща на всички представители на иновативните училища бе съпроводена с презентация за разнообразните и многобройни мероприятия от училищния живот и с музикален поздрав от най-малките възпитаници на училището, учениците от подготвителната група с ръководител Магдалена Славова.Директорите на иновативните училища „П. Р. Славейков“, гр. Бургас и на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Николаево госпожа Аврамова и госпожа Цонкова, изказаха възхита от огромния труд и хъс, с който са постигнати показаните успехи.

Всички получиха подаръци, свидетелстващи за доброто сътрудничество и желанието ползотворните срещите да продължат. За да се докоснат до Славейковия дух, на всички гости бяха подарени народни мъдрости, съхранени и записани от патрона на училището Петко Рачов Славейков.
Статия в "Долап":
https://lh3.googleusercontent.com/-_VInFrSG4xw/XeFkMNYXVVI/AAAAAAAAWq0/Xk161l3GY00OeE1EgGoErXzxrR-sgr9-gCLcBGAsYHQ/h120/dolap.jpg