logo3
 • slider-01.jpg
 • slider-02.jpg

 • Турнир "Вива баскет"

  collage виваНа турнира "Вива баскет", организиран от баскетболен клуб Берое и Превантивно-информационен център по зависимости, децата на Второ основно училище "П.Р.Славейков", спечелиха първите места и в двете възрастови групи - за втори и трети клас. При второкласниците записахме категорична победа над V ОУ "Митьо Станев с 22:0 точки. Третокласниците разгромиха в първата си среща НУ "Димитър Благоев" с 18:0 , а на финала победиха в оспорван сблъсък V ОУ "Митьо Станев" с 4:2 точки.

  Поздравления за младите лъвчета!

  Галерия

 • Победителите в Националния конкурс "Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!"

  Покана за награждаване1Излъчени са победителите на Националния ученически конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“, организиран от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ гр. Стара Загора под патронажа на Живко Тодоров - кмет на Стара Загора.

  Участие в конкурса взеха над 150 деца от 1 до 12 клас от цялата страна. Учениците мериха знания и умения в пет категории: рисунка, есе, стихотворение, презентация и фотография. Компетентното жури във всяка категория класира следните ученици.

  Резултати

  Официалното награждаване на победителите в конкурса ще бъде на 7 юни 2017г., от 14:00 часа в актовата зала на училището.

 • Клуб „Млад еколог“

  collage млад екологНа 17 май 2017 година в Актовата зала на Второ основно училище се проведе представителна изява на клуб „Млад еколог“. Специални гости на изявата бяха г-н Костадин Пенчев – ЗДАД, учители и родители. Г-жа Мара Цонева, ръководител на групата, откри събитието. Учениците представиха дейността си през учебната година. Запознаха публиката с петте проекта, по които работиха: „Да почистим реката“,  „Чистим улицата на жълтата ружа“, „Еко почистване на дома“, „Нашата еко зеленчукова градина“ и „Да се погрижим за чистотата на плажа“.

 • Конференция Bulgarian mozaBook fan

  020 nachНа 21 и 22 април 2017 година г-жа М. Цонева и г-жа М. Михайлова взеха участие в 1-вата регионална конференция Bulgarian mozaBook fan, проведена в град Хасково, инициирана и организирана от г-н Калин Киров, управител на "Кейсием" ЕООД. Акцентът в изложението на управителя на "Кейсием" бе върху новите предизвикателства и богатата вариативност, откриващи се пред преподавателите с навлизането на интерактивността в образователния процес. В топла, приятелска атмосфера, учители от цялата страна споделиха опит и добри практики за работа с интерактивната образователна платформа mozaBook. Г-жа Мара Цонева представи урок по предмета Човекът и природата, в който използва инструментариума за работата с платформата на MOZAIK. Тя сподели как мотивира учениците и им помага по-лесно да усвоят учебния материал. В края на срещата се проведе и импровизирана, но изключително полезна дискусия относно използването на ИКТ в съвременното училище.

 • Поздравителен адрес

  24maj

 • Първолаци и добросъци - една вълнуваща среща

  collage райковНа 29.04.2017 г. учениците от І "Г" и І "В" клас имаха вълнуваща среща с детския писател Никола Райков. Талантливият автор на книгите: "Голямото приключение на малкото таласъмче", "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче" и "Добросъците" представи своите приказни герои и отговори на многобройните въпроси на малките първокласници.

  Пожелаваме на г-н Райков нови творчески успехи, а на учениците - да прочетат интересните книжки, написани като приказка - игра.

 • Кулинарна работилница

  collage foodНа 17 май за първи път в Стара Загора се проведе кулинарна работилница, част от кампанията Food Revolution Day - Българската хранителна революция! 26 деца от ПГ, Второ ОУ "Петко Рачов Славейков" твориха и опитваха картини от плодове и зеленчуци; откриха захарните бандити в напитките и научиха как да си приготвят плодова вода.
  Революция в храненето  Food Revolution (Революция в храненето) е движение, създадено от известния английски готвач Джейми Оливър с фокус върху здравословното хранене и начин на живот на децата. През последните години то събира много последователи и в България, като си поставя за цел да превърне здравословното хранене в част от живота на всеки един от нас – деца, родители, представители на хранителния бранш, различни общности.
 • Среща с БК Берое

  bk beroe nachЧаст от баскетболистите на Берое гостуваха на учениците от Второ ОУ „П.Р.Славейков“. На срещата, която се състоя в Актовата зала на учебното заведение, присъстваха помощник-треньорът на „зелено-белите“ Бойко Миленков, американците Аарън Джоунс и Брандис Райли Рос и центърът Тодор Тодоров. Тя бе част от програмата на училището за отбелязване на 60-годишния му юбилей, който е през ноември. „За нас е чест, удоволствие и радост, че баскетболистите на „Берое“ приеха поканата ни за гостуване.

 • Оптимистичен проект - НОЩ

  collage Час по щастиеОт учебната 2016-2016 година стартита изпълнението на Оптимистичен проект за Неформално Образование по Щастие. Фокус на проекта ще бъдат близо 200 деца от втори и трети клас на СУ „П.Яворов“ - Чирпан и от Стара Загора - СУ „М.Горки”, Второ основно училище „П.Р.Славейков“ и НУ „Д.Благоев“.

  В проектните дейности ще бъдат привлечени и техните родители и учители. Основната цел е да се подкрепи детското развитие, за да могат децата максимално да реализират своя потенциал; да се подпомогне възприемането на знания за справяне с живота като се разшири обхвата на образователния процес за учене с радост.

 • Приятели на книгата

  nachalna priqteli na knigataНа 25.04.2017 в празнично украсената актова зала на Второ основно училище „П.Р.Славейков“ съвместно с РУО гр.Стара Загора и РБ „Родина“ се проведе Празник на книгата под надслов „Приятели на книгата“ във връзка насърчаване на четенето и повишаване на грамотността в начален етап.Специални гости на събитието бяха :

 • Ден на Европа - 9 май

  collage 9май европа1Ученици от V „А“, V „Б“, VI „В“ и VI „Г“ класове на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, гр. Стара Загора се включиха в отбелязването на 9 май – Деня на Европа, организиран от ЕИЦ „Европа Директно“, гр. Стара Загора. Нашите ученици се потопиха в историята и живота на Европейския съюз. Рисуваха на асфалт и подреждаха големи пъзели и всичко това, подплатено с много смях, песни и изненади.

  Галерия

 • 9 май 2017 г.

  collage 9май1Ученици от VI "В" клас отбелязаха деня на Европа в парк "5-и Октомври''.

 • Областно състезание по шахмат

  shah1Първо място завоюваха на областното състезание по шахмат четиримата ни гросмайстори. Противници на децата бяха отборите на ОУ "Мати Болгария", гр. Казанлък и Второ ОУ "Св. Паисий Хилендарски", гр. Раднево. Пожелаваме им още много успехи!

 • "Малкият принц" - Селяновци

  gramota karolina1Каролина Данева от VI "В" клас за пореден път доказа, че децата на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" се отличават с интелегентност, любознателност и склонност към философско мислене. Пето място от децата в цялата страна е едно достойно място, сигурен залог за бъдещи успехи.

 • Ден на "Младия археолог"

  mlad arheolig nachПо случай Деня на детето, на 1 юни Регионален исторически музей – Стара Загора организира ден на „Младия археолог“.

  Малките посетители ще бъдат информирани за особеностите на отделните исторически епохи и най-забележителните експонати, които се пазят в музея. В специален кът те ще влязат в ролята на истински млади археолози, които откриват и изследват артефакти. Ще се изработват и макети на антична рисувана керамика.

  Участието в инициативата е безплатно.
  Място на провеждане – Антична улица в РИМ - Стара Загора, 11:00 – 16:00 ч.

 • 24 май 2016 - тържество

  24mai2016 nachВ празничния 24 май в двора на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" гр. Стара Загора, се състоя тържество. Детски смях и песни огласиха майското утро. Награди получиха изявени ученици и спортни отбори, постигнали призови места в областни и национални състезания. 

  Галерия

 • 24 май - Ден на славянската писменост и култура

  nachalna 24.0524 май е празник на Словото и духовността!

  За да сме българи, за да я има България, за да ни има и нас, трябва да пазим свято паметниците, да съхраняваме словото, да бъдем съпричастни с традициите...!

  Галерия

 • Благотворителна акция

  bl1 nachal"Нито една проява на доброта, дори най-малката, не е загуба на време."

  Водени от тези думи на Езоп, учениците от III "Д" клас на Второ ОУ "П. Р. Славейков" гр. Стара Загора, с класен ръководител г-жа Маруся Колева, по инициатива на Магдалена Вилимилова, започнаха да събират пластмасови капачки с благотворителна цел.

 • Великденски благотворителен базар 2016

  Уважаеми родители и ученици,

  Благотворителните базари, които провеждаме ежегодно, се превърнаха в традиция за Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, гр. Стара Загора.

  На 27 април тази година за пореден път се проведе традиционният Великденски базар. Каузата на тазгодишното събитие бе иновативно решение на интерактивна бяла дъска с LED TUCH Screen монитор. Това е начин за разгръщане на нови възможности и  създаване на условия за по - качествен учебен процес, адаптивен към съвременните изисквания.

 • 20 години "Ян Бибиян"

  Преди 20 години г-жа Дарина Гайдарова, учител по музика във II ОУ „Петко Р. Славейков“ основава Детска вокална група „Ян Бибиян“, името на която дават първите Бибиянци. Над 200 са децата пели в състава за тези години. За това време вокалната група има издадени 5 албума. Над 80 са песните написани за Бибиянците и изпети от тях. Десетки са наградите и отличията спечелени от тях на национални и международни конкурси и фестивали.
  На 20 май ДВГ „Ян Бибиян“ отбеляза своя юбилей с празничен концерт в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Присъстваха много гости – родители на участниците в групата, бивши нейни членове и почитатели. Като официални гости присъстваха г-жа Милена Желязкова – директор на II ОУ „Петко Р. Славейков“, г-жа Иванка Сотирова – заместник кмет по Хуманитарни дейности и други представители на Община Стара Загора.  Галерия

  bib3

  bib1

 • Обмяна на опит

  Завидни професионализъм, усет към иновации и креативност демонстрираха началните учители на Второ ОУ „П. Р. Славейков”, Стара Загора. Колегите Рая Стефанова, Мара Цонева, Яна Тенева и Даниела Георгиева представиха открити уроци пред гостите от 104 СОУ „Захари Стоянов". С тях обменихме опит,  настроение и позитивни емоции на 15 май т. г.

  Заслужени аплодисменти получиха малките артисти от Студио по словесно – изпълнителско изкуство с ръководител Мима Михайлова, които провокираха усмивките на гостите със съвременната адаптация на емблематичната приказка „Червената Шапчица”.

  На свой ред шестокласниците  показаха творчески способности и родолюбие с патриотичната сценка, посветена на една от най-великите българки – Райна Княгиня.   Галерия

  104sou1 104sou2 104sou3
 • Вечер на ПМН и ОН

  19 20 21
   Април е месецът, в който се отбелязват редица значими събития като Деня на космонавтиката, Деня на Земята и годишнината от Априлската епопея. Април е месецът на пролетното слънце, което събужда природата за живот и за светлина. А какво друго да наречем знанието, ако не път към светлина? 

  На 27.04.2015 г. колегите от обединението по природоматематически и обществени науки с помощта на учениците показаха и другата - интересната страна на науката.

  Присъстващите се насладиха на прекрасната историческа възстановка на учениците от VI "A"и VI "Г" клас, развели знамето на Райна княгиня. Надникнаха в света на живата природа с Ирен и Габриела от VII "Б" клас. Проследиха с притаен дъх химическите опити на учениците от  VII "А" клас. Смятаха и се забавляваха с викторината по математика, география и ЧП. Станаха съпричастни към каузата за опазване на природата с презентацията на Петър от VI "В" клас.    Галерия

 • Участие в кампанията "Да почистим България за един ден!"

  На 26 април се проведе националната кампания "Да изчистим България за един ден!" В кампанията се включиха учениците от 5 и 6 клас с класните си ръководители.

   

 • Отбелязване на Международния ден на книгата

  На 23 април 2014 г. учениците от IVа и IVв клас отбелязаха Международния ден на книгата и034 авторското право като си гостуваха взаимно.Учениците от IVа клас представиха драматизация на приказка, а учениците от IVв клас четоха и рецитираха любими стихове. Биляна Господинова прочете свое произведение.

  Ученици от VІ а, б и в клас, участници в групата по СИП Български език - взеха участие в Деветия национален маратон на четенето - „Четяща Стара Загора", като гостуваха на деца от П Г б във ІІ ОУ „П. Р. Славейков". Шестокласниците прочетоха на своите малки съученици любими български народни приказки с герой Хитър Петър.
  Децата от ПГ поздравиха каките и батковците със стихове за книжките.
  Събитието се провежда по инициатива на библиотека „Родина", Стара Загора. Кампанията е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация „Българска книга" и е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Представител на библиотека „Родина" поздрави децата за любовта към книгата и им подари специални дипляни.

 • Открит урок в Подготвителна група б

  urok-podgotvitelnaНа 28 май 2013 год. децата от подготвителна група „Б” при Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” с учител г-жа Велка Костова представиха пред своите родители и родителите на деца, на които предстои през учебната 2013/2014 год. да посещават подготвителна група ситуация по математика на тема: „Какво научихме?”.

  В ситуацията децата показаха знанията си по математика и подготовката си за училище като моделираха задачи за събиране и изваждане с нагледни опори, определяха пространствени отношения и направления със символи, преоткриваха отношенията между сезоните чрез картини от природен календар.

  Гости на инициативата бяха г-жа Милена Желязкова – директор на училището, г-н Костадин Пенчев – помощник-директор, г-жа Илияна Аргирова – старши експерт на предучилищното възпитание, много учители и родители на децата.

  Бъдещите първокласници показаха с ведро настроение колко много са научили и че са се подготвили с успех за новата учебна година.

 • Започва записването за първи клас

  Прием за първи клас

  Записването за първи клас ще се проведе от 3 до 10 юни в мултимедийния кабинет на училището с работно време: сутрин от 8.00 до 12.30 ч. и следобед от 13.30 до 18.30 ч.

  Необходими документи за записване на първокласник:

  • Оригинал на удостоверение за завършване на подготвителна група;
  • Копие от акта за раждане на детето;
  • Медицинския картон на детето;
  • Заявление за ЗИП и удостоверение за ПИГ (попълват се на място). 
 • Съобщение

  В седмицата 27 -31 май във Второ основно училище ще се проведат следните представителни изяви:

  Понеделник (27 май) – ЦЕЛИТЕ НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО ПРЕЗ НАШИТЕ ОЧИ – представителна изява на клуб „Глобален млад гражданин” по проект УСПЕХ с ръководител г-жа Илиана Даскалова. Начало – 18.00 ч. Място на провеждане – Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

  Вторник (28 май) – Открит урок по математика в Подготвителна група Б с учител г-жа Велка Костова. Темата на часа е „КАКВО НАУЧИХМЕ?”. Ядро: Пространствени отношения и равнинни фигури и форми. Начало – 17.30 ч. Място на провеждане – стая 13.

  Сряда (29 май) – ОТ УЧИЛИЩЕ ЗАПОЧВА КАРИЕРАТА МИ – представителна изява на клуб „Кариера – професионално ориентиране и личностно развитие” по проект УСПЕХ с ръководител г-жа Венета Кирова. Начало – 18.30 ч. Място на провеждане – Мултимедиен кабинет.

  Четвъртък (30 май) – НИЕ И КОСМОСЪТ – представителна изява на клуб „Космосът – близък и далечен” по проект УСПЕХ с ръководител г-жа Иванка Славова. Начало – 18.30 ч. Място на провеждане – Мултимедиен кабинет.

 • Деца от четвърти, пети и шести клас задават въпроси на Областния управител

  obl-upravitel8 деца от четвърти, пети и шести клас от Второ основно училище „П. Р. Славейков” в Стара Загора с ръководителКъм галерията Венета Кирова – педагогически съветник в училището за пръв път прекрачиха прага на областна администрация.

  Гостуването им при областния управител Недялко Недялков е част от програмата „Успех”, по която втора година работят малките старозагорци, чийто клуб носи името «Кариера».

  Какво прави за нас държавата при бедствия, аварии и кризи, кой управлява моя град и област бяха само част от въпросите, които поставиха учениците пред областния управител. Той запозна децата с ролята на държавата в управлението и подпомагането на общностите, презентира с любопитни за тази възраст факти област Стара Загора, като изтъкна, че живеем в икономически силен регион, със забележителни културни и исторически места, с много училища, театри и спортни комплекси.

  Ръководителят на групата Венета Кирова връчи благодарствен адрес на областния управител от името на Директора на училището Милена Желязкова.

  С повече знания и настроение учениците от Второ ОУ „П. Р. Славейков” преминаха през поредното свое предизвикателство.

  Информация - Интернет

  Сайт на областна администрация

 • 9 май - Ден на Европа. „Европейският съюз през погледа на децата”

  9-may„Европейският съюз през погледа на децата” - това е темата на изложбата, която малките художници от ІІ ОУ „П. Р. Славейков”, с преподавател Гергана Вълкова, подредиха във фоайето на РБ „Захарий Княжески”.

  Източник – интернет

  Фейсбук страницата на Регионална библиотека

 • Важно! За вас, седмокласници!

  Скъпи седмокласници, запознайте се с правилата за запознаване на учениците с проверените изпитни работи по Български език и литература и по Математика от положените изпити по Наредба № 11 през учебната 2012/2013 година.

  pravila

 • Европейски ден на солидарността и сътрудничеството между поколенията – 29 април

  29-aprilНа 29 април 2013г. Второ основно училище отбеляза Европейския ден на солидарността и сътрудничеството между поколенията.

  Този ден е една чудесна възможност да се обединят различни поколения и да споделят опита и надеждите си за един континент, който се променя толкова бързо! Организираното от Іе клас с класен ръководител г-жа Нели Станчева събитие събра първокласници, гимназисти, родители и баби и ги обедини около общата тема: „Каква Европа трябва да оставим на следващото поколение?”

  Може би не всички от по- възрастните хора са напълно наясно какви са измеренията и какво означава да си европейски гражданин днес. От друга страна децата може би не са се замисляли защо е толкова важна Европа за нас и какви са възможностите, които Европейският съюз ни предлага. Тези мисли станаха причината да бъде отбелязан този ден в училище.

  Гости на инициативата бяха г-жа М. Желязкова- директор на училището и г-н Динев- помощник директор, Павлина Господинова от Информационен център „Европа- Директно” Стара Загора и представителите на Център за Развитие на човешките ресурси и Еврогайдънс /Кариерно консултиране за работа и обучение в Европа/: Лъчезар Африканов и Венета Куйова.

  Децата представиха своите близки и отправиха към тях и гостите въпроси: „Как беше в училище, когато бяхте деца?”, „Как се забавлявахте в свободното си време?”, „Помагахте ли в къщи? Как?”, „Пътували ли сте в Европа като деца? А когато пораснахте? Говорите ли чужди езици?”.

  Ученици - гости в гимназиална възраст представиха своя опит в проект и пътувания по програма „Коменски”. Гостите зададоха интересни въпроси на младежите за техните преживявания, за научените уроци, за чувството за национална идентичност когато си далеч от Родината.

  Накрая, тъй като хората от всички възрасти обичат игрите, усмивките и доброто настроение, деца и възрастни нареждаха пъзели на Европа, предоставени от Информационен център „Европа- Директно” и писаха послания „Ние искаме Европа, в която...., където....” и „За да направим Европа по- добро място за следващото поколение, ние ще.....”.

  Отбелязването на Деня на солидарност между поколенията в Европа завърши с подаръци- книжки „Европа и ти” и „Европа в 12 урока” от „Европа-Директно”, а децата подариха на гостите картички за Деня на солидарността

  Писането на посланията продължи и на 9 май- Деня на Европа. Материалите ще бъдат изпратени в Брюксел.

 • Второ основно училище участва в регионален форум по Кариерно ориентиране

  reg-forum-karieriКъм галериятаНа 29 април 2013г. в МОЛ „Галерия”се състоя Регионален празник на професиите „Знам и мога”, организиран от Център по кариерно ориентиране - гр. Стара Загора. Празникът, като финален форум по кариерно ориентиране, събра ученици от региона, които представиха свои проекти, презентации, рисунки и разкази за любими и интересни професии, дейности през свободното време,интервюта с родители, креативни решения на проблеми.

  Форумът откри г-жа Павлина Колева, ръководител на Център по кариерно ориентиране - Стара Загора. Гости на събитието бяха началникът на РИО - г-жа Татяна Димитрова и представителите на Център за Развитие на човешките ресурси и Еврогайдънс /Кариерно консултиране за работа и обучение в Европа/: Лъчезар Африканов и Венета Куйова.

  Темите, които децата представиха бяха интересни и разнообразни.

  Най- малкият участник – Денис Конкилев, ученик от Іе клас на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” презентира първи и очарова публиката. Той спокойно и компетентно разказа за фирмата „Перфектуп Пакеджинг БГ” ООД, в която работи баща му и направи демонстрация на производствения процес и продуктите, които произвеждат там. Като фон се прожектираха снимки от посещението на ученици от V до VІІ клас в предприятието и от срещата им с мениджърите.

  От Второ основно училище в празника се включиха и ученици от ІV, V и VІ клас с принос към училищните инициативи по кариерно ориентиране, на които бяха изготвени и представени атрактивни презентации за професиите уеб- дизайнер /ІVб клас/, пилот, съдия, архитект, ветеринарен лекар /ІVв клас/ и дейностите в клуб „Кариера” /V и VІ клас/.

  Организаторите на празника- Център за кариерно ориентиране и МОЛ „Галерия” изненадаха учениците с професиографски екскурзии и изучаването на работните места в книжарницата, пицарията и фитнес- залата.

  Празникът приключи с усмивки, подаръци за децата и много нови знания за професиите и заниманията през свободното време.

 • Първи „б” клас представи свой проект против тютюнопушенето „Светът ще е по- шарен без дима цигарен”

  bez-cigariНа 23 април 2013г учениците от Іб клас представиха пред своите родители работата си по проекта „Светът ще е по- шарен без дима цигарен”, с който участваха в Национален ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5”. В него е заложена идеята за околна среда без тютюнев дим, което е и сред приоритетите на Европейската комисия.

  Първокласниците с помощта на своя класен ръководител г-жа М.Темникова поставиха началото на ранната превенция и обучение по проблемите на тютюнопушенето. Основните насоки за работа бяха повишаването на здравните знания на децата, тяхната активност по отношение на проблема чрез изработване на постери, рисунки и стихчета, работата в екип и общуване по темата както между самите деца, така и в семействата им.

  Целите на проекта са превенция на ранните опити на децата за тютюнопушене и предотвратяване на пасивното тютюнопушене с акцент повлияването на семейната среда.

  Малките ученици демонстрираха завидна компетентност за вредите от цигарения дим и за алтернативите на тютюнопушенето- спорта, чистия въздух, приятелите, игрите и природата. Децата атрактивно и уверено презентираха своята работа и получиха аплодисменти и поздравления от публиката.

 • Прием след седми клас

  График на дейностите по приемането на ученици в държавни и в общински училища за учебната 2013-2014 г. съгласно Наредба №11 от 28.03.2005 г.

  priem-7klas

  За повече информация посетете сайта на Министерство на образованието, младежта и науката

  и сайта на Регионален инспекторат по образование, Стара Загора.

 • График за провеждане на Национално външно оценяване

  Четвърти клас

  Български език и литература - 9 май 2013 г.
  Математика - 10 май 2013 г.
  Човекът и обществото - 14 май 2013 г.
  Човекът и природата - 15 май 2013 г.

  Седми клас

  Български език и литература - 21 май 2013 г.
  Математика - 23 май 2013 г.
  КОО "Обществени науки, гражданско образование и религия"
  - 27 май 2013 г.

  Чужди езици - 28 май 2013 г.
  КОО "Природни науки и екология" - 29 май 2013 г.

 • Седмица на отворените врати

  Заповядайте при нас в Седмицата на отворените врати!

  otvoreni-vrati


  Запознайте се с класните ръководители на бъдещите първи класове.

  reni

   

  Ренета Андреева

  Магистър – Начална училищна педагогика

  ПУ „Паисий Хилендарски“, Пловдив

  Магистър – Предучилищна педагогика

  ПУ „Паисий Хилендарски“, Пловдив

   

  Райна Лобутоваraina

  Завършила съм ПУ „Паисий Хилендарски“ – специалност Руска филология през 1979 год. Работила съм като преподавател по руски език във Ветеринарен институт и във II ОУ „П.Р.Славейков“, Стара Загора.

  През 1982 год. Завърших специалност Начална училищна педагогика в Тракийски университет, Стара Загора.

  Във II ОУ „П.Р.Славейков“ съм назначена след конкурс през 1989 год., където работя и до днес.

   

  Мария Вангелова

  Магистър – Начална училищна педагогика

  ПУ „Паисий Хилендарски“, Пловдив

  Втора специалност – Актьорско майсторство и режисура

  Специализации – Изобразително изкуство

  Детето – активен субект в обучението и възпитанието

  Втора професионално –квалификационна степен: Словесно –изпълнителското изкуство в началното училище

  Тракийски университет, Стара Загора

  Ръководител на Детска театрална школа „Везни“.

  yuliana

   

  Юлиана Джонджорова

  Магистър – Начална училищна педагогика

  ПУ „Паисий Хилендарски“, Пловдив

  Първа професионално –квалификационна степен

  Тракийски университет, Стара Загора

   

  Маруся Колеваmarusya

  Бакалавър - начален учител

  ПУ „ Паисий Хилендарски”, Пловдив

  Специалност - начална училищна педагогика

  Специализация -физическо възпитание

  Магистър по педагогика – детски учител, начален учител

  Тракийски университет, Стара Загора

  Специалност - Информационни технологии и творческо развитие в предучилищна и начална училищна възраст

  Професионална квалификация - Английски език

  Тракийски университет, Стара Загора

  Специалност - учител по Английски език

  Пета професионално –квалификационна степен

  Тракийски университет, Стара Загора

 • Проектът „Бъди активен непушач” на VIа клас участва в закриването на кампанията на Превантивно- информационен център по зависимости „За да има утре”

  На 14 май 2012 г. учениците от VІа клас с класен ръководител г-жа Мая Сандева представиха своя проект „Бъди активен…непушач!” в Превантивно- информационен център по зависимости към Община Стара Загора.

  Проектът участва в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас- за живот без тютюн”4 и е подкрепен от ПИЦ по зависимости, РЗИ, СНЦ „Родители- Новатори” и Информационен център „Европа- Директно”.

  Благодарим на ръководителя на Превантивния център, Радост Овагимян, за любезно предоставената възможност шестокласниците да запознаят обществеността със своята позиция по проблемите на тютюнопушенето и другите зависимости. Те представиха своите идеи с какво може да се замени цигарата по много компетентен и позитивен начин, за което получиха заслужена висока оценка от присъстващите специалисти – психологът Яна Христова, д-р Ваня Карабойдева и д-р Иван Добринов. Това се случи на форума, организиран от ПИЦ по зависимости при закриването на кампанията „За да има УТРЕ”, на която бяха отличени и есетата, участвали в конкурса „Как да помогна на приятел, който има проблем с наркотиците”.

  Считаме, че чрез ранната превенция, чрез информирането на младите хора и чрез създаването на възможности те да трупат позитивен социален опит, ги правим по- устойчиви и способни да вземат правилни решения в трудни ситуации.

 • Първо празнично семейно ателие „Играй с мен!”

  Инициативата „Играй с мен!”, проведена съвместно със сдружение „Родители- Новатори” събра на 3 май 2012г. в двора на Второ основно училище ученици, родители и учители. Всички се забавляваха заедно в четирите ателиета („Подвижни игри”, „Рисувай с мен”, „Йога”, „Драматизация”) и споделиха радостни мигове, чудесно настроение и усмивки. Випуска на четвъртокласниците, техните родители и класните им ръководители ( Я. Колаксъзова, М. Темникова, Д. Тодорова, К. Димитрова и П. Кожухарова) се включиха активно в организираните от СНЦ „Родители- Новатори” занимания. От малки и големи бяха забравени за кратко предизвикателствата на уроците и дребните ежедневни училищни проблеми в името на едни нови, партньорски, свободни, приятелски отношения между семейството и училището и на едно различно, емоционално, неформално общуване между тях, с основна цел и пресечна точка- създаване на подкрепяща и развиваща среда за децата, в която да има единство между учене, игра и възможност за реализиране на техния пълен потенциал.

  Благодарност към вас, родители, за това, че се отзовахте, споделихте с децата си прекрасните мигове и направихте този ден истински празник!

 • "Да запалим пламъка на приятелството!"

  На 07. 05. 2012 г. от 11.30 часа във ІІ ОУ „П. Р. Славейков” гр. Стара Загора (Кабинет по музика) учениците от ІVб клас представиха своеобразна методика за ранна превенция на тютюнопушенето, създадена от деца за деца.

  Гости на събитието бяха директорът на училището – г-жа Милена Желязкова, представители на РЗИ Стара Загора (Светла Карастоянова – главен секретар, Галина Димитрова – психолог и Пламена Катранджиева – връзки с обществеността), както и Радост Овагимян – ръководител на Превантивно- информационен център по зависимости към Община Стара Загора.

  Изявата “Запали пламъка на приятелството и утре по- малко твои съученици ще посегнат към първата цигара!” е част от заключителните дейности по проект „Аз не пуша, не пуши с мен и ти” в рамките на проекта на Министерство на здравеопазването „Животът на нашия клас – За живот без тютюн 4”.

  Четвъртокласниците под ръководството на г-жа М. Темникова до този момент проведоха урока против тютюнопушенето пред своите приятели от ІІІа, ІІІб клас, ІVа и ІVв клас.

  Проектът се явява продължение на работата на учениците от предходната учебна година, а разработената от тях самите програма за превенция ще бъде използвана в часове на класа и при отбелязване на дейности от Националния здравен календар. Във връзка с това през следващата седмица предстои представянето на програмата “Запали пламъка на приятелството” пред по- широка публика от ученици, родители, деца в неравностойно положение и общественост.

  ІІ ОУ „П. Р. Славейков” участва за поредна година в инициативата на МЗ с четири паралелки ІІа, ІVб, Vв и VІа клас. Децата твориха и за конкурса на Превантивно- информационен център по зависимости към Община Стара Загора “Как да помогна на свой приятел, който има проблем със зависимостите”, срокът на който изтича днес, 10 май.

  Проектът на учениците от прогимназиален етап ще бъде представен на 14 май от 16.00 ч. в Превантивно- информационния център по зависимости към Община Стара Загора във връзка с кампанията на Превантивния център “За да има УТРЕ”. Благодарим на госпожа Радост Овагимян, ръководител на ПИЦ, за любезно предоставената възможност и за съдействието!

 • РЗИ призна второкласници за най-големите здравни инспектори

  Малки ученици обучават връстници за вредата от цигарите

  За най-добрите здравни инспектори призна учениците от 2 "а" клас на ІІ ОУ „П. Р. Славейков" в Стара Загора директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева, след като изгледа спектакъла им, част от проекта „Аз не пуша, не пуши с мен и ти".

  Продължавайте така, настоявайте пред своите родители и близки да откажат вредния навик, имате силата да им повлияете, поощри тя възпитаниците на г-жа Илиана Даскалова и ги награди с баскетболна топка за положеното старание.

  Рак на белия дроб, състаряване на кожата, затруднено дишане и дори очно перде предизвикват цигарите. Това е само малка част от това, което вече са научили второкласниците и макар още 8-9-годишни знаят как изглеждат белодробните алвеоли на пушача и тези на непушача. Всички, които имат родители пушачи, споделиха, че им говорят за вредата от тютюнопушенето, а някои дори признаха, че са хвърляли кутиите им с цигари в кофите за боклук.

  Пиеска по приказката „Най-голямото богатство" и сценка „Защо животните не пушат" представиха учениците пред своите приятели от 2 „в" клас на същото училище с класен ръководител г-жа Тянка Георгиева. Сред публиката им бяха и директорът на училището Милена Желязкова, старши експертът от Регионалния инспекторат на образователното министерство Иван Желязков и психологът на РЗИ Галина Димитрова.

  Стихчета написани от децата и постери изработвани от тях в продължение на две години представиха още малките таланти в спектакъла си. Да превърнем цигарените фабрики в детски селища и по-добре да четем книжките, отколкото да палим цигарите, бяха част от посланията на малките второкласници към техните връстници и родители.

  Проектът срещу тютюнопушенето, в който участват вече втора година, е в рамките на проекта на Министерство на здравеопазването „Животът на нашия клас - За живот без тютюн

  Вече натрупали знания за вредата от тютюнопушенето, през тази учебна година те предават наученото и на своите връстници. До този момент идеята е представена на І „а", І „в", ІІІ „в" класове. Предстоят обучения и на четвъртокласници от техните съученици.

  Проектът е под патронажа на РЗИ- Стара Загора. В него участват и възпитаниците на СОУ „Хр. Смирненски". Министерство на здравеопазването популяризира идеята „Животът на нашия клас - За живот без тютюн" за четвърта поредна година. В началото на следващата учебва година предстои петото издание на конкурса.

  На 31 май - Световният ден за борба с тютюнопушенето, в Регионалната библиотека „Захарий Княжески" ще се проведе конкурс за родители на деца, участници в проекта, които са отказали цигарите. Най-големите награди ще бъдат за майките и татковците, които са преборили вредния навик най-отдавна, съобщи в аванс д-р Златина Нанева.