понеделник, 24 декември 2018 г.

неделя, 23 декември 2018 г.

Kоледна изложба

Весела коледна изложба спретнаха децата от началните класове на Второ основно училище „П.Р. Славейков”. Те вложиха много старание и изобретателност в изработката на картички, елхички, снежинки и всякакви коледни изненади, които направиха с подръчни материали.

Сурвакниците пък кротко ще чакат времето си за изява, за да пожелаят здраве и благоденствие на всички учители в нашето училище.

петък, 21 декември 2018 г.

Коледна бъркотия

Студио по Словесно изпълнителско изкуство и прекрасните снежинки от ПГ представиха КОЛЕДНА БЪРКОТИЯ под ръководството на невероятната г-жа Мими Михайлова. Прекрасните ни ученици от 3 клас за пореден път показаха завидно актьорско майсторство.

Коледа в ПГ

Празник весел в детската градина, готвиха децата месец цял.
Гост любим с подаръци дузина, при тях усмихнат бе се отзовал.

Заедно се забавляваха, усмивки хиляди раздаваха.

четвъртък, 20 декември 2018 г.

Инициатива “Чудната елха“

С готовност и с въодушевление славейковци се включиха в инициативата “Чудната елха“ на Омбудсмана на Стара Загора Надежда Чакърова. Много подаръци ще зарадват децата от социалните домове – ученици и учители от Второ основно училище „П.Р.Славейков“ събраха дрехи, лакомства, книжки, играчки.

сряда, 19 декември 2018 г.

Коледна украса

Коледното настроение дойде и във Второ ОУ „ П.Р. Славейков“, с прекрасната инициатива на учениците от Ученическия съвет, които украсиха Коледните дръвчета.

Много желание, ентусиазъм, позитивна енергия и коледен дух вложиха в празничната украса.

вторник, 18 декември 2018 г.

Най-активен читател

За най-активен читател в Детски отдел на РБ "Захарий Княжески" бе номиниран Николай Златанов, ученик в 3.б клас на ІІ ОУ „Петко Р. Славейков”.

През 2018 г. той е прочел 99 книги – задължителна литература, любими детски поредици, математически тестове, английска литература – енциклопедичен читател!

четвъртък, 13 декември 2018 г.

Кампания "Хартиена война"

Учениците от II "б" клас се включиха активно в кампанията "Хартиена война".
Второкласниците демонстрираха инициативност, мотивираност, организираност и показаха отговорно отношение спрямо отпадъците и опазването на околната среда.

сряда, 12 декември 2018 г.

Книга „Дендрариум“

На 12.12.2017 г. професор Александър Шубранов осъществи две срещи с учениците от Второ основно училище - първата бе в многофункционалната актова зала на училището, а втората - в приятната атмосфера на къщата музей „Гео Милев“ в Стара Загора. Авторът  предпочете именно учениците на  нашето училище, за да представи новата си книга „Дендрариум“.

Облачна технология "G Suite за образованието”

Второ основно училище ,,П. Р. Славейков” е първото училище в град Стара Загора, което внедри облачната платформа "G Suite за образованието”!

Системата на Google включва основни приложения, които подпомагат  общуването, организацията на информацията в учебния процес. Така учители и ученици ще имат възможността да боравят с изключително удобна и практична електронна платформа за интерактивен образователен процес.

Национален конкурс "Моят празник"

На 1.12.2018 г. в зала "Байер" бе открита националната детска изложба "Моят празник". Йордан Тенев от VI г клас бе отличен с наградата на омбудсмана на гр. Стара Загора, г-жа Надежда Чакърова.

Рисунката на Йордан ще бъде поставена в кабинета на г-жа Чакърова.

вторник, 11 декември 2018 г.

Шахматна надежда

Крум-Петър Кисьов от IVа клас играе шахмат от три години и е носител на 14 медала.

Първия си медал печели в Раднево през 2016 г., когато едва осемгодишен успява да победи противници на 14 и 11 години, неколкократни медалисти.

През 2017 г. в Стара Загора печели турнира Регионални квалификации за държавното първенство в Плевен, като в последния кръг неочаквано побеждава поставения под номер едно играч за бургаски шахматен клуб.

понеделник, 10 декември 2018 г.

Шампиони "Grassroots" V - VII клас

На турнир по футбол "Grasroots", организиран от БФС, смесеният отбор на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" спечели по категоричен начин първото място във възрастова група V - VII клас.

Честито, шампиони!

неделя, 9 декември 2018 г.

Национален конкурс „Да уловиш мига“

Преслава Михалева (VII б) заслужи поредното си отличие в областта на фотографията. Тя завоюва сребърен медал от IV Национален конкурс „Да уловиш мига“ в общата за всички участници категория 7-15-годишни.

В тазгодишното издание участваха рекорден брой фотографии, рисунки и творби на приложните изкуства - 800 на брой. Най-добрите бяха изложени в Художествената галерия в град Русе.

понеделник, 3 декември 2018 г.

Sofia Open 2018 - таекуондо

Даниел Фредерик Банкович - I б клас завоюва второ място, сребърен медал за специлани умения на Международен турнир Sofia Open 2018 - таекуондо. В същото първенство Александър и Стаси Чолакови от III д клас взеха: 3 златни и 1 сребърен медал за Стаси; 2 бронзови и 1 златен за Алекс.
В отборното класиране старозагорския тийм от 336 деца се класира втори.

Филм за Петко Славейков

Представяме ви късометражен филм, посветен на патрона на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора, с участието на ученици от VI а, VI в и VII в клас.


събота, 1 декември 2018 г.

Световен ден за борба със СПИН - 1 декември

За поредна година учениците от ІІ ОУ „Петко Р. Славейков“ отбелязаха с презентации и дискусии 1 декември – Световен ден за борба със СПИН. Десетки червени балони пуснати от ръцете на седмокласниците полетяха в небето в знак на съпричастност с хората живеещи с HIV/ СПИН.

петък, 30 ноември 2018 г.

Световното първенство по Карате киокушин

Нека да подкрепим Преслава Михалева - ученичка от VII б клас, в предстоящето и представяне на Световното първенство по Карате киокушин, Варна.

Преслава освен награди в областта на фотографията и ИТ е завоювала и златен медал на Републиканското първенство по Карате киокушин за деца до 14 г. в категория до 45 кг. Бронз и сребро на Държавни състезания Купа Верея.

сряда, 28 ноември 2018 г.

Национален конкурс „Фотоприказки“

Преслава Михалева (VII б) заслужи поредното си отличие в областта на фотографията на престижен форум. Тя завоюва второ място на Националния конкурс по фотография „Фотоприказки“.

1493 рисунки и фотографии от 88 населени места от цялата страна участваха в  ХІ Национален празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите” - Кърджали 2018.

понеделник, 26 ноември 2018 г.

Златен медал по бадминтон

Алтея Стоева - ученичка от III б клас, спечели златен медал и купа в индивидуалното състезание по бадминтон до 11 год. в осмото издание на турнира “ Ген. Людмил Фандъков” в гр. Пловдив.

Поздравления за Алтея и пожелание за нови успехи!

петък, 23 ноември 2018 г.

Посрещане на медалистите по математика от Куала Лумпур

На 22.11.2018 г. в Актовата зала на II ОУ „П.Р.Славейков“   се състоя официално посрещане на учениците на училището Баян Елкин и  Владимир Цаклев, които се завърнаха  от Куала Лумпур с бронзови медали съответно в индивидуално състезание и в отборно представяне.

Г-жа Милена Желязкова, директор на II ОУ „П.Р.Славейков“ приветства възпитаниците на училището, поднесе им подаръци с пожелания за бъдещи успехи.

сряда, 21 ноември 2018 г.

Поетична вечер "Златните стихове на Славейков"

Заключителното събитие на Славейковите дни събра ученици, родители, учители, ръководители на училището и председателя на настоятелството г-жа Бончева.

Ния Нейкова - музикална надежда

Ния Нейкова - само в първи клас, но доказала своя талант на музикалната сцена като изключителен вокален изпълнител и блестящ пианист, чрез своите солови участия в:

1. Откриване на учебната 2018/2019 година.

2. Специален поздрав за спортистите от БК "Берое".

3. Представителни мероприятия посветени на патрона на II ОУ "П.Р. Славейков" - Вечер на тема: "Вдъхновени от Славейков"; Поетична вечер '"Златните стихове на Славейков".

4. Участие в X Международен клавирен конкурс "Класика и съвременност", където беше най-малък участник, но спечели II място в съревнование с ученици от II, III и IV клас.

понеделник, 19 ноември 2018 г.

Фотоизложба "Стара Загора - минало и настояще"

На 19.11.2018 г. във II ОУ „П .Р. Славейков“ се откри фотоизложба на Стара Загора. В училището грейнаха снимки, чиито автори са известните старозагорски фотографи Жейна Желева, Емил Енчев и Иван Хаджийски. На откриването присъстваха официалните гости - народният представител Радостин Танев, зам.-областният управител Петя Чакърова, бившият директор на РБ „Захарий Княжески“ Снежана Маринова, журналистката Недялка Филипова.

неделя, 18 ноември 2018 г.

Кулинарни изкушения

Кулинарни творения - изкусителни, красиви и вкусни сътвориха в час по ДБТ, децата от IV "Б" клас, през седмицата на Славейковите дни във II ОУ " П. Р. Славейков", град Стара Загора.

събота, 17 ноември 2018 г.

Европейската инициатива "Размяна на коледна украса"

Учениците от ЦОУД I „г“ група с учител Светлана Влайкова се включиха в европейската инициатива „Размяна на коледна украса“. С подкрепата и съдействието на г-жа Росица Николова децата изработиха коледни играчки и с радост предадоха на психолозите на училището – Златица Радева и Николета Георгиева.

Готовите изделия ще бъдат дарени на деца от други европейски държави.

Футболен турнир "Grassroots"

На 16 ноември на турнир по футбол "Grassroots", организиран от БФС смесеният отбор V-VII клас на II ОУ "П. Р. Славейков" постигна две победи и едно равенство.

петък, 16 ноември 2018 г.

Международен ден на толерантността - 16 ноември

По повод 16 ноември - Международен ден на толерантността, учениците от ученическия съвет се включиха с инициативата „Дървото на толерантността“.

Красиви дървета на толерантността с послания към учениците бяха поставени в училището. Малки и големи залепиха своите послания и създадоха един свят на многообразие и доброта.

Поздравителен адрес

https://lh3.googleusercontent.com/-ussqGJ5wTdQ/XZ8pf6vE7FI/AAAAAAAAR1Y/xrMzNebTEcIwfOKJrw8pSIHZWMvbr8_vwCLcBGAsYHQ/h1200/pozdrav.png

четвъртък, 15 ноември 2018 г.

Международен ден без тютюнопушене - 15 ноември

По повод 15 ноември – Международен ден без тютюнопушене, който по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък  от месец ноември, с учениците от ІV, V, VІ и VІІ клас се проведоха обучения  на тема: „Вредата от тютюнопушене“.  Гост – лектор бе госпожа Г. Димитрова психолог към РЗИ - гр. Стара Загора.

"My English project"

Учениците от пети клас направиха своите първи проекти по английски език на тема "Държави". Най-предпочитани страни са Франция, Германия, Италия и Англия. Някои ученици избраха родната България, други проявиха интерес към Русия и Испания! Не липсват и екзотични страни като Конго и Малта. Всички са обединени под мотото "My English project".

Учредяването на клуб "България живее в мен"

На 15.11.2018г. в седмицата на "Славейковите дни" по случай патронния празник  на Второ ОУ "П.Р.  Славейков" в град Стара Загора бе учреден клуба "България живее в мен". Това е естествено продължение на работата по едноименната книга на децата от IV в клас, които я разпространиха в над 14 държави по света. Целта на клуба е изучаването на историята и традициите на България, срещи с хора, които работят в тази насока и са пример на подрастващите.

сряда, 14 ноември 2018 г.

Вдъхновени от Славейков

На 13.11.2018 г. се състоя поредната изява, свързана с традиционните Славейкови дни във Второ основно училище.

Пред свои съученици седмокласниците Радосвета Банкова 7A и Жани Янев 7В  представиха съответно презентация и есе под наслов ,,Вдъхновени  от Славейков“.

От творбите на  учениците се долавяше вдъхновение, преклонение и отлично познаване на живота и делото на видния общественик и писател Петко Рачов Славейков.

вторник, 13 ноември 2018 г.

XXVI Национален ученически конкурс на клуб „Родолюбие“

Четирима ученици от Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора достигнаха до Заключителния етап на XXVI Национален ученически конкурс под надслов „110 години независима България“. Съпроводени от началника на РУО-Стара Загора, Татяна Димитрова, те присъстваха на Церемонията по награждаване, която се проведе в залата на Националния политехнически музей в гр. София на 9-ти ноември.

Янка Такева, председател на НК „Родолюбие“ и председател на СБУ, поздрави участниците и връчи наградите.

Първо място, в категория есе, първа възрастова група, заслужи Деница Генчева (VII а клас), а Специалната награда на Националния военноисторически музей спечели Кристиана Райкова (VI в клас) за своята презентация посветена на Одринската крепост.

понеделник, 12 ноември 2018 г.

Славейкови дни

Началото  на традиционните Славейкови дни във Второ основно училище „П.Р.Славейков“  бе поставено на 12.11.2018 г. , когато   Славейковото стихотворение „Татковина“  бе обявено за химн на училището. Във фоайето ВФ “Славейчета“ изпълниха с много ентусиазъм песента, която от днес нататък ще звучи на много училищни мероприятия и инициативи.

петък, 9 ноември 2018 г.

Национален конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“

Мария Ботева (VII б клас) завоюва трето място на ХII Национален конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“, посветен на 140-годишнината от края на Руско-турската освободителна война. Ученичката от II ОУ „Петко Р. Славейков“ – Стара Загора участва с мултимедиен проект в първа възрастова група (V-VIII клас).

сряда, 7 ноември 2018 г.

Национален конкурс "Най-усмихнат клас на България"

В V Национален конкурс "Най-усмихнат клас на България" взеха участие ученици от III б и IV д клас от нашето училище.

вторник, 6 ноември 2018 г.

Силанизирането, като профилактична дейност

На 06.11.2018 г. във II В клас се проведе семинар на тема: "Силанизирането, като профилактична дейност – същност, технология, ефект”. Семинарът е част от поредицата мероприятия от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, провеждана от МЗ и Български Зъболекарски съюз.

​Лектор бе регионалния координатор за областта, д-р Радостина Петрова.

неделя, 4 ноември 2018 г.

Карина Русева - спортни танци

На 21.10.2018 г. се проведе Открит национален турнир и Купа Стара Загора 2018. Карина Русева - VII г клас с партньор Пламен Христов от КСТ "Zagora dance 2005" се състезаваха в категория 15В Латина и ЮСВ Латина и на двата кръга спечелиха първо място.

На 27.10. 2018 г. се проведе Купа Сливен 2018, където спортната двойка завоюва сребро.

На 03.11.2018 г. се проведе и Държавно първенство - втори ранг, там Карина и Пламен спечелиха трето място.

Футболен турнир Grassroots

На 30 октомври започна турнира "Grassroots" организиран от БФС. Малките възпитаници на Второ ОУ "П.Р.Славейков" записаха един успех и едно равенство. Във възрастова група II - IV клас смесени отбори (3 момичета + 3 момчета) славейковци подедиха ЧОУ "ЕЛИН ПЕЛИН" с 4:0 и направиха драматично 2:2 с ОУ "Паисий Хилендарски" град Казанлък!

петък, 2 ноември 2018 г.

Обучение на колектива в Пловдив

На 2 ноември 2018 г. педагогическият колектив при II ОУ "П. Р. Славейков" посети гр. Пловдив. Колегията имаше възможността да разгледа иновативното училище "Райна Княгина" гр. Пловдив, като бе посрещната лично от директора г-жа Мария Гайдарова. В увлекателен разказ г-жа Гайдарова сподели за мечтите, препятствията и успехите, съпроводили превръщането на повереното ѝ училище в иновативно. Преподавателите с интерес разгледаха коридорите, които са превърнати в привлекателни кътчета за четене.

четвъртък, 1 ноември 2018 г.

Един различен час на класа

На 30.10.2018 г. учениците от VI в клас с класен ръководител Милена Дженева посетиха Регионалния исторически музей, където проведоха час на класа, посветен на 1 ноември - Ден на народните будители.

сряда, 31 октомври 2018 г.

Национална седмица на четенето

"Умът се нуждае от книги, както мечът от точило - за да се поддържа остър". - Дж. Р. Р. Мартин.
В Националната седмица на четенето, учениците от II д клас с класен ръководител Маруся Колева, проведоха редица инициативи свързани с книгата. В час по четене бяха проведени драматизации, в които се включиха всички деца. Проведоха маратон на четенето.

"Памет за будителите"

На 30.10.2018 г. учениците от ЦОУД II„д” гр. и ЦОУД III„д” с учители Десислава Великова и Таня Илиева посетиха Регионален исторически музей гр. Стара Загора по повод 1-ви ноември - Ден на народните будители. Участваха в Музейно-образователна програма „Памет за будителите”, която включва беседа с презентация, посветена на просветители и обществени дейци, свързани със Стара Загора.

вторник, 30 октомври 2018 г.

Инициативи на IV г в Националната седмица на четенето

Учениците от IV г клас с класен ръководител Илияна Атанасова активно участваха в седмицата на книгата. Те с радост четоха своите любими приказки на първокласниците от ПИГ I б. В традиционната за тях рублика "Искам да знам" те изготвиха материали за табла за старозагорските поети и писатели.

Среща с Никола Райков

В националната седмица на четенето учениците от III б клас изготвиха постер с любими книги и споделиха свои мисли на тема: „Защо трябва да чета?“ и „Какво е книгата за мен?“

Специален гост на учениците беше писателят Никола Райков, който показа на децата как с книгата може да се играе. С гордост учениците, разказваха на автора за книжките, които са чели, и за радостта от прочетеното. В края на срещата любезният гост попълни страничка от лексикона на читателите от III б клас.

Пътешествие в света на книгите

Във връзка с Националната седмица на четенето заедно в час бяха малките ученици от I а клас с класен ръководител г-жа Илиана Даскалова, техните по-големи приятели от V а клас и група родители. Всички заедно направиха едно вълнуващо пътешествие в света на книгите. Първокласниците с интерес изслушаха прочита на гостите и обещаха в края на годината да четат като тях.

Симулативен процес "Червената шапчица”

Всеки в детските си години е чел приказката за големия лош  вълк и малката Червена шапчица. Кой би повярвал, че историята за премеждията на момичето  и  бабата  може да се превърне в сюжет за нещо толкова сериозно като съдебен процес? Но на 30.10.2018 година в зала №7 на Съдебната палата в Стара Загора от 13.30 часа  учениците от VІІ в клас на Второ основно училище „П. Р. Славейков” участваха в наказателно дело срещу вълка.  Събитието бе част  от  образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” за учебната 2018/2019 година с цел превенция и повишаване на  информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България.

понеделник, 29 октомври 2018 г.

Ден на европейските езици

Във връзка с Деня на европейските езици ученици от VII б и V в клас посетиха ученици от  III и IV клас от групата на г-ца Добринка Чончева. Димитър, Мария и Георги Еневи представиха исторически факти и съвременното значение на английския език. Учениците от V в клас припомниха на по-малките названието на английските букви. Дария Енева, Виктория Робова  и Филип Чернев прочетоха първите си стихотворения на английски език, включващи дните от седмицата.

Закриване на Националната седмица на четенето

На 26.10.2018 г. от 13:00 ч. в Актовата зала на училището се проведе тържествено закриване на Националната седмица на четенето. В инициативата се включиха ученици от V г клас, с класен ръководител г-жа Анка Мурлиева, които представиха стихотворенията "Малък Пенчо" и "Голям Пенчо" на Петко Р. Славейков.

неделя, 28 октомври 2018 г.

Посещение на библиотека "Родина"

В рамките на националната седмица на четенето учениците от VI в клас на Второ ОУ "П.Р.Славейков" с класен ръководител Милена Дженева гостуваха на библиотека "Родина", гр. Стара Загора.

Децата се запознаха с условията и реда за използване на книги в отделите Заемна за възрастни и Читалня в Централна библиотека на бул. "Руски" 17, както и с възможностите, които съвременните технологии предоставят за онлайн обслужване и виртуална заемна служба през сайта на библиотеката.