logo3
 • slider-01.jpg
 • slider-02.jpg

 • Ученически игри - тенис на маса

  tenis na masa1Отново заслужен успех за нашите спортисти!

  Момичетата на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" спечелиха първо място на ученическите игри по тенис на маса. Следващата фаза е областен кръг, който ще се проведе на 12 март.

  Момчетата завършиха на второ място в същата надпревара.

  Браво славейковци!

 • Програма

  16879956 10212028924341149 494681578 o

 • Левски е жив в нашите сърца

  collage lewski2Левски е жив в сърцата на децата от II"Б" и III"Г" клас, с класни ръководители г-жа Ваня Ангелова и г-ца Павлинка Балева!

  На 17.02. двата класа от Второ основно училище, се срещнаха за да почетат паметта на Васил Левски! Показаха, че знаят за живота и делото на Апостола, като второкласниците изнесоха рецитал от стихове за него! От презентацията научиха още нови факти за този велик български революционер! Децата от III"Г" клас носеха материали, които представиха в часа! Всички деца участваха активно и емоционално в беседата! Денят беше паметен за всяко едно дете!

  Галерия

 • Отдаване почит на живота и делото на Левски

  collage levski

   

  На 17.02. децата от IV "Г", "Д", "Е" клас в група ЦДО 4"Г" клас отбелязаха 144 години от обесването на Апостола. Малките ученици представиха презентация посветена на живота и делото на великия българин. Мероприятието завърши с посещение и отдаване на почит на паметника на Васил Левски, където децата рецитираха стихотворения и показаха изработените за случая постери.

  Галерия

 • Ден на безопасен интернет

  collage safenetУченици от Второ ОУ "Петко Рачов Славейков" отбелязаха международния Ден на безопасен интернет.

  Децата от V "Г" клас проведоха час на класа на тема "Не на езика на омразата". В работа по групи, децата ръководени от своят учител г-жа Кочева, изработиха различни колажи, на които илюстрираха профили, обсъдиха различните ситуации, които могат да доведат до възникване на конфликт и начините по които да се справят с тях. Петокласниците стигнаха до заключение, че за да бъде интернет безопасно място в което да учим и да общуваме с нашите връстници, ние трябва да противодействаме на широко използваният език на омразата, като самите ние не използваме такъв.

  Галерия

 • "Математика без граници" - зимен кръг

  Math nachНа 27.01.2016 г. се проведе зимният кръг на математическото състезание "Математика без граници". Пет сребърни и четири бронзови медала спечелиха най-добрите математици на Второ основно училище "П. Р. Славейков", гр. Стара Загора.

  Галерия

 • Класиране - баскетбол момчета

  basket nachВторо място в състезанието по баскетбол – момчета V-ти - VII-ми клас, проведено в спортна зала ДЗУ, спечели отборът на Второ ОУ „П. Р. Славейков“. Решаващият мач приключи с безспорна победа /45:16 т./ срещу отбора XII ОУ. Всички момчета се бориха ожесточено. Най-много хъс и спортен талант показа Михаил Комбаков – ученик от VI г клас.

  Галерия

 • 143 години от обесването на Васил Левски

  levskiПо повод 143 години от обесването на Васил Левски на 19.02.2016г., учениците от третите класове на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" почетоха паметта на Дякона с рецитал и драматизация "Апостолът в премеждие". Бяха изработени постери и подредени в изложба. Децата бяха много ентусиазирани и с желание се подготвяха, за да отдадат дължимото на този велик българин.

  Галерия

 • "Коледно докосване"

  Koledno dokosvane nachНа 21 декември 2015 година в Драматичен театър „Гео Милев“ Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ представи празничния спектакъл „Коледно докосване“.

  Децата от ВФ „Славейчета“ изпълниха коледни песни, с които докоснаха сърцата на публиката, а малките артисти от студио по Словесно-изпълнителско изкуство я пренесоха във вълшебния приказен свят на Шарл Перо с пиесата „Пепеляшка“ – представена по интересен и хумористичен начин. С невероятното си изпълнение децата спечелиха заслужените аплодисменти на гостите на събитието.

 • Родителска среща за първи клас

  pokana parvi klas

   

 • Урок по родолюбие

  -OU-9Днес, (20 февруари) акад. Георги Марков гостува във Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" в Стара Загора. Големият български историк изнесе урок по родолюбие за възраждането на българската нация от Освобождението на България до Балканските войни. Той разказа пред шестокласници от старозагорското училище за героизма на българския дух и за подвизите на българската армия.

  Радвам се, че съм в Стара Загора, защото това е град с древна цивилизация, с място в новата и съвременната българска история. Важно е, че точно тук се е случило бойното кръщение на българското опълчение по време на Освободителната война. Тук се обявява с манифест и Балканската война. Този град дава забележителни пълководци, сред които и ген. Стефан Тошев, заяви акад. Георги Марков. Той разказа пред учениците за основните моменти от балканските войни, за спечелените битки, както и за успешния ход на българската армия, която само за 3 седмица стига до Цариград и успява да нанесе поражение на османската войска.

 • Конкурс за мартеници

  Децата от подготвителните групи от Второ основно училище с учителите си Цонка Иванова и Велка Костова подготвиха мартенички, с които участват в традиционния конкурс "Баба Марта бързала, мартенички вързала" на Центъра за наука, изкуство и култура в Община Стара Загора.

  Конкурсът се провежда всяка година и има за цел да съхрани и популяризира българските обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.

   

 • Отбелязване на 141 години от обесването на Васил Левски

  В седмицата от 17. 02 до 20.02 учениците от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" отбелязаха с разнообразни инициативи 141 годишнина от обесването на Васил Левски.

 • Екскурзия в Мали

        На ,,Екскурзия в Мали" бяха учениците от III е клас и техният класен ръководител Иванка Славова.
        Чрез фотоси, снимки, украшения, предмети и музика децата опознаха една далечна, непозната, но забележителна страна. Това се случи благодарение на изложбата експонирана в НАО "Юрий Гагарин" град Стара Загора и нейния автор Николай Стоянов. Впечатлителен е интересът, който проявиха учениците към начина на живот и обучение на малийските деца, техните игри и забавления.

   

 • Съобщение

  Уважаеми родители,

  Иформираме Ви за предстоящите срещи, които ще се проведат на следните дати:

  На 20.02. (четвъртък) от 18.30 ч. за V, VI и VII класове.

  На 27.02. (четвъртък) от 18.30 ч. за I, II, III и IV класове.

   

   

   

   

   

   

   

                                                              От Ръководството

   

 • Работно време на училищната библиотека

  1 2
 • Начало на втори срок

  СЪОБЩЕНИЕ № 6 /31.01.2014 г.

  На основание Заповед № РД 09- 1129/ 04.09.2013 г. на министъра на образованието и науката за определяне графика на учебното време през учебната 2013/ 2014 г. за времето от 01.02.2014 г. до 04.02.2014 г. включително всички ученици на територията на Република България са в зимна ваканция.

 • За бъдещите първокласници

  Pokana 2014

 • Общински кръг на олимпиадата по Български език и литература

  На 16 февруари 2013 г. се проведе общинският кръг на олимпиадата по Български език и литература. Знанията си премериха 17 ученици от V клас, 9 ученици от VІ клас и 18 ученици от VІІ клас.

  За областния кръг се класираха:

  Симона Иванова Минкова - Vб клас
  Вяра Ценкова Цонева - Vв клас
  Тифани Кънчева Кънева - VІа клас
  Божидара Гешева Гешева - VІІа клас

 • Час по Родолюбие

  На 26 февруари 2013 г. в Регионална библиотека "Захарий Княжески" учениците от 2.в клас с класен ръководител Соня Рачева и от 2.е клас с класен ръководител Иванка Славова представиха пред съученици, родители и гости проучвателната си дейност за Васил Левски и Освобождението на България. Пяха патриотични песни, рецитираха стихове, отдадоха своята почит на героите.

 • Световен ден на влюбените и Антиспин кампания „Животът е безценен”

  На 14 февруари 2013 г. във Второ основно училище бе отбелязан Световния ден на влюбените и се проведе Антиспин кампания „Животът е безценен”.

  Ученици от различни класове /Vа, Vв, VІа, VІв, VІІв/ изработиха постери с историята на празника, различните гледни точки за любовта и приятелството, за взаимоотношенията между младите хора, с рецепти за приятелство и информационни материали за риска от заразяване с ХИВ/СПИН.

  Петокласничките Янина и Виктория изненадаха учениците от училището с оригинални ръчно изработени валентинки.

  Ива, Ерика и Стелиана от VІІв направиха кутия за послания по повод празника.

  Разменяха се валентики, превърнали се вече в символ не само на влюбването, но и на приятелството и добрите взаимоотношения между хората.

  Божидара от VІІа клас бе подготвила цитати от известни творци за любовта, приятелството и влюбването и ученици и учители можеха да си „изтеглят за късмет” интересна мисъл.

  Като на празник, всичко това бе съпроводено с много настроение и усмивки.

 • Родителски срещи

  На 27 февруари 2013 г. от 18:00 часа ще се проведе родителска среща за І, ІІ, ІІІ и ІV клас, където ще се отчетат резултатите от учебно-възпитателната работа през първия учебен срок.

  На 28 февруари 2013 г. от 18:00 часа ще се проведе родителска среща за V, VІ и VІІ клас, където ще се отчетат резултатите от учебно-възпитателната работа през първия учебен срок.

 • Общински кръг на олимпиада по Математика

  На 16 декември 2012 г. в училището се проведе общинският кръг на олимпиадата по Математика за ученици от 4., 5., 6. и 7. клас. От ІV-ти клас участваха 36 ученици, от V-ти клас - 10 и от VІ-ти клас - 10, но няма класирани за областния кръг на олимпиадата. Участниците от VІІ-ми клас бяха 14 като за областен кръг се класираха Ивайло Пламенов Панайотов с резултат от 77 точки (при максимален 100) и Полина Калинова Славова с резултат от 73 точки.

 • Националната викторина по история

  Приключи първият кръг на НАЦИОНАЛНАТА ВИКТОРИНА ПО ИСТОРИЯ за ученици от ІV до VІІ клас, организирана от Частно СОУ "Делфините", Старозагорски бани и МОМН.

  Отлично се представиха нашите участници:

  Георги Антонов Скобелев - 4. клас

  Денис Ганчев Ганчев - 5. клас

  Кристина Димитрова Демирева - 5. клас

  Живодар Иванов Костов - 5. клас

  Калоян Емилов Максимов - 5. клас

  Анастасия Стилиянова Михайлова - 6. клас

  Подробна информация може да намерите на сайта на организаторите: http://www.delfinite.bg/novini/83-viktorina-po-istoriya-s-natsionalen-statut

  Публикувани са и конкурсните материали и талони за участие за втория кръг.

  Срок за изпращане: 28.02.2013 г.

 • Участие в национално състезание "Ключът на музиката"

  На 18.01.2013 г. се проведе общинският кръг на Националното състезание "Ключът на музиката" за ученици от ІV клас. За областния кръг се класираха:

  1. Ния Иванова Балдаранова - 4.а клас

  2. Пламена Дончева Донева - 4.б клас

  3. Захари Иванов Димитров - 4.г клас

  4. Калоян Петров Русев - 4.в клас

  5. Кристина Димитрова Джелебова - 4.в клас

  6. Валерия Стаменова Желева - 4.а клас

  7. Иван Михайлов Боиндруков - 4.б клас

  8. Младена Иванова Калчева - 4.б клас

  9. Иво Михайлов Димитров - 4.в клас

  10. Боян Цветомиров Савчев - 4.г клас

  11. Николета Георгиева Георгиева - 4.б клас

  12. Полина Петкова Петкова - 4.б клас

  13. Грети Донкова Георгиева - 4.в клас

  14. Радина Кирилова Добрева - 4.а клас

  15. Люсияна Димитрова Георгиева - 4.в клас

  16. Александър Живодаров Терзиев - 4.а клас

  17. Тодор Димитров Георгиев - 4.б клас

  18. Божидар Борисов Миндов - 4.в клас

  19. Радо Тодоров Тодоров - 4.б клас

 • Превенцията и взаимодействието - гаранция за постигане на резултати във възпитателната работа

  Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” гр. Стара Загора партнира ефективно с редица институции и организации, сред които неизменно са Регионална здравна инспекция, Местната комисия за борба с противобществените прояви на малолетни и непълнолетни, Информационен център “Европа- Директно”.

  От тази учебна година се положиха основите на ползотворно сътрудничество и със СНЦ “Родители Новатори”, както и с Превантивно – информационния център по зависимости към Община Стара Загора.

  Една от инициативите в партньорство със СНЦ „Родители Новатори” е провелата се на 31.01.2012г. във Второ основно училище “Петко Рачов Славейков” гр. Ст. Загора тематична среща между родители, учители и ученици от V клас под надслов “Детска игра или в конфликт със закона”. Гост и лектор беше г-жа Гергана Грозева, член на сдружението, по професия прокурор. Тя предизвика интереса на деца и родители и обърна внимание на някои детайли от поведението и постъпките на децата, които могат да прерастнат в нарушение на закона. Вземането на чужди вещи без разрешение, опасната игра, наречена “мечка”, обидите, опитите за разрешаване на конфликти чрез употреба на физическа сила бяха сред акцентите, които постави г-жа Грозева пред тях. Родителите и подрастващите получиха полезна информация и практически насоки как да реагират в ситуации, когато детето намери чужда вещ, когато му бъде отнета негова собствена, или когато неволно стане част от опасна игра, предвещаваща негативни последици.

  Мероприятието се проведе като част от кампанията “Участвам и променям”, старт на която даде МОМН в началото на учебната 2011 – 2012г.

  „Родители Новатори” са сред партньорите на Второ основно училище” и по проекти, чрез които училището участва в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн”. Спортен педагог от сдружението проведе общо четири срещи с ученици и сподели с тях опит и знания, свързани с превенцията на тютюнопушенето. На тези срещи всички се обединиха около идеята, че спортът е най- добрата алтернатива на тютюнопушенето и може като силен превантивен фактор да предпази децата от риска да запалят първата цигара.

  Други партньори в проектите против тютюнопушенето са Регионална здравна инспекция Стара Загора, Превантивно- информационен център по зависимости към община Стара Загора и Информационен център „Европа Директно”.

  Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” гр. Стара Загора партнира ефективно с редица институции и организации, сред които неизменно са Регионална здравна инспекция, Местната комисия за борба с противобществените прояви на малолетни и непълнолетни, Информационен център “Европа- Директно”.