logo3
 • slider-01.jpg
 • slider-02.jpg

 • Празник на буквите I A клас

  DSC09228 1Ние вече сме грамотни! Празникът на буквите на I "A" клас с класен ръководител г-жа Ренета Андреева се проведе на 27.03.2018г. в Актовата зала на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков". Подготвен с много радост и голям ентусиазъм, празникът отбеляза по вълнуващ начин гордостта на първокласниците, изучили всички букви. За упорития труд и постигнатите успехи малките ученици бяха възнаградени с грамота и пъстра книжка с любими приказки.

 • Празник на буквите I Б клас

  praznik na bukvite 1bНа 26 март учениците от I "б" клас и техният класен ръководител - г-жа Габриела Бистрева, отпразнуваха своя Празник на буквите. Първокласниците показаха на родителите си и присъстващите гости, ЧЕ ВЕЧЕ СА ГРАМОТНИ. Учениците демонстрираха отлични знания по четене и писане, актьорски и певчески умения. Специален гост на Празника на буквите беше Незнайко (Борислав Узунов от II "б" клас), който със своята непринуденост и усмивка, допълни създадената забавна атмосфера. Всички присъстващи на празника си тръгнаха весели, щастливи и удовлетворени!

 • Среща с Госпожица Многоточие

  collage яницаВ Светлата седмица след Великден петокласниците на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков"се включиха в 12-тото издание на Маратон на четенето. На 19 април в Актовата зала на училището учениците от пети и четвърти клас проведоха срещи с младата и талантлива Яница Маринова, която и пише и издава детски образователни книги на български и английски език. Очарователната дама, която е журналист, сценарист, режисьор, писател и актьор се представи с атрактивното име, с което е позната в Англия - Госпожица Многоточие.

  За празника на книгата младата поетеса представи своята книжка-игра "Температура на думите... или как порасна косата на Чичко Тревичко". Младата поетеса чрез забавни образователни игри отведе децата в магичния и вълшебен свят на онагледеното знание.

  Галерия

 • Седмица на отворените врати

  Нnach andrа 19.04.2017 година учениците от IV "А" клас с класен ръководител Ренета Андреева с радост и вълнение посрещнаха своите малки приятели - бъдещите първокласници на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков".

  Галерия

 • Областен конкурс "Екзарх Антим I" - резултати

  collage никол12Талантливите деца на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков", гр. Стара Загора, грабнаха призовите места на областният ученически конкурс "Екзарх Анитим I - духовният водач на българите", посветен на двеста годишнината от раждането на първия екзарх. В категориите рисунка и презентация те не оставиха никакъв шанс на другите участници! Всички ученици, които участваха в конкурса получиха грамоти.

 • Зонално първенство по баскетбол

  basket44Отборът по баскетбол на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков", гр. Стара Загора се класира на Републиканското първенство по баскетбол. Днес те спечелиха Зоналното първенство, което се проведе в град Кърджали след размазващо превъзходство над противниците си. Победени бяха училища от Хасково и Джебел с резултати 47:25 и 92:20. Финалите ще се проведат в град Хасково от 8 до 11 юни.

  Успех момчета!

 • Приятели на книгата - покана

  Приятели на книгата1

 • Тенис на маса - ученически игри

  collage тенис1Момчетата от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" се класираха на второ място на ученическите игри по тенис на маса. С това те спечелиха поредната купа за училището тази година. Поздравления за децата!

 • Областен конкурс "Екзарх Антим I"

  collage Александра1Александра Петкова от V "Б" клас се класира на II място и получи грамота на Областния ученически конкурс "Екзарх Антим Първи - духовният водач на българите" в категория рисунка, организиран от РУО Стара Загора, СУ "Екзарх Антим I" гр. Казанлък и РС на тракийските дружества - Стара Загора. Поздравления!

 • Национална олимпиада по Български език и литература 10.04.2017

  collage белНа 10.04.2017 г. в библиотека "Захарий Княжески" гр. Стара Загора бе открита национална олимпиада по български език и литература за ученици от 7 клас. Всички участници, преподаватели и гости имаха възможността да изгледат филма "Спомен за моите деца" в залата на библиотеката. В програмата взеха участие ученици от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков", което е домакин при нейното провеждане на 11.04.2017 г. 30 седмокласници от цялата страна ще вземат участие в олимпиадата.

  Националната олимпиада по български език и литература се провежда със съдействието на РУО Стара Загора. Г-жа Красимира Александрова - главен експерт в МОН пожела на всички участници успех и достойно представяне в това престижно състезание.

  Галерия

 • Областно първенство по баскетбол

  collage баскетбол областМомчетата от Второ ОУ "Петко Рачов Славейков" спечелиха 1-вото място на Областното първенство по баскетбол. Те победиха категорично противниците си от Казанлък с 47:25 точки и Чирпан с 37:17 и заслужено продължават напред. Последната крачка преди класирането за финали е зоналното първенство, което ще се състои на 24 април в град Кърджали.

  Успех момчета!

 • Среща с комисар Стоян Колев

  collage pojarnikar1Вълнуваща и незабравима-така може да се определи срещата на учениците от  IIОУ с един от героите на нашето време - комисар Стоян Колев, директор  на Дирекция ПБЗН-Ст. Загора, удостоен с високо звание „Пожарникар за 2016 г.”

  На 06.04 2017 г. в актовата зала на Второ основно училище г-жа Милена Желязкова представи скъпия гост и му предостави възможност да разкаже за професията на огнебореца.

 • Празник на буквите I "А" клас

  collage 1аНа 31. 03. 2017г. учениците от I "A" клас на II ОУ „П. Р. Славейков“ гр. Стара Загора тържествено обявиха, че са изучили всички букви от българската азбука и могат да се нарекат грамотни. Радостта на малките ученици споделиха заместник-директора г-жа Чернева, техните родители и приятели.

  Първокласниците с артистичност и увереност сътвориха малък спектакъл, който впечатли присъстващите. За своите усилия, те получиха грамота и книжка от класния си ръководител г-жа Яна Колаксъзова и се приготвиха за следващи интересни приключения с новата си дружка – пъстрата Читанка.

 • Празник на буквите I В клас

  collage 1вИ учениците от I"В" клас с класен ръководител Данка Тодорова отпразнуваха завършването на ограмотителния период с много песни, занимателни игри и празнично настроение.

  Посетиха книжарница „Хеликон“ и самостоятелно си избраха и закупиха книги, които веднага започнаха да четат. На добър път в огромния свят на знанието!

  Галерия

 • Седмица на отворените врати

  2

 • Празник на буквите I "Б" клас

  collage ibНа 30 март 2017г., учениците от IБ“ клас с класен ръководител г-жа Мими Михайлова въведоха своите гости в приказния свят „Букволандия“. С много настроение и усмивки първолачетата се разделиха с букварчето, за да се отправят на дълго пътешествие в света на знанието.

  Специални гости на „Празника на буквите“ бяха г-жа Желязкова – директор на училището и г-жа Чернева – зам. – директор.

  Г-жа Желязкова поздрави малчуганите за емоционалното представяне и им пожела  да бъдат здрави, успешни, да обичат книгите и да уважават своите учители. 

  Галерия

 • Национален ученически конкурс "Малкият принц"

  17571879 1519991951357753 581963520 oКонкурсът дава възможност за творческа изява на нестандартната философска мисъл, провокирана от вечната мъдрост на "Малкият принц" по едноименното произведение на Антоан дьо Сент Екзюпери. Първият етап на конкурса беше написване на съчинение на тема: "Вървиш ли право пред себе си, няма да отидеш много далеч...".

  Каролина Данова от VI "В" клас беше отличена на първия етап от конкурса с грамота и покана за участие на среща на малките философи в с. Селановци от 8 до 10 април. Тя пое риска да вложи нещо от себе си за основните житейски истини, които са по детски прости, кристално ясни и разбираеми в света на "невероятно странните възрастни".

 • Открит урок по "Английски език" - VI"Б" клас

  AE mach 2Учениците от VI"Б" клас представиха открит урок на 12 март 2016 г. Темата на урока бе „Facing History“. Този урок имаше за цел да обясни как нашето преживяване на исторически събития оказва влияние върху определяне на мирогледа в настоящето.

 • Великденски благотворителен базар

  plakat easter 1

 • Маратон на четенето

  maraton nachНа 22 април 2016г. учениците от IV “Б“ клас с класен ръководител г-жа Мими Михайлова се включиха в „Маратон на четенето“ заедно с ПГ „Б“ и преживяха вълнуващи моменти. Четвъртокласниците четоха приказки от любимите си книжки, а малчуганите ги изненадаха с богата литературно-музикална програма. В края на срещата ученикът Максим Йорданов прочете пред детската аудитория своята първа книжка „Приключенията на кучето Арда“ , с радост постави автограф и я подари на новите си приятели и тяхната учителка г-жа Велка Костова.

  Галерия

 • Нов живот за старите книжки

  New life nachВ рамките на седмицата на книгата в училищната библиотека на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ гр. Стара Загора беше организирана инициативата „Нов живот за старите книжки“. С помощта и съдействието на г-жа Мария Тенева – възпитател на учениците от четвъртите класове, и училищната библиотекарка г-жа Петя Алексиева децата подвързваха овехтели от четене, но безценни детски книги.

  Четвъртокласниците, част от които са от паралелка с профил изобразително изкуство, проявиха своя талант, рисувайки с удоволствие новите корици на старите книжки. Радва ни заразителният им ентусиазъм и им пожелаваме да продължават да творят със същата готовност и желание „новите дрешки“ на любимите книги.

  Галерия

 • „Походът на книгите“ и „Маратон на четенето“

  nach maratonНа 22 април 2016 г. представителна група ученици от  петите класове и VI „А“ клас с преподаватели по български език и литература Таня Конарска и Петя Алексиева участваха в традиционните общоградски прояви, посветени на  седмицата на книгата и четенето (18 – 22 април). Младите възпитаници на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ се включиха в кулминацията на серията от събития, част от националните кампании „Походът на книгите“ и „Маратон на четенето“, които обединяват дните между Деня на детската книга - 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

 • Областна викторина по Безопасност на движението


  bdp oblОтборът на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" гр. Стара Загора взе участие в Областната ученическа викторина по безопасност на движението "Да запазим децата на пътя", която се проведе на 22 април 2016 г. Амбицията на учениците и техните знания са поредната гаранция за успех.  Почетно първо място, грамота и златна купа завоюваха момчетата от Второ. Това е сериозен повод за стимул към победа в предстоящия национален кръг.

  Галерия

 • Общинска викторина по Безопасност на движението

  bdp nachНа 11 април 2016г. в Община Стара Загора се проведе Общинската викторина по Безопасност на движението „Да запазим децата на пътя”. В нея взеха участие 10 отбора от училищата в града. Нашето училище беше представено с отбор в състав: Онур Караалиоглу, Александър Терзиев VII"А" клас; Николай  Маджаров VII"В"клас; Ивайло Георгиев VI "В" клас и Иван Герджиков V "А" клас.

 • IT Знайко - областен кръг

  ITZnayko sert.nachДвадесетте ученици от IV "В" клас се представиха достойно в областния кръг на националното състезание по информационни технологии IT Знайко. Отличени в най-елитната група А бяха Господин Жечев и Белослава Цветкова. Класирани с отлично представяне в група В са трима ученици - Невена Трифонова, Димитър Енев и Неделин Генев. Тези ученици ще участват на големия финал на националния кръг.

 • Маратон на приказките

  nachalna conkaНа 30 март 2016 година, регионална библиотека "Захарий Княжески" бе домакин на мила, приказна среща, посветена на 2 април - Денят на детската книга. Инициатор на срещата е госпожа Цонка Иванова, която заедно с децата от ПГ "А" на Второ ОУ "Петко Рачов Славейков" финализира една прекрасна инициатива, започнала през месец ноември 2015 година.

 • Седмица на отворените врати

  Покана открити уроци

 • Пролетен концерт и базар

  За пета поредна година Второ основно училище „П. Р. Славейков” съвместно с Държавна опера - Стара Загора проведе емблематичния пролетен базар и концерт. Празничното събитие се състоя на 20.04.2015 г. Радостно оживление и усмивки предизвикаха изделията, изработени от учениците. Пъстри картички, красиви чинии, ръчно изрисувани саксии, чаши, бижута и украса провокираха интереса на гостите.

  С много емоции бе наситена и концертната част, която започна непосредствено след базара. Бивши и настоящи възпитаници на Второ ОУ „П. Р. Славейков” демонстрираха творчески качества и предизвикаха заслужени бурни овации от страна на публиката. За пореден път училището показа завидно ниво по отношение на качество, развитие и усъвършенстване.

  Галерия

  2015 1 2015 2 2015 3
 • "Купата на Coca - Cola 2015"

  coca colaНа 19 април 2015 г. се проведе едно от най-масовите спортни събития - "Купата на Coca – Cola 2015". Общо 25 отбора се впуснаха във футболната надпревара на стадион „Берое”.

  Водени от силни емоции, с много ентусиазъм и силен спортен хъс, отборът на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” отново спечели призово място, като се класира трети. Поздравления за нашите шампиони!

 • Зонално състезание по бадминтон

  badminton1С първо място и грамота се прибра отборът по бадминтон на Второ основоно училище "П. Р. Славейков". Зоналното състезание се проведе на 15.04.2015 г. в гр. Хасково.

  Момчетата се представиха отлично за пореден път.

  Желаем успех на отбора в предстоящия последен - републикански етап на състезанието в гр. Севлиево.

  Галерия

 • Как да избера професия? 26.03.2015

  job5Занятие „Как да избера професия?“ с учениците от IV„в“ клас, проведено на 26.03.2015 г. в актовата зала на Второ ОУ „П.Р.Славейков“ град Стара Загора

  Още в най-ранна възраст, любими игри на децата са тези, в които те се превъплъщават в професиите на различни хора. Темата за избор на професия е емоционално свързана с първите направени от детето самостоятелни стъпки в пространството или така наречения от възрастните „прощъпулник“.

 • Участие в Маратон на четенето

  dsc00560

  На 23 април 2014 г. ученици от IV б и IV г клас взеха участие в ДЕВЕТИ НАЦИОНАЛЕН МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО „ЧЕТЯЩА СТАРА ЗАГОРА", като гостуваха на деца от ЦДГ №13 „Пролет". Четвъртокласниците четоха на своите малки приятели любими приказки. Заедно отбелязаха „рождения ден на книгите". Събитието се провежда по инициатива на библиотека „Родина", Стара Загора. Кампанията е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация „Българска книга" и е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

 • Поздравление

  Doc1-page-001

 • Седмица на отворените врати

  announceopen lessons

 • Регионален кръг на състезанието "Spelling Bee"

  gramotaДнес, 12.04 в СОУ "Васил Левски" Стара Загора се проведе регионалния кръг на състезанието "Spelling Bee". В него участваха 54 състезатели, класирали се на първо и второ място в училищните състезания в училища от Стара Загора, Казанлък, Димитровград, Гълъбово, Хасково, Кърджали, Свиленград и други по-малки населени места.

  Състезанието протече в две части. През първата част се състезаваха класиралите се на второ място в училищния кръг. Наш представител беше Николай Чернев от 6 г клас. Надпреварата беше изключително оспорвана като състезателите преминаха през всичките планирани 12 рунда и тези от тях, които останаха последни  спелуваха думи, които не бяха включени в официалния списък с думи за състезанието. Николай се представи блестящо достигайки до финала. Останал сам с последния състезател, той участва в елиминацията определяща победителя за тази част. 

 • За вас, седмокласници

  На 29.04. (понеделник) от 13.30 часа в училище ще се проведе пробен изпит по математика за Национално външно оценяване и прием след 7 клас.

  Учениците, които се явяват на този изпит да носят химикали пишещи в син цвят и чертожни инструменти.

 • Родителски срещи

  РОДИТЕЛСКАТА СРЕЩА ЗА НАЧАЛЕН ЕТАП ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 25.04.2013 г. от 18:00 часа.

  РОДИТЕЛСКАТА СРЕЩА ЗА ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 24.04.2013 г. ОТ 18:00 часа.

 • Второ основно училище „П.Р. Славейков” е част от националната мрежа „Посланици на мобилността”

  Второ основно училище «Петко Рачов Славейков» стана част от Националната мрежа «Посланици на мобилността» /Mobility Ambassador Network - MANet/ чрез участието на педагогическия съветник Венета Кирова в следните мероприятия: пилотен семинар «Ориентиране за мобилност» през м. декември 2012г., създаването на Мрежата от посланици на мобилността, както и в Национални дни на кариерата 2013 в НДК на щанда «Младежта в движение» на Европейската комисия.

  Училището вече направи своите първи стъпки по посока на ориентирането в мобилност. През лятото на 2012г. г-жа Цонка Иванова реализира индивидуална мобилност по програма „Учене през целия живот” на тема „Creativity in The Classroom” в Southampton, Англия, където се запозна на място със системата на предучилищното и началното училищно образование.

  Второ основно училище има и опит в разработването на проект по секторна програма Коменски. Благодарение на г-жа Нели Станчева, начален учител и класен ръководител на Іе клас, през м. януари бе организирана подготвителна визита, в която се включиха партньори от Англия, Португалия, Испания, Италия, Полша, Румъния и Турция. Избраната тема на проекта е “Give Me Five! Be My Friend”.

  Глобализацията и ускореното развитие на технологиите и комуникациите изискват от съвременния човек гъвкавост и адаптивност. Това налага преосмисляне на нагласите и решенията за предприемане на мобилност. През последните години идеята за младежка мобилност се е утвърдила като ключов приоритет на Европейската комисия, като основен инструмент за мотивация за участие в образование и обучение през целия живот, за подобряване на професионалния избор, професионалната реализация и конкурентноспособността, както и за изграждането на чувство за глобалност и принадлежност към Европа и света.

  От м. декември 2012г. започна изграждане на мрежа от посланици на мобилността, чиято цел е да подпомага младежите в развиване на умения за мобилност и в избор на форма, програма и финансиране, под която да се реализират желанията на младите хора да предприемат кратки пътувания за да се учат и усъвършенстват. Освен във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” Стара Загора, представители на новото формирование има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Шумен.

  Изграждането на мрежата е дело на Центъра за развитие на човешките ресурси, който е координиращо звено в България по програма „Учене през целия живот” на Европейския съюз и работи по проекти в областта на образованието, професионалното обучение и пазара на труда. Центърът подпомага активно работата на МОМН и МТСП, и администрира българското участие в секторните програми „Коменски”, „Грюндвиг”, „Еразъм”, „Леонардо да Винчи”.

  Мобилността представлява краткосрочно пребиваване в друга държава с цел личностно развитие и усъвършенстване, опознаване на различни култури и обмяна на опит. Тя се осъществява чрез периоди на учене в чужбина, образователни пътувания и туризъм в рамките на различни проекти, младежки бригади, обмени, лагери, доброволчество и др.

  В процеса на ориентиране за мобилност младите хора могат да бъдат подпомогнати да преценят дали са готови да предприемат такава стъпка, да вземат решение и да планират своето развитие и кариерен път.

  Идеята е посланиците на мобилността да обучат в консултантски умения не само регионалните специалисти, но и младежките лидери, които от своя страна да мултиплицират мобилността и уменията за нея на принципа „връстници обучават връстници”. Интересен факт е, че въпреки богатият опит на училищата в мобилността и обмените, всъщност едва 9% от младежите са се възползвали.

  А възможностите за младите хора да трупат знания и умения чрез пътуване и да обогатяват образованието и квалификациите са много. Само някои от резултатите и ползите за тях от мобилността са: самочувствие, подобрени езикови и междуличностни умения, обогатена обща култура, правилен избор на кариерно развитие, по- голяма сигурност при вземането на решения, придобиване на социална компетентност в мултикултурна среда, по- добро познаване на света, професиите и собствената личност, подобрено психично здраве и повече умения за справяне в различни ситуации.

  Предвижда се наесен ученическите съвети и Младежки общински съвет да бъдат поканени да вземат участие в такова обучение. Те на свой ред ще станат посланици на мобилността, ще разширят мрежата и със съответен сертификат ще обучават други младежи и ще ги консултират как да вземат решение за пътуване, какво трябва да имат предвид и да планират, как да потърсят подходяща програма и финансиране съобразно своите потребности и възможности.

  За повече информация:

  http://www.hrdc.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0179&n=77&g= 

  http://www.hrdc.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0179&n=83&g= 

 • Представяне на третия проект на тема "Здравословно хранене"

  На 23.04.2012г. (понеделник) от 18:00ч.във фоаето на училището учениците от 4в клас ще представят третия си проект на тема "здравословно хранене". Автор и ръководител на проекта е класният им ръководител Данка Тодорова.