сряда, 12 декември 2018 г.

Книга „Дендрариум“

На 12.12.2017 г. професор Александър Шубранов осъществи две срещи с учениците от Второ основно училище - първата бе в многофункционалната актова зала на училището, а втората - в приятната атмосфера на къщата музей „Гео Милев“ в Стара Загора. Авторът  предпочете именно учениците на  нашето училище, за да представи новата си книга „Дендрариум“.

Освен преподавател и преводач, Александър Шурбанов е автор на поетични и есеистични книги. Носител е на наградите за цялостен принос към българската литература и култура „Христо Г.Данов“, „Почетен Аскеер“, „Гео Милев“, голямата награда на Портал “Култура“ за изключителен принос в поетическото и преводаческото  изкуство. Поезията му е публикувана на английски, испански, италиански, немски, македонски, хинди, арабски, турски и гръцки език.

Поетът сподели на шестокласниците, че е изкушен да пише стихове още на тяхната възраст и че тя не дава конкретни отговори, а предизвиква човек да размишлява над вечните въпроси на човечеството.

Ученици от шестите класове импровизирано прочетоха пред аудиторията избрани стихове от новата стихосбирка „Дендрариум“, някои споделиха, че сами пишат стихове и обичат да изразяват мнението си по литературни въпроси.

Професор Шурбанов пожела на учениците да четат повече книги, с  което ще се обогатят и подари своята нова стихосбирка на училището с посланието: „За учениците и учителите във II основно училище „П.Р.Славейков“ с най- добри пожелания“.