вторник, 13 ноември 2018 г.

XXVI Национален ученически конкурс на клуб „Родолюбие“ 🥇

Четирима ученици от Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора достигнаха до Заключителния етап на XXVI Национален ученически конкурс под надслов „110 години независима България“. Съпроводени от началника на РУО-Стара Загора, Татяна Димитрова, те присъстваха на Церемонията по награждаване, която се проведе в залата на Националния политехнически музей в гр. София на 9-ти ноември.

Янка Такева, председател на НК „Родолюбие“ и председател на СБУ, поздрави участниците и връчи наградите.

Първо място, в категория есе, първа възрастова група, заслужи Деница Генчева (VII а клас), а Специалната награда на Националния военноисторически музей спечели Кристиана Райкова (VI в клас) за своята презентация посветена на Одринската крепост. Ръководител на отличените ученици е г-н Илиев – ръководител на Направление „ИКТ“.

Достигналите до финалната фаза на конкурса - Радосвета Банкова (VII а), Деница Генчева (VII а), Мария Ботева (VII б клас) и Кристиана Райкова (VI в) бяха наградени с грамоти за отлично представяне. Това са сред най-активните ученици на старозагорското училище и за изминалата учебна година са завоювали общо 12 призови отличия на национално ниво.

За научно ръководство и принос в популяризирането на Националния конкурс „Родолюбие” бе награден и преподавателят им по информационни технологии – Владимир Илиев.

Участие в награждаването на лауреатите на конкурса взеха зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова и бившия зам.-министър на образованието и науката и настоящ началник на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

Конкурсът, който тази година имаше активно международно участие, се реализира в три кръга (регионален, областен и национален) и цели да развива интереса на учениците към българската история, бит и култура, материални и духовни ценности.

Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на деца и ученици на МОН.

Организатор е Национален клуб „Родолюбие“ със съдействието на Министерство на образованието и науката, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, СБУ, ТАНГРА ТанНакРа Общобългарска фондация, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, в. „Учителско дело“ и в. „Аз-Буки“.