вторник, 30 октомври 2018 г.

Симулативен процес "Червената шапчица”

Всеки в детските си години е чел приказката за големия лош  вълк и малката Червена шапчица. Кой би повярвал, че историята за премеждията на момичето  и  бабата  може да се превърне в сюжет за нещо толкова сериозно като съдебен процес? Но на 30.10.2018 година в зала №7 на Съдебната палата в Стара Загора от 13.30 часа  учениците от VІІ в клас на Второ основно училище „П. Р. Славейков” участваха в наказателно дело срещу вълка.  Събитието бе част  от  образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” за учебната 2018/2019 година с цел превенция и повишаване на  информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България.


В продължение на месец  съдии от Районен съд – Стара Загора имаха срещи и консултираха  седмокласниците  при изграждането  на  техните нови роли – да бъдат съдии, прокурори, адвокати. С интерес и неподправен ентусиазъм момичетата и момчетата  се подготвяха за мига, в който ще участват в симулативен процес, изграден върху сюжета на приказката „Червената шапчица”.  

В деня на събитието г-жа Милена Колева, Председател на Районен съд – Стара Загора, посрещна гостите – г-жа Милена Желязкова – директор на Второ основно училище, родители и ученици.   По време на процеса „прокурорите” и „адвокатите” задаваха въпроси на „подсъдимия” и свидетелите, а накрая съдийският състав произнесе”присъда”. За всички участници преживяването беше ново, непознато и безкрайно  вълнуващо, а присъстващите родители наблюдаваха с усмивка и умиление действията на своите малки магистрати.

В края на мероприятието г-жа Милена Колева  награди с грамота всеки от участниците, поздрави ги за отличното представяне и им пожела успех през решаващата за тях учебна година.