неделя, 28 октомври 2018 г.

Посещение на библиотека "Родина"

В рамките на националната седмица на четенето учениците от VI в клас на Второ ОУ "П.Р.Славейков" с класен ръководител Милена Дженева гостуваха на библиотека "Родина", гр. Стара Загора.

Децата се запознаха с условията и реда за използване на книги в отделите Заемна за възрастни и Читалня в Централна библиотека на бул. "Руски" 17, както и с възможностите, които съвременните технологии предоставят за онлайн обслужване и виртуална заемна служба през сайта на библиотеката.
Шестокласниците бяха впечатлени от ценните книги, които се пазят във възрожденския фонд на библиотеката - "Требник", за която се предполага, че е от 1776 - 1777 г. и най-старата датирана книга - "Кратко описание на Хилендарския метох в Атон" от 1814 г. С интерес разгледаха и изданията на "Рибен буквар" на Петър Берон от 1862 г. и ръкописен учебник на Тодор Шишков от 1854 - 1858 г.

Те допълниха знанията си и с експозицията "Европейското книжовно наследство е старите фондове на библиотека "Родина", която показва чуждоезични книги и периодични издания от XIX и началото на XX век.
Библиотека "Родина" е създадена  с 50 дарени книги през далечната 1860 г. Тя е общодостъпна библиотека с филиална система и обслужва населението на Старозагорска община. Днес притежава над 300 000 тома книги, периодика, графични и картографски издания, ноти, грамофонни плочи, аудиокасети, диафилми, компактдискове.