вторник, 23 октомври 2018 г.

Международен фотоконкурс „Децата на света“

На проведения Международен фотоконкурс „Децата на света“ от глобалния проект „Photodiplomacy 2018“, в конкуренцията на професионални фотографи, бяха отличени Преслава Михалева (VI б клас) и нейния ръководител г-н Илиев – ръководител на Направление „ИКТ“.

Близо 500 фотографии от 24 държави бяха изпратени за фотоконкурса. Творбата на Преслава заслужено бе включена в селекцията от най-добрите 40 фотографии и бе представена първата половина на м. юни на изложба в София и останалите държави, измежду които Абхазия, Аржентина, Беларус, Виетнам, Германия, Гърция, Италия, Китай, Конго, Русия, САЩ, Сърбия, Таджикистан, Турция, Узбекистан, Чехия, Шри Ланка.
Нашето участие отразяваше посетения Фестивал на маскарадните игри - 2018 в гр. Стара Загора и розобера в с. Розово, Казанлъшко. По думите на ръководителя на РКИЦ, изпратените фотографии представляват хроника на живота в различните страни, събирайки невероятни и уникални истории за деца, живеещи в различни кътчета на света.

Конкурсът е организиран от Руския културно-информационен център в София и е посветен на Международния ден за защита на детето. Повод са две годишнини: 160 години от първата в света фотоизложба в Лондон и 130 години от първата изложба на фотографии в Русия.

Цел на конкурса е да насърчава мира, уважението и взаимното разбирателство между народите. Особено внимание заслужи фотографията на Преслава, чиято творба на момиче-кукер символизира именно тази идея – прогонване на злите сили.