понеделник, 2 юли 2018 г.

Училища на бъдещето

Колективът на Второ ОУ "Петко Р. Славейков" гр. Стара Загора направи работни срещи с преподавателите на две иновативни училища, финансирани от Фондация "Америка за България" в рамките на инициативата „Училища на бъдещето“.


На 28 юни учителите посетиха СУ "Христо Ботев" гр. Карнобат. На работната среща директорът на училището, г-н Иван Стоянов, представи Център ТИИМ като инструмент на вдъхновение за образователни практики, които могат да се използват в урочната и извънкласната дейност, изграден по проект "Училища на бъдещето". Центърът дава  възможност на учениците да се срещат и разговарят помежду си. В стаите са изградени креативни зони, по стените са оставени места, където може да се пише, обединени са  предметите химия, биология и математика в една зона, където децата могат да изследват различни обекти и да търсят връзката помежду им.

На следващия ден работната среща бе в ОУ "Петко Р. Славейков" гр.Варна. Директорът - г-жа Нели Петкова, представи центъра за иновативно обучение „Училище за мечтатели“. Преподавателите разгледаха с интерес класните стаи и коридора, които са основно преобразени съгласно изискванията за съвременна образователна среда. Те представляват домове на математиците, на сладкодумните разказвачи на приказки, на изкуствата, на природолюбителите, на смелите пътешественици и на спортистите. Коридорът е улица, в която има доброволчески център, кът за събиране на хартия, галерия за изработени от децата предмети и рисунки, театър, библиотека.