сряда, 2 май 2018 г.

Областен конкурс „Не забравяйте, но не отмъщавайте!"

Учениците от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ завоюваха и трите призови места на Областния ученически конкурс „Не забравяйте, но не отмъщавайте!" в категория Презентация, I-ва възрастова група (V-VII клас).

Първото място завоюва екипа Кристиана Райкова и Анжелика Калип от V „в" клас. На второ място беше отличена Радосвета Банкова (6 „а“), а на трето - Жани Янев (6 „в“). Ръководител на учениците е г-н Илиев – ръководител на Направление „ИКТ“.

Конкурсът е организиран от Регионалния съвет на тракийските дружества - Стара Загора, по повод 115 години от Преображенското въстание и 105 години от падането на Одринската крепост и от разорението на тракийските българи.

Авторите на конкурсните работи, класирани на призови места, бяха наградени от Тракийско дружество „Одринска епопея“ с двудневната екскурзията до Ивайловград, която включваше редица културни мероприятия.
Датата на отпътуване – 2. май, бе избрана, за да почете едновременно Деня на Ботев и Деня на тракийското дете. В с. Плевун бяха поднесени венци и цветя пред паметните плочи на капитан Петко войвода и Яни Попов. Учениците посетиха музейна експозиция, посветена на Петко войвода. Почит, на загиналите за свободата на България, бе отдадена и на Паметника-костница на връх Черни рид.

В Ивайловград учениците посетиха историческия музей, етнографския музей „Паскалева къща“ и НЧ „Пробуда 1914”, клон Лъджа.

В античната вила „Армира” изгледаха прожекция за историята на забележителната постройка и се пренесоха в атмосферата на римската аристокрация с тематични облекла.

Вечерта учениците участваха в честванията на Мемориалния комплекс „Илиева нива“. Ивайловградско е сред най-пострадалите региони при геноцида през лятото на 1913 г., когато 200 тракийски деца биват посечени по време на Междусъюзническата война. След панахидата за упокой на душите на загиналите деца и тържествените слова на народни представители и членове на областна администрация – Хасково, учениците положиха венци и цветя. Последва тържествена проверка – заря.

Церемонията по награждаване на Областния конкус „Не забравяйте, но не отмъщавайте“ се проведе пред паметника, посветен на майката-бежанка. Учениците получиха своите грамоти от председателя на Съюза на тракийските дружества в България - г-н Красимир Премянов и председателя на Тракийското дружество "Одринска епопея" в Стара Загора - г-н Цанко Атанасов.