понеделник, 25 декември 2017 г.

петък, 22 декември 2017 г.

Коледно вълшебство грее в детските очи

Децата от Подготвителна група на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" с класен ръководител г-жа Славова и ВФ"Славейчета" с музикален ръководител г-жа Димитрова, поднесоха най-хубавия коледен подарък на родители, гости и приятели на училището, със своите прекрасни усмивки, песни и танци. Специален гост на "Коледното вълшебство" бе г-жа Желязкова, която заедно с децата посрещна най-очаквания, най-желания гост дядо Коледа.

Коледен празник на цифрите

На 22.12.2017 г. /в навечерието на Коледа/, учениците от I„д” клас с класен ръководител г-жа Маруся Колева, се потопиха в света на математиката и отпразнуваха своята Коледа с „Празник на цифрите”. На тържеството присъстваха г-жа Желязкова и техните родители, пред които децата показаха, че са научили числата до 10 и безпогрешно събират и изваждат с тях.

четвъртък, 21 декември 2017 г.

Среща с Димитър Митев

Третокласници от II ОУ „П. Р. Славейков” се срещнаха с актьора Димитър Митев от ДТ „Гео Милев”. Учениците вече го бяха виждали на сцена в спектакъла „Жива вода”. Там гостът се бе превъплътил в ролята на големия брат.

сряда, 20 декември 2017 г.

Талантливи деца от III "В" клас

Всяко дете е уникално по своему. Едно е надарено в спорта, друго реди думи и рими, за трето няма тайни в математиката.

Представяме ви малка част от талантливите деца на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" - Стара Загора.
 • Димитър Николов е един от най-талантливите млади футболисти на ФК"Берое";
 • Петър Василев -  тренира лека атлетика и е шампион на 200 м.;
 • Михаил Петров - талантлив футболист на ФК"Берое";
 • Радмил Валентинов - с републикански и международни награди по шахмат;
 • Боян Боев - републикански шампион по бадминтон;
 • Стефан Видев - републиканска награда по бадминтон;
 • Стефан Бузалов - сребърен медалист от математическо състезание "Европейско кенгуру";
 • Ивана Галинова - републиканска награда по спортна гимнастика.


Коледно тържество IV "Д" клас

В очакването на едни от най-светлите и обичани празници Коледа и Нова година се проведе тържествена вечер от учениците на IV "Д" клас с класен ръководител госпожа Красимира Тонева.

Родители и деца си пожелаха година на надеждата и сбъдването на мечти, много здраве и успехи, както и незабравими моменти с най-близките ни хора през Новата 2018 г.

вторник, 19 декември 2017 г.

Коледно вълшебство

И тази година децата от III "В" клас решиха да вложат в коледната си украса вълшебни послания, защото промяната на класната стая в очакване на празника не е просто украса от гирлянди и играчки, не е вълшебство, направено с магическа пръчица или от тайнствени чудотворци, а творение на детските умове, богато въображение и желание да създават свои светове със сръчните си ръце.

Спортен празник на децата от Стара Загора

На 14 декември в спортна зала ДЗУ се проведе "Спортен празник на децата от Стара Загора" организиран от община Стара Загора. За най-малките и най-големите имаше организирани различни игри с елементи на щафета, баскетбол и футбол. 

Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" извоюва при най-малките II - IV клас в отборното класиране II - ро място, а при по-големите V - VII клас III - то място.

неделя, 17 декември 2017 г.

Седмица на четенето в IV A клас

С драмтизации на любими приказки - "Феите" и "Старите хора", учениците от IV "A" клас с класен ръководител г-жа Даскалова, се включиха в националната кампанията "Седмица на четенето". Децата прочетоха на своите съученици и любими произведения от Валери Петров.

събота, 16 декември 2017 г.

Книгата е съкровище!

Учениците от III "Б" клас с класен ръководител г-жа Ангелова се включиха активно в кампанията "Седмица на четенето". Децата донесоха своите любими книги, за да почетат на глас на своите съученици! Най-много се забавляваха с "Приключенията на Пинокио!". Книгите оживяха в детските ръце!

петък, 15 декември 2017 г.

I място - футбол момичета

Момичешкият отбор по футбол към Второ основно училище "П. Р. Славейков" спечели I-во място в дебютното си участие на турнир, организиран от Български футболен съюз.

Момичетата изиграха три много оспорвани срещи срещу СУ" Железник". Първите две завършиха с равенства 1:1 и 4:4, а в решаващия мач за първото място спортистките ни спечелиха с 3:2.

Време е за приказки

В "Седмица на четенето" ученици от VI "А" клас с класен ръководител г-жа Василева, приятно изненадаха децата от ПГ на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" със забавни и поучителни приказки. Малките слушатели се отблагодариха, като изработиха с много любов Коледни картички.

сряда, 13 декември 2017 г.

Математиката - полезна и забавна

На 13.12.2017 г. учениците от IV"В" клас с класен ръководител г-жа Хаджиева представиха открит урок по математика със заглавие "Математиката - полезна и забавна". Децата бяха разпределени в отбори и решаваха задачи в три кръга. Със старание, труд и умения те се гмурнаха в математическия океан от знания, за да разберат, че математиката освен полезна, може да бъде много забавна и интересна.

понеделник, 11 декември 2017 г.

Национален конкурс „Европа в България“

На 11.12.2017 г. Жани Янев, ученик от VIв клас бе награден от г-жа Татяна Димитрова, началник на Регионално управление по образование - Стара Загора за участието му с есе в националния конкурс „Европа в България“.

Мероприятието се състоя в РБ „Захари Княжески“ и е част от инициативите в седмицата на четенето, чийто домакин тази година е РУО – Стара Загора.

неделя, 10 декември 2017 г.

На гости на младите природозащитници

През изминалата седмица децата от първи клас на II ОУ „П.Р. Славейков“ бяха символични домакини на екипа на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Представители на екипа и част от обитателите на Центъра в лицето на мишеловът Мишо и керкенезът Владко, разказаха на децата за дейността на Центъра, природозащитната идея и за това как всички могат да направят така, че да опазим дивите животни и природа.

четвъртък, 7 декември 2017 г.

Отличие на Кеймбридж училищата в България

„Отличие в категорията основни училища“ от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България получи Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора. Призът бе връчен на 7 декември 2017 г. на директора на училището Милена Желязкова на тържествената церемония в хотел „Хилтън“ в столицата по повод 10-годишнината от създаването на Асоциацията.

сряда, 6 декември 2017 г.

Баскетболен празник „Активни и здрави“

Превантивно-информационен център по зависимости организира забавен семеен баскетболен празник „Активни и здрави“ на 10.12.2017 г. (неделя) от 10:00 ч. в зала „ДЗУ“. Славните баскетболисти и треньори на БК „Берое“, очакват да дойдат безброй деца от първи до четвърти клас заедно със своите майки и татковци, баби и дядовци, за да превърнат спортната зала в място за щури приключения с баскетболна топка. Наградата ще бъде безценното време, прекарано заедно във веселие и забавни игри, съпроводени с музика, настроение, изненади и сладка подкрепа за усилията с напитки и лакомства.


вторник, 5 декември 2017 г.

Стъпала на знанието - I кръг

Над 40 ученици от пети и шести клас на Второ основно училище се включиха в Първия предварителен кръг на националното състезанието „Стъпала на знанието. Български език и литература”, инициирано от Сдружение „10 книги”. Надпреварата се проведе на 9 ноември 2017 година. Участниците  работиха по зададен тест с 20 задачи за възрастовата група 5 - 6 клас. Учениците мериха сили в знанията си върху учебното съдържание от предходната учебна година. Национална комисия оцени индивидуалните им постижения, като резултатите бяха обявени на 29 ноември 2017 год.

петък, 1 декември 2017 г.

Конкурс "Приказка за щастието"

Успех за талантливите учениците от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков", участвали в конкурс по проект за "Неформално образование по Щастие".
 • I място - Михаела Начева от V "Б" клас, категория - есе;
 • II място - Павлин Русев от IV "Д" клас, категория - приказка;
 • III място - Александър Георгиев от IV "Г" клас, категория - рисунка;
 • III място - Дарин Папарков от IV "Д" клас, категория - приказка;

Желаем им още повече успехи!


сряда, 29 ноември 2017 г.

Шеф Манчев за гостуването си във 2ОУ

В предаването "На кафе" на Nova TV от 27 ноември 2017 г. Шеф Иван Манчев влезе в ролята на седмичен кулинар и сподели впечатленията си от гостуването си във Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" - Стара Загора.

Коледен конкурс

https://lh3.googleusercontent.com/-i-6hwZvl6Lg/XaTkNB8rUgI/AAAAAAAATXI/SS6c0Cc5X2EAM3RxqpYJC_8Y6KKIALGVgCLcBGAsYHQ/h1200/chr.png

вторник, 21 ноември 2017 г.

Математика без граници - есенен турнир

С нови завоевания могат да се похвалят учениците от Второ основно училище, взели участие в есенния международен турнир „Математика без граници“.

А това са носителите на медали:

Сребърен медал:
 • Драгомир Стефанов Андреев - 3б клас
 • Христо Стоянов Христов - 4а клас
 • Филип Чавдаров Чернев - 4в клас

Бронзов медал:
 • Валерия Николаева Събева
 • Николай Ивов Златанов - 2б клас
 • Стефан Стефанов Бузалов - 3в клас
 • Беатрис Ангелова Паронова - 3г клас
 • Теодор Динков Танев - 4а клас

събота, 18 ноември 2017 г.

Обучение

На 17 и 18.11.2017 г. педагогическите специалисти от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ се включиха в изнесено обучение на тема „Личностно ориентираният подход и постигане на ключови компетентности в обучението. Формиране на трансверсални умения в технологичното обучение и обучението по математика.“

петък, 17 ноември 2017 г.

Национален конкурс „190 г. от рождението на П. Р. Славейков“

С отлично представяне завърши участието на ученици от Второ основно училище „Петко Р. Славейков“ на провелия се Национален ученически конкурс „190 години от рождението на Петко Р. Славейков“.

Първо място в категория „Историческо есе“ завоюва Жани Янев от 6 в клас, а на второ място в категория „Презентации“ беше отличена Александра Петкова от 6 б клас.

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Честит празник, славейковци!

https://lh3.googleusercontent.com/-5AfuOa7Oh2E/XaTvuMlsSwI/AAAAAAAATag/FBHfQ29O08sWagXnq5trVXFvWRDQd1HZwCLcBGAsYHQ/h1200/%25D0%259F%25D1%2580%25D0%25B8%25D0%25B2%25D0%25B5%25D1%2582%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B2%25D0%25B8%25D0%25B5.png

„Пътят на светлината” - концерт-спектакъл

На 16.11.2017 г. в Държавна опера – Стара Загора бе представен празничния концерт-спектакъл „Пътят на светлината”, посветен на 60-годишнината от основаването на Второ основно училище ”П.Р.Славейков” и 190-годишнината от рождението на неговия патрон. На сцената се изявиха както ученици от училището, така и гостуващи артисти. Водеща тема бе светлината, която струи от бивши и настоящи възпитаници, учители и всички, докоснали се до духа и успехите на Второ основно училище.

сряда, 15 ноември 2017 г.

Конкурс "Моето училище"

В навечерието на патронния празник на училището бяха раздадени награди за конкурса „Моето училище“.  В творбите си участниците от Второ основно училище трябваше да включат  теми от живота на училището, портрети на Петко Рачов Славейков, както и илюстрации по негови произведения. Госпожа Гергана Вълкова, преподавател по изобразително изкуство, сподели, че журито е било затруднено при избора си, но все пак адмирира пъстротата и богатото въображение при изпълнение на творческата задача.

Рисунките на наградените и на всички участници в превърналия се в традиция конкурс „Моето училище“ ще бъдат изложени във фоайето на Държавна опера - Стара Загора.

Документалната фотоизложба „Училището днес - с духа на Славейков“

Откриването на документалната фотоизложба „Училището днес - с духа на Славейков“ е поредната инициатива на Второ основно училище по случай 60-годишнината на училището и 190-годишнината от рождението на неговия патрон.

На 15 ноември 2017 г. в кестеновата алея в парк „Пети октомври“ директорът на училището г-жа Милена Желязкова сред присъстващите официални гости, ученици, учители и съграждани акцентира върху постиженията на институцията и благодари на всички, допринесли за успехите и за осъществяването на смелите и успешни инициативи на Второ основно училище.

вторник, 14 ноември 2017 г.

понеделник, 13 ноември 2017 г.

Екскурзия до Несебър

На 13 октомври 2017 година ученици от VI-ти иVII-ми клас заминаха на тридневна екскурзия в град Несебър, организирана традиционно от учителите по физическо възпитание и спорт Пламен Николов и Тодор Тенев. Програмата беше много разнообразна и интересна за децата. Учениците посетиха остров Анастасия, разходиха се в Бургас и Несебър. Спортуваха активно - плажен волейбол и плажен футбол. Приятните емоции бяха съпроводени и от посещение на замък "Равадиново", както и разходка из центъра на Созопол.

Фотоизложба "Училището сега"

https://lh3.googleusercontent.com/-O-F-8CXK1b8/XaW5-ecNOgI/AAAAAAAATcs/fAaCXnaP-Z4mTAh409-HkPKabcH_FzR-QCLcBGAsYHQ/h1200/p.jpg

сряда, 8 ноември 2017 г.

"Бобър - България 2017"

На организираното състезание по информатика и компютърна грамотност „Бобър – България 2017“ участваха двама ученика от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора. Кристина Василева от VII „Д“ и Клаудио Мулдакай - VI „Г“ клас - премериха сили с още 171 ученика от цяла България, като най-добре се справи Кристина – на 53-то място в България и второ в Стара Загора.


сряда, 1 ноември 2017 г.

1 ноември - Ден на народните будители

1 ноември - Ден на народните будители - на този празничен ден ученици и граждани се преклониха пред паметта на митрополит Методий Кусев. С венци и цветя беше отрупан паметника му, защото той остава в сърцата ни като „най-неуморимия деец на народните дела“. Един истински раздаващ се старозагорски будител.

Открит урок по родолюбие

Учениците от V "В" клас и тяхната учителка по история и цивилизации г-жа Милена Дженева изнесоха открит урок по родолюбие на 31.10.2017 г. в актовата зала на Второ основно училище. Пред директора на училището г-жа Милена Желязкова, пред свои родители, учители и гости петокласниците представиха изработените постери с информация за първите български будители, запалили искрата на знанието и борбения дух на българина.

понеделник, 30 октомври 2017 г.

Книга "Като Второ няма второ"

На 30.10.2017 г., в навечерието на деня на народните будители, в РБ „Захарий Княжески“ бе представена книгата „Като Второ няма второ“. Всеки един от гостите на събитието имаше възможността да разлисти книгата и да открие по нещо за себе си, за познат или близък човек.
Събитието уважиха официалните гости - зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на РУО Татяна Димитрова, членовете на Училищното настоятелство и Обществения съвет към училището.

събота, 28 октомври 2017 г.

Клуб „Млад еколог“

На 17 май 2017 година в Актовата зала на Второ основно училище се проведе представителна изява на клуб „Млад еколог“. Специални гости на изявата бяха г-н Костадин Пенчев – ЗДАД, учители и родители.

Г-жа Мара Цонева, ръководител на групата, откри събитието. Учениците представиха дейността си през учебната година. Запознаха публиката с петте проекта, по които работиха: „Да почистим реката“,  „Чистим улицата на жълтата ружа“, „Еко почистване на дома“, „Нашата еко зеленчукова градина“ и „Да се погрижим за чистотата на плажа“.


четвъртък, 26 октомври 2017 г.

Теодор Кръстев - национален рекордьор по лека атлетика

Теодор Красимиров Кръстев – носител на множество награди от лекоатлетически състезания, национален рекордьор в лека атлетика с дисциплина "трибой ‘‘ ученик от Второ ОУ „Петко Рачов Славейков ‘‘, 7А клас.

Роден на 31.01.2003 г. в гр. Стара Загора. Състезател от СКЛА Берое.

Участник във веригата „М-тел атлетика за младежи‘‘ с извоювани едно второ място и в гр. Правец и три първи места в гр. Стара Загора, Хисаря и Сливен. Именно на Сливенския стадион поставя националния рекорд с 224 точки. В Стара Загора печели 7 медала на бягане 60 м, дълъг скок, гюле, копие и бягане 600 м. Участва в организираните от Старозагорския кмет кросове през 2015 и 2016 г.

Нац. конкурс „Чист дом, чисто училище. Хигиена за отличници“

Учениците от III б клас с класен ръководител г-жа Мара Цонева участваха в Национален конкурс за детска рисунка на тема „Чист дом, чисто училище. Хигиена за отличници“. Те подготвиха колаж на тема „Как поддържаме хигиената вкъщи и в училище“. Като комплимент към организаторите третокласниците изготвиха презентация, чрез която разказаха в  стихове как сами се грижат за чистотата на класната стая.

С подкрепата на приятели и съмишленици нашите участниците са класирани на призово място по брой на харесванията от посетителите на сайта.

Състезание по бадминтон

В оспорвана надпревара по бадминтон първо място завоюва перото на нашите момичета, противници в надпреварата бяха IV ОУ "Кирил Христов" и ПМГ "Гео Милев".

В битка с противници IV ОУ "Кирил Христов", СОУ "Васил Левски" и VI "Св. Никола", момчетата на Второ ОУ отстъпиха на трето място.


Пожелаваме им още повече спортен хъс и победи!

сряда, 18 октомври 2017 г.

Гостуване на Шеф Манчев

Поредната изява от празничния  календар, посветен на 60-годишнината от създаването на Второ основно училище и 190-годишнината от рождението на неговия патрон  – Петко Рачов Славейков, учители, ученици и родители отбелязаха съвместно на 18.10.2017 г.

Денят бе белязан от природата с щедро слънце, обагрен от огнената красота на есенната палитра и високия градус на настроението, с което училището очакваше своя гост – най-взискателният и известен между готвачите, „черешката“ на всяка торта – шеф Иван Манчев.

вторник, 17 октомври 2017 г.

Кампания Играй с приятели офлайн

Кампанията на Лайънс клуб Стара Загора – Августа „Играй с приятели офлайн“ продължи на 17.10.2017 от 12:00 часа в двора на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ специално за третокласниците на училището.

Съвместно с училищното ръководство членовете на клуба организираха празник със спортно-развлекателни игри на открито и заедно мотивираха учениците да се движат повече като превенция срещу диабет и зависимостта от електронните устройства и интернет.

вторник, 10 октомври 2017 г.

Първични спортни занимания по баскетбол

На 10.10.2017 г. и 11.10.2017 г. се проведе традиционната среща на ученици от II клас на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора с представители от Превантивен център по зависимости – Стара Загора и състезатели от представителния мъжки баскетболен отбор на БК „Берое” – Стара Загора - Компонент „Първични спортни занимания по баскетбол за ученици от 2 клас“.

четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Ден на Стара Загора

Петокласниците от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" присъстваха на вдигането на националния флаг пред сградата на Общината. Децата, заедно с класните ръководители г-жа Дженева, г-жа Загорчева и г-жа Желязкова - директор на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков", поднесоха цветя пред паметника "Защитниците на Стара Загора" и символичния камък на възстановяването на Стара Загора в парк "Пети октомври".

сряда, 4 октомври 2017 г.

Програма за 5 октомври

Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" ще отбележи празника на град Стара Загора с участие в следните събития:

VI клас:
 • 10:00 ч. турнир волейбол (момичета)
 • 10:00 ч. турнир футбол (момчета)

V клас:
 • Издигане на Националното знаме и поднасяне на цветя на паметника "Защитниците на Стара Загора" в парк "Пети октомври".петък, 29 септември 2017 г.

Европейска седмица на спорта Be active

На 26 септември 2017 г. в парк "Артилерийски" бяха проведени състезания във връзка с Европейската седмица на спорта Be active. Нашите ученици се представиха отлично и завоюваха призови места в отделните спортове:
 • 1 място - волейбол (момчета)
 • 1 място - тенис на корт (момчета)
 • 1 място - тенис на корт (момичета)
 • 2 място - футбол (момчета)
 • 2 място - баскетбол (момчета)

сряда, 27 септември 2017 г.

Европейски фитнес ден

На 27 септември 2017 г., по случай Европейския Фитнес ден, част от програмата Be active, ученици от 1-ви до 7-ми клас и техните преподаватели от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" - Стара Загора взеха участие в разнообразна програма.

Част от децата бяха в парк "Аязмо" на открития фитнес.

вторник, 26 септември 2017 г.

Европейски фитнес ден

Организатор на инициативата е Община Стара Загора.

Оспорваното състезание протече на принципа на пряката елиминация между участниците в 5 кръга. Не липсваха спортни емоции, драми и падания, но до сериозни контузии не се стигна. Победителите бяха наградени от зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

На трето място се класира Мария Михайлова от Второ Основно училище "П. Р. Славейков" в Стара Загора.

понеделник, 18 септември 2017 г.

Европейски фитнес ден Европейска седмица на мобилността

Повече от 30 деца се състезаваха с ролери на кестеновата алея в парк "Пети октомври" в Стара Загора. Проявата премина при голям интерес и даде начало на поредицата от инициативи, с които градът отбелязва 11-та си поред "Европейска седмица на мобилността".

петък, 15 септември 2017 г.

Колективът на II ОУ - 2015/2016 г.

Емоционално, приповдигнато и с настроение колективът на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков", гр. Стара Загора се раздели със старата 2015 / 2016 учебна година.

https://lh3.googleusercontent.com/-N6R9UlWaLw0/XaYPGRwaOZI/AAAAAAAATjk/9D6P8RyIBAkNZ1sIHCPEKashGjVjV2HrwCLcBGAsYHQ/h1200/IIOU_kolektivna.jpg

Откриване на учебната година

Отново е 15 септември.

Най-вълнуващият ден за ученици, родители и учители, един незабравим празник! Днес дворът на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" е огласен със смях и песни, изпълнен с радостни и щастливи детски  лица.

петък, 25 август 2017 г.

Състезание по скоростно изкачване - 2017

На състезанието по скоростно изкачване на стълбите към храм-паметника Шипка, което се проведе на 25.08.2017 г. по случай 140-годишнината от героичните боеве, останали в историята като Шипченската епопея участваха 7 деца от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" - 5 момчета и 2 момичета.

петък, 21 юли 2017 г.

Откриване на интерактивни зали за компютърно обучение

На 19 октомври Второ ОУ"Петко Рачов Славейков", гр. Стара Загора, сбъдна поредната мечта на своите възпитаници и техните учители, като откри две интерактивни зали за компютърно обучение, оборудвани със средства, спечелени от проект "ИКТ в образованието" на МОН.

вторник, 11 юли 2017 г.

Отлични резултати на НВО 2017

Учениците на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ – Стара Загора са в тройката най-добре представили се училища в региона според резултатите на Националното външно оценяване за 4 и за 7 клас.

В „малките“ матури при завършващите начална степен на обучение, славейковци са на трето място със среден брой точки – 91,5 от 100 възможни според резултатите от тестовете по български език и литература (БЕЛ), математика, човек и общество, човек и природа.

При матурите на големите, отново на трето място, седмокласниците на елитното училище са с 42,7 точки при представянето си на изпитите по български език и литература и математика.