logo3
 • slider-01.jpg
 • slider-02.jpg

 • Най-добър математик

  naj dobyr matematikШестокласниците на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" с преподавател г-жа Мира Христозова се включиха прeз втория учебен срок в съревнование по математика. Всеки ден децата се надпреварваха по класове и помежду си в решаване на сложни задачи и казуси. На 15 юни бяха отличени най-добрите математици, а именно:

 • Книги за през ваканцията

  detski knigi1Скъпи ученици, на Вашето внимание предоставяме списък с произведенията, които ще изучавате през идната учебна година.

  Приятно четене!

 • Среща с Петър Драгиев

  collage dragiewНа 13.06.2017 г. в актовата зала на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” господин Петър Драгиев, главен редактор на в-к „Бизнес- поща” представи своята нова стихосбирка „Без поводи”.

  Ученици, учители и гости на събитието успяха да се докоснат до творческите изкушения на автора, който демонстрира умело боравене с българското слово. Авторът сподели свои спомени от Второ основно училище, в което е учил в начален етап.

  С въпроси учениците го провокираха да сподели за своята професия като журналист, за любимата книга, за посвещенията в стихотворенията от новата книга.

  Срещата с журналиста Петър Драгиев бе поредната среща с изявени личности и техния добър пример, каквито в училището се организираха през учебната година по повод 60-годишния юбилей на училището.

  Галерия

 • 15.06.2017 г.

  nachalna 15 uni 2017На 15.06 2017 г. в двора на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ се състоя празнична програма за завършване на учебната година.

  Директорът на училището госпожа Милена Желязкова поздрави всички ученици и учители за многобройните успехи в областта на науката, спорта, изкуството.

  Най-развълнувани бяха седмокласниците, които се разделяха с любимите си учители и приятели. 26 седмокласници получиха грамоти за отличен успех и предметни награди, а госпожа Желязкова им пожела да не забравят откъде са тръгнали.

  С музикални поздрави, цветя и пожелания за нови срещи ученици и учители си пожелаха усмихната и безгрижна ваканция!

  Галерия

 • Средновековен атракцион Мезек

  collage мезекНа 10  юни 2017 година ученици от Vа, Vб, Vв, Vг и Vд клас проведоха  екскурзия с учебна цел до село Мезек. С подчертан интерес разгледаха   останките на средновековната  византийска крепост "Мезек" от края на ХІ век и на тракийската куполна гробница, открита през 1931 година. 

  Много емоции и енергия вложиха при провеждането на играта "Средновековен двубой". Учениците се организираха в две войски, вплетени в двубой на честта, за да демонстрират силата и смелостта на древните воини. Преминаха успешно препятствията на атракциона и получиха титлата "Средновековен боец".  

  Галерия

 • Вълнуваща среща

  mariq doneva nachЗа учениците от Vб, Vв и Vг клас 8 юни 2017 година бе специален ден. След напрегнатите   учебни часове в края на учебната година те се срещнаха със старозагорската поетеса Мария Донева. Откровено, увлекателно и с чувство за хумор тя им довери  размисли и преживявания  от своя житейски и творчески път. Петокласниците слушаха с интерес стихотворения от книгата "Тя се наслаждава на дъжда". Потопиха се в атмосферата на симпатичното заешко семейство от поемата "Заекът и неговата мечта" и осъзнаха, че това е поема за живота, една поема за удоволствието от труда и щастието от почивката, за любовта, свободата и близостта. И въпреки че денят бе сив и дъждовен децата си тръгнаха усмихнати и удовлетворени, докоснали се до богатия свят на чаровната поетеса.

  Галерия

 • Раздяла с детската градина ...

  nachalna PGПред своите родители, приятели и гости, децата от Подготвителна група изнесоха специално подготвена програма „Да полетим с нашите мечти, изписани на тез ръчички детски".
  С песни, танци и стихчета забавни, те показаха, какво са научили в групата през изтеклата година, и как с трепет очакват първия учебен ден в училището любимо.
 • Конференция "Учене през целия живот – от малки до големи"

  collage пазарджик конференция1На 30-31 май 2017 г. в град Пазарджик се проведе областна педагогическа конференция "Учене през целия живот – от малки до големи", в която участие взеха Милена Желязкова и Соня Рачева с доклад на тема: Иновативни стратегии и методически подходи  за обучение във функционална (базисна) грамотност на учениците от начален етап". Бяха представени иновативни идеи за създаване на оптимална образователна среда  и стратегия за изграждане на инструментариум за базисна грамотност на учениците в начален етап чрез различни образователни и възпитателни въздействия, подчинени на водещата цел – изграждане на мотивирани личности за учене и социална реализация през целия живот.

 • 24 май 2017 г.

  collage 24майНа 24 май в двора на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" ученици, учители и гости на тържеството отбелязаха най-светлия празник на българската духовност.

  В празничната програма взеха участие децата от предучилищна група, вокална формация „Славейчета”, хип-хоп формация с ученици от училището. Директорът на училището г-жа Милена Желязкова, носител на наградата „Неофит Рилски”- 2017, поздрави всички присъстващи и награди ученици на Второ основно училище, изявили се в различни области на науката, изобразителното изкуство и спорта.

  След празничната програма ученици и учители се присъединиха към празничното шествие по случай деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.​

  Галерия

 • Час по многознание

  Chas po mnogoznanieНа 17 май се проведе представителна изява на тема "Час по многознание" по проект "Твоят час".
  Участваха учениците от I"Б и II"А" група, с ръководители Габриела Бистрева и Диляна Колева.
  Всички ученици показаха отлични знания в областта на Математиката и Английския език, демонстрирайки работа в екип, забавление и много усмивки!
 • mozaBook

  moza nachВ края на учебната година Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“, се сдоби с интерактивен мулти тъчскрийн дисплей и платформата „mozaBook“.

  С тази иновация всеки учител от първи до седми клас ще има възможност да направи обучението по всеки един предмет по-достъпно и интересно. Платформата съдържа електронни учебници, обогатени с интерактивни 3D анимации, електронни карти и атласи, образователни видеоклипове и упражнения. Веднъж регистрирали се, учениците ще могат да ползват учебните ресурси в клас и вкъщи от компютри и таблети .

  Изказваме нашата благодарност на всички, помогнали „mozaBook“ да стане реалност! Средствата бяха събрани благодарение на училищния благотворителен базар, дарения от родителите и училищното настоятелство. Галерия

   

   

 • 15.06.2016 г.

  15.06 1 nach15 юни - празник на седмокласниците, випуск 2016 г.

  Тържеството премина под надслов "Ако няма какво да дадем на света, за какво сме родени?"

  Седмокласниците представиха в ретроспекция своя живот във Второ основно училище - първите плахи и неуверени стъпки, израстването по дългия път на съзряването.

  Директорът на училището - г-жа Милена Желязкова - отправи поздравително слово и връчи грамоти на тези, които положиха максимални усилия и постигнаха заслужено отлични резултати.

  С песента "Учителко, целувам ти ръка" - в изпълнение на Люсияна Георгиева и Грeта Станева - учениците изказаха своята искрена и сърдечна благодарност към всички преподаватели. С усмивки, но и със сълзи се разделиха с учителите и с любимото училище.

  На добър час! Всеки край е ново начало!

  Успех, седмокласници!

  Галерия

 • Резултати НВО 2015/2016

  Уважаеми ученици, 

  на Вашето внимание предоставяме резултатите от Национално външно оценяване за учебната 2015/2016 по БЕЛ и математика.

  Резултати

 • Ден на Ботев - 2 юни

  Botev nachВтори юни е дата на скръб и преклонение, но и ден на гордост с подвига на нашите предци!

  В знак на преклонение пред подвига и с чувство на национална гордост учениците от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ взеха участие в общоградския ритуал, посветен на 140 - годишнината от гибелта на Ботев с празничен рецитал.

  Галерия

 • Маратон на четенето

  maraton2015На 23 април 2015 г. пред книжарница "Хеликон" се проведе станалият вече традиционен за Стара Загора маратон на четенето, в който участват деца от различни възрастови групи.

  Второ ОУ се включи в инициативата чрез спектакъла "Приказен свят" с участниците в Детското студио за словесно изпълнителско изкуство с ръководител г-жа Михайлова.

  Ученици от VА и VIГ клас четоха откъси от любими творби, рисуваха комикси, а Ралица Михайлова от VГ клас се представи със своя творба. Във връзка с Деня на голямото четене ученици от VА клас се запознаха с творчеството на писателя Иван Ланджев.

  Галерия

 • Екскурзия до Копривщица

  koprivshticaВ края на учебната година учениците от VБ,VВ и VГ клас бяха на екскурзия в Архитектурно-исторически резерват Копривщица. Там посетиха къща-музей "Тодор Каблешков",къща-музей "Димчо Дебелянов", къща-музей "Любен Каравелов", музей "Лютовата къща".

  С интерес изслушаха беседите и разгледаха експозициите, които ги запознаха със значими личности от българската история и култура.

  Галерия

 • "Върви, народе възродени..."

  maj201524 май е ден, който пренася през вечността имената и славата на славянските първоучители Кирил и Методий. В пролетното майско утро дворът на Второ ОУ "П. Р. Славейков" беше огласен от една песен, която тупти във всяко българско сърце: "Върви, народе възродени към светла бъднина върви..."

  На този най-български празник с песни, стихове и танци децата на Второ ОУ славят паметта и делото на светите братя Кирил и Методий.

 • Последният учебен ден

  lastdayПоследният учебен ден винаги е свързан с вълнения и радост. Завършила е още една нелека година. Всички с нетърпение очакват ваканцията.

  По традиция се провежда заключително тържество. Изготвя се сценарий.

  И тази година емоциите бяха не малко. След предаване на знамената и сваляне на националния флаг - знак за край на учебната година всички се насладиха на прекрасния "испански танц" на Елица Колева от  VГ клас;

 • Среща с Атанас Зехиров

  futbol1Второ основно училище „П. Р. Славейков“ се гордее не само с отличните постижения на своите ученици от олимпиади в научната област, но и със спортните върхове, които достигат! По този повод ръководството на училището органзира среща на ученици с футболиста от ПФК „Берое“ - Атанас Зехиров. Съвсем наскоро младият талант бе поканен да участва в националния отбор.

 • Ваканция 2015 програма

  2015 vakanciq

 • Ваканция 2015

  vakanciq2015Скъпи ученици, запознайте се с програмата "Ваканция 2015".

  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Стара Загора, Ви дава възможност за полезно и приятно организирано време през лятната ваканция. 

  Весело лято!

 • Ученически игри по бадминтон

  badmin1Отборът по бадминтон - момчета на Второ ОУ "П. Р. Славейков" се класира на четвърто място на Ученическите игри - финали.

  Състезанието се проведе в гр. Севлиево на 4 и 5 юни 2015 г.

  Поздравления за нашите спортисти!

 • Литературна вечер

  На 18 май 2015 г. в актовата зала на Второ ОУ "П. Р. Славейков" учениците от VА, VIАи VIВ клас проведоха литературна вечер, посветена на 165 годишнината от рождението на Иван Вазов. За юбилея  учениците представиха рецитал "Отечество любезно", биографични моменти от житейския и творческия път на писателя с презентация и драматизация по главата "Радини вълнения". Тържеството бе уважено от ученици, учители, родители и училищното ръководство. Галерия

 • Тържествено закриване на учебната година

  2 188

 • СПИСЪЦИ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2014/2015 г,

  I a клас
  Класен ръководител Илиана Даскалова

 • Списъци на пети клас 2013/2014 учебна година

  СПИСЪК НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 5 А КЛАС

  1. Александър Живодаров Терзиев
  2. Валерия Стаменова Желева
  3. Данил Йонков Желязков
  4. Добрилина Добрева Яркова
  5. Евгени Деянов Колаксъзов
  6. Екатерина Николао Карапа
  7. Ефтимия Милчева Тодорова
  8. Иван Диянов Добрев
  9. Йоана Красимирова Стоименова
  10. Калина Наскова Стоянова
  11. Калоян Динков Господинов
  12. Камелия Ангелова Гендурова
  13. Камелия Светлозарова Мустакерова
  14. Красимир Йонков Желязков
  15. Кристина Димитрова Джелебова
  16. Марина Матеева Златанова
  17. Михаил Николов Николов
  18. Ния Иванова Балдаранова
  19. Онур Исак Караалиоглу
  20. Пламена Миленова Минчева
  21. Радина Кирилова Добрева
  22. Роберто Йонков Желязков
  23. Симона Здравкова Георгиева
  24. София Николао Карапа
  25. Стефани Николаева Манчева
  26. Тереза Даринова Трайкова
  27. Цветан Валентинов Колъксъзов

  СПИСЪК НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 5 Б КЛАС

  1. Алекси Мирчев Димитров
  2. Ангел Георгиев Катранджиев
  3. Антонио Антонов Тонев
  4. Апостол Деанов Минев
  5. Велислава Иванова Иванова
  6. Виктория Добромирова Илиева
  7. Габриела Костадинова Костова
  8. Галин Галинов Серкмеджиев
  9. Грета Драгомирова Станева
  10. Ивайло Тихомиров Мустакеров
  11. Илияна Мончева Петрова
  12. Михаел Красимиров Михайлов
  13. Младена Иванова Калчева
  14. Николай Венелинов Златанов
  15. Николета Георгиева Георгиева
  16. Пламена Дончева Донева
  17. Полина Петкова Петкова
  18. Радо Тодоров Тодоров
  19. Тодор Димитров Георгиев
  20. Иван Руменов Минчев

  СПИСЪК НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 5 В КЛАС

  1. Александра Стефанова Миткова
  2. Александър Йорданов Йорданов
  3. Анета Диянова Славова
  4. Антон Георгиев Шомов
  5. Белослава Мирославова Райкова
  6. Божидар Борисов Миндов
  7. Виделин Иванов Видев
  8. Галатея Светославова Вълева
  9. Грети Донкова Георгиева
  10. Димитър Кирилов Аджелев
  11. Зорница Стоянова Пенева
  12. Иван Ангелов Павлов
  13. Иван Иванов Иванов
  14. Иво Михайлов Димитров
  15. Люсияна Димитрова Георгиева
  16. Манол Ганчев Ганев
  17. Николай Пламенов Маджаров
  18. Петър Калинов Калинов
  19. Пламен Миленов Стоянов
  20. Радина Иванова Иванова
  21. Симона Доброславова Георгиева
  22. Хрисимир Галинов Христов
  23. Христо Антонов Марков

  СПИСЪК НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 5 Г КЛАС

  1. Александър Георгиев Димитров
  2. Анна-Мария Каменова Тодорова
  3. Божидар Иванов Желязков
  4. Борислав Огнянов Дечев
  5. Боян Цветомиров Савчев
  6. Галин Деянов Грудев
  7. Георги Пламенов Георгиев
  8. Дамяна Стоянова Пенчева
  9. Даниела Георгиева Тончева
  10. Даяна Иванова Морфакиева
  11. Джорджиа Георгиева Генчева
  12. Джулия Петева Петрова
  13. Димитър Симеонов Коев
  14. Захари Иванов Димитров
  15. Ивайло Георгиев Георгиев
  16. Иван Димов Димов
  17. Ивета Янчева Иванова
  18. Михаил Богданов Богданов
  19. Михаил Ивайлов Иванов
  20. Надежда Георгиева Георгиева
  21. Янис Илиев Илиев

 • Родителска среща за първи клас

  anons

 • Списъци на първи клас 2013/2014 учебна година

  1 а клас - стая 13

  Класен ръководител: Ренета Андреева

  1. Александър Кристиянов Илиев

  2. Беляна Господинова Нанева

  3. Боян Мирославов Пенчев

  5. Даниел Златков Димитров

  6. Денислав Михаилов Иванов

  7. Женя Димитрова Русева

  8. Ивайло Деянов Жеков

  9. Ивайло Димитров Митев

  10. Ивон Иванова Димитрова

  11. Йордан Димитров Влайков

  12. Красимир Димитров Кръстев

  13. Кристиан Красимиров Колев

  14. Кристина Цветанова Цветанова

  15. Любомира Христова Джакова

  16. Мартин Николаев Ситев

  17. Мина Живкова Костова

  18. Натали Петрова Петрова

  19. Рафаела Стилиянова Михайлова

  20. Симеон Петров Дженев

  21. Стела Николаева Николова

  22. Теодор Пламенов Добрев

  23. Теодора Славова Генова

  24. Тихомира Панчева Панева

   

  1 б клас - стая 16

  Класен ръководител: Райна Лобутова

  1. Анжелика Танчева Танева

  2. Борис Венциславов Василев

  3. Виктория Николева Бурова

  4. Даниела Данаилова Райчева

  5. Деница Боянова Бойчева

  6. Димитър Райнов Червенков

  7. Димитър Грозданов Караиванов

  8. Елица Светломирова Кючукова

  9. Елица Ленкова Щилянова

  10. Жана Руменова Асенова

  11. Илиян Николаев Захариев

  12. Йоана Димитрова Митева

  13. Милица Боянова Бонева

  14. Михаела Найденова Начева

  15. Пламен Найденов Начев

  16. Симона Светозарова Кръстева

  17. Янита Желязкова Димова

   

  1 в клас - стая 20

  Класен ръководител: Мария Вангелова

  1. Анелия Димитрова Динева

  2. Борис Цветомиров Василев

  3. Габриела Минчева Минчева

  4. Дара Светлозар Караиванова

  5. Димитър Иванов Иванов

  6. Елена Кристиянова Георгиева

  7. Ива Иванова Иванова

  8. Ивет Яворова Енева

  9. Изабела Петрова Петрова

  10. Йоана Русева Русева

  11. Кристиан Красимиров Петров

  12. Кристиян Иренов Паргов

  13. Нора Атанасова Янкабакова

  14. Павел Николаев Колев

  15. Персиана Григорова Пенчева

  16. Петър Иванов Каменски

  17. Петя Петрова Славова

  18. Радост Кирилова Василева

  19. Светлин Александров Александров

  20. Слави Антонов Георгиев

  21. Станислав Станиславов Стойчев

  22. Станислава Стоянова Митева

  23. Стефани Ивайлова Димова

  24. Цветомира Йорданова Йорданова

   

  1 г клас - стая 14

  Класен ръководител: Юлиана Джонджорова

  1. Анжелика Бруно Калип

  2. Антон Христов Стоянов

  3. Белослава Георгиева Тодорова

  4. Божидар Веселинов Бербов

  5. Боряна Николаева Русенова

  6. Габриела Христова Христова

  7. Габриела Янчева Дойчева

  8. Георги Николаев Катеров

  9. Денис Станимиров Стайков

  10. Димитър Колев Стефанов

  11. Жулиана Кирилова Илиева

  12. Зорница Ангелова Петкова

  13. Иван Николаев Иванов

  14. Йоан Мариянов Иванов

  15. Кристина Тодорова Гайдова

  16. Натали Станимирова Славова

  17. Ники Дончев Донев

  18. Никола Найденов Недев

  19. Севдалина Петева Маринова

  20. Сияна Руменова Райкова

  21. Цветелина Данаилова Памукова

  22. Цвети Николаева Катерова

   

  1 д клас - стая 21

  Класен ръководител: Маруся Колева

  1. Александра Красимирова Джамбазова

  2. Богомил Константинов Димитров

  3. Веселина Светославова Тенева

  4. Габриел Минков Недялков

  5. Дария Николаева Данева

  6. Десислава Иванова Атанасова

  7. Димитър Бойков Байчев

  8. Димитър Георгиев Чилов

  9. Евгения Иванова Иванова

  10. Елица Калоянова Тодорова

  11. Жоро Иванов Япаджиев

  12. Ивет Петкова Тутова

  13. Магдалена Вилимилова Михайлова

  14. Мария Петрова Петрова

  15. Никол Генова Бакалова

  16. Павел Петров Станчев

  17. Росен Живков Ганев

  18. Светозар Иванов Ковачев

  19. Силвена Иванова Вълчева

  20. Силви Недялкова Недялкова

  21. Тодор Иванов Боянов

  22. Християн Генадиев Генов

  23. Християн Живков Николов

  24. Цветелина Георгиева Иванова

   

  1 е клас - стая 17

  Класен ръководител: Павлинка Кожухарова

  1. Александър Петков Петков

  2. Борис Петров Божилов

  3. Валентин Иванов Иванов

  4. Даниел Армен Амбарцунян

  5. Десислава Рaдостинова Петрова

  6. Диана Тончева Тонева

  7. Иван Данаилов Михайлов

  8. Ивелин Димитров 

  9. Йоана Петрова Радева

  10. Карлос Харитонов Антов

  11. Каролина Барри Алуин

  12. Моника Стефанова Куртова

  13. Нико Костадинов Индженлиев

  14. Никола Йовчев Гаджонов

  15. Симона Йонел Петкова

  16. Сияна Здравкова Запрянова

  17. Стилиян Иванов Рашев

  18. Теодора Теодорова Бонева

  19. Яни Динков Илиев

 • За вас, седмокласници

  ІІ ОУ „Петко Р. Славейков" е определено за едно от училищата, в които ще се подават документи за участие в първи и трети етап на класиране.

  Работното време на комисиите е от 8.00 часа до 18.00 часа.

  Срокът за кандидатстване е:

  за първи етап на класиране – от 17.06. до 21.06.2013 г.;

  за втори етап на класиране – от 27.06. до 01.07.2013 г. вкл. – подаването на заявленията става в училищата, в които учениците са класирани след първи етап на класиране;

  за трети етап на класиране – на 11 и 12.07.2013 г.

  Необходими документи при подаване на заявленията:

  • Заявление за участие в класиране с подредени от Вас желания за училище, профил и специалност (заявлението е по образец и се получава от комисията по прием на документи). Заявлението се попълва внимателно и четливо, като подреждането се извършва от най-желаните възможности низходящо към по-малко желаните. Попълването на заявлението се извършва в присъствието на родител или настойник;
  • Оригинал и копие на удостоверението за завършен VІІ клас;
  • Служебна бележка с оценките от положените приемни изпити (за кандидатите от други области и копие);
  • Копие на медицинско свидетелство, издадено от лекуващия лекар на ученика – изисква се само за кандидатите, посочили в заявлението си, специалност в професионални гимназии.
 • Представителни изяви по проект "Успех"

  Проект

  На 10 юни, от 12.30 часа във фоайето на II ОУ „Петко Р. Славейков“ се проведе представителна изява по проект УСПЕХ – изложба на ателие „Претвори отпадъка в изкуство“ с ръководител г-жа Анна Иванова.

  Представителна изява по проект УСПЕХ – публично представяне на усвоените знания и умения за оказване на Първа помощ от участниците в клуб „Бърза помощ в училище“ с ръководител г-жа Яна Тенева ще се
  проведе на 13 юни от 16.00 часа във физкултурния салон на училището.

  На 13 юни, от 17.00 часа в арт фоайето на Радио Стара Загора ще се проведе представителна изява по проект УСПЕХ – концерт „Пролет е!“ на участниците в клуб „Да изразя себе си с музика“ с ръководител г-жа Даниела Димитрова.

 • Родителска среща

  Утре, 12.06 от 18.00 часа в училище ще се проведе родителска среща за децата, които ще бъдат в подготвителна група през учебната 2013/2014 година.

 • Среща на поколенията във Второ основно училище „П. Р. Славейков”

  На 16 юни 2012 г. във Второ основно училище „П. Р. Славейков” гр. Стара Загора се проведе среща на поколенията. Инициативата за срещата бе на бивши възпитаници на училището и на г-жа Милена Желязкова – Директор на ІІ ОУ.

  В програмата на инициативата беше предвидено и се осъществи следното:

  1. Срещи на съвипускниците, на бивши директори и учители;

  2. Обща снимка на всички, отзовали се на поканата;

  3. Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Анастасия Тошева;

  4. Влизане в сградата на училището и разглеждане на класните стаи и кабинети, на обновения физкултурен салон, на компютърните и мултимедиен кабинет;

  5. Приветствие на гостите от г-жа Милена Желязкова – Директор на ІІ ОУ;

  6. Отговор на поздравленията от страна на инициативния комитет и гостите;

  7. Изпълнения на ДВГ „Ян Бибиян” и ДТШ „Везни” , формации към училището;

  8. Прожекция на филми за училището;

  Срещата започна в обявения час – 12,00. Въпреки горещия съботен ден, бяха се отзовали много от бившите учители и две от бившите директорки на училището- г-жа Надежда Дечева и г-жа Пенка Ялъмова, г-н Слави Славов – бивш зам. директор, настоящи учители в училището и бивши ученици. Направена бе обща снимка на участниците, след което бившите възпитаници се пръснаха да разглеждат училището и да се потопят в спомените за детството си. Г-жа Милена Желязкова приветства гостите. На приветствието отговори Тодорина от инициативния комитет. Много емоционални бяха думите на бившите директорки г-жа Надежда Дечева и г-жа Пенка Ялъмова. Иван Горанов от ДВГ ”Ян Бибиян” поздрави с изпълнение на песен гостите, след което на импровизираната сцена изпълниха няколко скеча малките артисти от ДТШ „ Везни”. Бяха изгледани филмови материали за съвременното ІІ ОУ. Инициаторите поднесоха на всички учители цветя. Срещата продължи в неформална обстановка . Инициативата бе отразена в местните медии.

 • Награда „Анастасия Тошева”

  Ученикът от VІ а клас на Второ основно училище „П. Р. Славейков” гр. Стара Загора Ивайло Пламенов Панайотов бе сред получилите тази година ученици наградата „Анастасия Тошева”, която се присъжда за отлични постижения в областта на образованието. Наградите бяха връчени от г-н Живко Тодоров – кмет на град Стара Загора на тържествена церемония в Художествената галерия на 23 май 2012 година в навечерието на светлия празник 24 май.

 • „Аз не пуша, не пуши с мен и ти”

  П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

  19.04.2012 г.

  „Аз не пуша, не пуши с мен и ти”

  Под патронажа на РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – СТАРА ЗАГОРА се провеждат заключителни дейности по проект на Министерство на здравеопазването „Животът на нашия клас – За живот без тютюн 4”.

  На 20. 04. 2012 г. от 14. 10 часа във ІІ ОУ „П. Р. Славейков” гр. Стара Загора (Кабинет по музика) учениците от ІІа клас ще изнесат представление.

  Изявата е част от заключителните дейности по проект „Аз не пуша, не пуши с мен и ти” в рамките на проекта на Министерство на здравеопазването „Животът на нашия клас – За живот без тютюн 4”.

  Поредицата от дейности през тази учебна година са посветени на обучението на връстници от връстници. До този момент идеята е представена на Іа, Ів, ІІІв класове. Предстоят обучения и на четвъртокласници от техните съученици.

  ІІ ОУ „П. Р. Славейков” участва за поредна година в инициативата на МЗ с четири паралелки.

 • Десислава Атанасова награди победителите в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 4”

  На 07.06.2012 година в МЗ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова награди победителите в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 4”. С второ място във възрастова група 1-4 клас за вдъхновено и оригинално изпълнение на проект „Запали пламъка на приятелството и утре по-малко твои съученици ще посегнат към първата цигара” бяха отличени учениците от II а и IV б от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков”- гр. Стара Загора с кл.ръководители Илиана Даскалова и Мария Темникова. Наградата пое ученичката Габриела Цветомирова Каменова от IV б клас, която благодари. Тя каза,че нейната майка е отказала цигарите вследствие на работата й по проекта и изрецитира стоихотворение , което е написала .

  Инициативата се организира от МЗ с традиционното партньорство на Министреството на образованието,младежта и науката, Министреството на физическото възпитание и спорта и Министерството на културата. Основната цел на конкурса е да популяризира непримиримостта към тютюнопушенето, като мотивира учениците , както и техните учители и родители да отхвърлят употребата на тютюневите изделия от живота си.

  По регламент в Националния ученически конкурс могат да участват ученици от I до ХII клас .

  В първата фаза от 15 да 30 ноември е разработен и изпратен проекта , а втората фаза продължава до началото на м. май , докогато се реализират и отчитат проектите.Активна роля в организирането на

  инициативата има и РЗИ – Стара Загора, които са оповестили и подпомогнали участниците с допълнителна информация.

  Всички дейности бяха активно подкрепяни от ръководството на училището, чието гостуване на мероприятията бе от изключителна важност. Подкрепа оказа педагогическият съветник г-жа Венета Кирова и целият педагогически колектив. Реализираните събития провокираха интереса и на студенти от магистърската програма по Педагогическо и психологическо консултиране към Педагогически факултет на Тракийски университет, Стара Загора. Младите хора, идващи на държавна практика в училището, станаха не само свидетели, но и взеха активно участие в тях. Ролята на класните ръководители на ІІа и ІVб клас, г-жа Илиана Даскалова и г-жа Мария Темникова, като инициатори и мотиватори на процеса бе ключова през целия период на реализиране на проекта.

  Породи се изключително позитивен емоционален заряд и прекрасни преживявания на деца, родители, педагози и гости. Благодарни сме за активното съдействие на партньорите РЗИ- Стара Загора, Превантивно- информационен център по зависимости към Община Стара Загора и Информационен център “Европа- Директно”. Представянето на програмата “Да запалим пламъка на приятелството” мина под мотото “Аз не пуша, не пуши и ти!”. Към момента с нея са запознати 8 паралелки от начален етап в училище (Іа, Ів, ІІг, ІІІа, ІІІб, ІІІв, ІVа и ІVв клас). Гости бяха ръководството на училището, представители на РИО, РЗИ, ПИЦ по зависимости към община Стара Загора, медии. Четвъртокласниците издадоха и малка брошура с информация за вредите от тютюнопушенето. И двете паралелки участваха с личното си творчество в конкурса на Превантивно-информационен център по зависимости към Община Стара Загора “Как да помогна на свой приятел, който има проблем със зависимостите” като част от кампанията на центъра “За да има УТРЕ!”.

  Със своята компетентност, с позитивна енергия, вдъхновение и всеотдайност учениците от ІІа и ІVб клас запалиха пламъка на приятелството сред своите връстници и заедно избраха здравословния начин на живот с добри приятели, вместо с тютюнев дим.

  На 22 май учениците от ІVб клас представиха своята програма пред деца в неравностойно положение от трети и четвърти клас от дом „Българка”- гр. Стара Загора.

  На 31 май, Световния ден за борба с тютюнопушенето второкласниците със своята програма бяха част от мероприятията на РЗИ Стара Загора. Награди от РЗИ получиха класните ръководители

  г-жа Илияна Даскалова и г-жа Мария Темникова,11 ученици и техните родители, които са отказали тютюнопушенето. По заслуга учениците от двете паралелки бяха поканени да се присъединят към новоучредения от РЗИ клуб “Млад здравен инспектор”, въпреки че са по- малки от необходимата за това възраст.

  Проектът се явява продължение на работата на учениците от предходната учебна година, а разработените от тях самите програми за превенция вече се използват в часовете на класа и при отбелязване на дейности от Националния здравен календар

 • Осмисляне на свободното време чрез творчество

  На 29 май 2012г. 20 ученици от V и VІ клас участваха в уъркшопа „Да възкресим мъртвата природа”, иницииран от Превантивно- информационен център. Децата твориха в три ателиета и създаваха изкуство от природни материали чрез магията на цветовете, усещанията и въображението. Помагаха им ръководителят на центъра- Р. Овагимян, експерти от отдел „Култура и вероизповедания” към Община Стара Загора и художник- приложник.

  Докосвайки се до един по- различен начин на общуване с околния свят, учениците се вдъхновиха и сътвориха прекрасни изделия. Най- важното е, че си помагаха и сътрудничеха помежду си! Усмивките, доброто настроение, партньорството и споделените позитивни емоции съпътстваха целия процес.

  Участниците затвърдиха своето убеждение, че свободното време може да се осмисли с понятията „заедност” и „творчество” в противовес на зависимостите и рисковото поведение.