петък, 22 декември 2017 г.

Коледно вълшебство грее в детските очи

Децата от Подготвителна група на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" с класен ръководител г-жа Славова и ВФ"Славейчета" с музикален ръководител г-жа Димитрова, поднесоха най-хубавия коледен подарък на родители, гости и приятели на училището, със своите прекрасни усмивки, песни и танци. Специален гост на "Коледното вълшебство" бе г-жа Желязкова, която заедно с децата посрещна най-очаквания, най-желания гост дядо Коледа.

Коледен празник на цифрите

На 22.12.2017 г. /в навечерието на Коледа/, учениците от I„д” клас с класен ръководител г-жа Маруся Колева, се потопиха в света на математиката и отпразнуваха своята Коледа с „Празник на цифрите”. На тържеството присъстваха г-жа Желязкова и техните родители, пред които децата показаха, че са научили числата до 10 и безпогрешно събират и изваждат с тях.

сряда, 20 декември 2017 г.

Талантливи деца от III "В" клас

Всяко дете е уникално по своему. Едно е надарено в спорта, друго реди думи и рими, за трето няма тайни в математиката.

Представяме ви малка част от талантливите деца на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" - Стара Загора.
 • Димитър Николов е един от най-талантливите млади футболисти на ФК"Берое";
 • Петър Василев -  тренира лека атлетика и е шампион на 200 м.;
 • Михаил Петров - талантлив футболист на ФК"Берое";
 • Радмил Валентинов - с републикански и международни награди по шахмат;
 • Боян Боев - републикански шампион по бадминтон;
 • Стефан Видев - републиканска награда по бадминтон;
 • Стефан Бузалов - сребърен медалист от математическо състезание "Европейско кенгуру";
 • Ивана Галинова - републиканска награда по спортна гимнастика.

Коледно тържество IV "Д" клас

В очакването на едни от най-светлите и обичани празници Коледа и Нова година се проведе тържествена вечер от учениците на IV "Д" клас с класен ръководител госпожа Красимира Тонева.

Родители и деца си пожелаха година на надеждата и сбъдването на мечти, много здраве и успехи, както и незабравими моменти с най-близките ни хора през Новата 2018 г.

вторник, 19 декември 2017 г.

Коледно вълшебство

И тази година децата от III "В" клас решиха да вложат в коледната си украса вълшебни послания, защото промяната на класната стая в очакване на празника не е просто украса от гирлянди и играчки, не е вълшебство, направено с магическа пръчица или от тайнствени чудотворци, а творение на детските умове, богато въображение и желание да създават свои светове със сръчните си ръце.

Спортен празник на децата от Стара Загора

На 14 декември в спортна зала ДЗУ се проведе "Спортен празник на децата от Стара Загора" организиран от община Стара Загора. За най-малките и най-големите имаше организирани различни игри с елементи на щафета, баскетбол и футбол. 

Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" извоюва при най-малките II - IV клас в отборното класиране II - ро място, а при по-големите V - VII клас III - то място.

Всяко училище участвало в спортния празник получи ваучер на стойност 300 лв. от спортен магазин Декатлон, а победителите бяха наградени и с купи.

събота, 16 декември 2017 г.

Книгата е съкровище!

Учениците от III "Б" клас с класен ръководител г-жа Ангелова се включиха активно в кампанията "Седмица на четенето". Децата донесоха своите любими книги, за да почетат на глас на своите съученици! Най-много се забавляваха с "Приключенията на Пинокио!". Книгите оживяха в детските ръце!

петък, 15 декември 2017 г.

I място - футбол момичета

Момичешкият отбор по футбол към Второ основно училище "П. Р. Славейков" спечели I-во място в дебютното си участие на турнир, организиран от Български футболен съюз.

Момичетата изиграха три много оспорвани срещи срещу СУ" Железник". Първите две завършиха с равенства 1:1 и 4:4, а в решаващия мач за първото място спортистките ни спечелиха с 3:2.

Време е за приказки

В "Седмица на четенето" ученици от VI "А" клас с класен ръководител г-жа Василева, приятно изненадаха децата от ПГ на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" със забавни и поучителни приказки. Малките слушатели се отблагодариха, като изработиха с много любов Коледни картички.

сряда, 13 декември 2017 г.

Математиката - полезна и забавна

На 13.12.2017 г. учениците от IV"В" клас с класен ръководител г-жа Хаджиева представиха открит урок по математика със заглавие "Математиката - полезна и забавна". Децата бяха разпределени в отбори и решаваха задачи в три кръга. Със старание, труд и умения те се гмурнаха в математическия океан от знания, за да разберат, че математиката освен полезна, може да бъде много забавна и интересна.

понеделник, 11 декември 2017 г.

Национален конкурс „Европа в България“

На 11.12.2017 г. Жани Янев, ученик от VIв клас бе награден от г-жа Татяна Димитрова, началник на Регионално управление по образование - Стара Загора за участието му с есе в националния конкурс „Европа в България“.

Мероприятието се състоя в РБ „Захари Княжески“ и е част от инициативите в седмицата на четенето, чийто домакин тази година е РУО – Стара Загора.

неделя, 10 декември 2017 г.

На гости на младите природозащитници

През изминалата седмица децата от първи клас на II ОУ „П.Р. Славейков“ бяха символични домакини на екипа на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Представители на екипа и част от обитателите на Центъра в лицето на мишеловът Мишо и керкенезът Владко, разказаха на децата за дейността на Центъра, природозащитната идея и за това как всички могат да направят така, че да опазим дивите животни и природа.

сряда, 6 декември 2017 г.

Баскетболен празник „Активни и здрави“

Превантивно-информационен център по зависимости организира забавен семеен баскетболен празник „Активни и здрави“ на 10.12.2017 г. (неделя) от 10:00 ч. в зала „ДЗУ“. Славните баскетболисти и треньори на БК „Берое“, очакват да дойдат безброй деца от първи до четвърти клас заедно със своите майки и татковци, баби и дядовци, за да превърнат спортната зала в място за щури приключения с баскетболна топка. Наградата ще бъде безценното време, прекарано заедно във веселие и забавни игри, съпроводени с музика, настроение, изненади и сладка подкрепа за усилията с напитки и лакомства.

вторник, 5 декември 2017 г.

Стъпала на знанието - I кръг

Над 40 ученици от пети и шести клас на Второ основно училище се включиха в Първия предварителен кръг на националното състезанието „Стъпала на знанието. Български език и литература”, инициирано от Сдружение „10 книги”. Надпреварата се проведе на 9 ноември 2017 година. Участниците  работиха по зададен тест с 20 задачи за възрастовата група 5 - 6 клас. Учениците мериха сили в знанията си върху учебното съдържание от предходната учебна година. Национална комисия оцени индивидуалните им постижения, като резултатите бяха обявени на 29 ноември 2017 год.

петък, 1 декември 2017 г.

Конкурс "Приказка за щастието"

Успех за талантливите учениците от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков", участвали в конкурс по проект за "Неформално образование по Щастие".
 • I място - Михаела Начева от V "Б" клас, категория - есе;
 • II място - Павлин Русев от IV "Д" клас, категория - приказка;
 • III място - Александър Георгиев от IV "Г" клас, категория - рисунка;
 • III място - Дарин Папарков от IV "Д" клас, категория - приказка;

Желаем им още повече успехи!

сряда, 29 ноември 2017 г.

Шеф Манчев за гостуването си във 2ОУ

В предаването "На кафе" на Nova TV от 27 ноември 2017 г. Шеф Иван Манчев влезе в ролята на седмичен кулинар и сподели впечатленията си от гостуването си във Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" - Стара Загора.


Повече за участието на шеф Манчев в юбилейната програма, по случай 60-годишнината на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" - Стара Загора, може да прочетете в статията Гостуване на Шеф Манчев.

Коледен конкурс

https://lh3.googleusercontent.com/-i-6hwZvl6Lg/XaTkNB8rUgI/AAAAAAAATXI/SS6c0Cc5X2EAM3RxqpYJC_8Y6KKIALGVgCLcBGAsYHQ/h1200/chr.png

събота, 18 ноември 2017 г.

Обучение

На 17 и 18.11.2017 г. педагогическите специалисти от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ се включиха в изнесено обучение на тема „Личностно ориентираният подход и постигане на ключови компетентности в обучението. Формиране на трансверсални умения в технологичното обучение и обучението по математика.“ Лекторът проф. Георги Иванов от Тракийски университет - Стара Загора поднесе информацията по интересен начин и даде възможност на учителите да споделят своите възгледи за образователната система в България и в чужбина.

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Честит празник, славейковци!

https://lh3.googleusercontent.com/-5AfuOa7Oh2E/XaTvuMlsSwI/AAAAAAAATag/FBHfQ29O08sWagXnq5trVXFvWRDQd1HZwCLcBGAsYHQ/h1200/%25D0%259F%25D1%2580%25D0%25B8%25D0%25B2%25D0%25B5%25D1%2582%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B2%25D0%25B8%25D0%25B5.png

„Пътят на светлината” - концерт-спектакъл

На 16.11.2017 г. в Държавна опера – Стара Загора бе представен празничния концерт-спектакъл „Пътят на светлината”, посветен на 60-годишнината от основаването на Второ основно училище ”П.Р.Славейков” и 190-годишнината от рождението на неговия патрон. На сцената се изявиха както ученици от училището, така и гостуващи артисти. Водеща тема бе светлината, която струи от бивши и настоящи възпитаници, учители и всички, докоснали се до духа и успехите на Второ основно училище.

сряда, 15 ноември 2017 г.

Конкурс "Моето училище"

В навечерието на патронния празник на училището бяха раздадени награди за конкурса „Моето училище“.  В творбите си участниците от Второ основно училище трябваше да включат  теми от живота на училището, портрети на Петко Рачов Славейков, както и илюстрации по негови произведения. Госпожа Гергана Вълкова, преподавател по изобразително изкуство, сподели, че журито е било затруднено при избора си, но все пак адмирира пъстротата и богатото въображение при изпълнение на творческата задача.

Рисунките на наградените и на всички участници в превърналия се в традиция конкурс „Моето училище“ ще бъдат изложени във фоайето на Държавна опера - Стара Загора.

Документалната фотоизложба „Училището днес - с духа на Славейков“

Откриването на документалната фотоизложба „Училището днес - с духа на Славейков“ е поредната инициатива на Второ основно училище по случай 60-годишнината на училището и 190-годишнината от рождението на неговия патрон.

На 15 ноември 2017 г. в кестеновата алея в парк „Пети октомври“ директорът на училището г-жа Милена Желязкова сред присъстващите официални гости, ученици, учители и съграждани акцентира върху постиженията на институцията и благодари на всички, допринесли за успехите и за осъществяването на смелите и успешни инициативи на Второ основно училище.

вторник, 14 ноември 2017 г.

понеделник, 13 ноември 2017 г.

Екскурзия до Несебър

На 13 октомври 2017 година ученици от VI-ти иVII-ми клас заминаха на тридневна екскурзия в град Несебър, организирана традиционно от учителите по физическо възпитание и спорт Пламен Николов и Тодор Тенев. Програмата беше много разнообразна и интересна за децата. Учениците посетиха остров Анастасия, разходиха се в Бургас и Несебър. Спортуваха активно - плажен волейбол и плажен футбол. Приятните емоции бяха съпроводени и от посещение на замък "Равадиново", както и разходка из центъра на Созопол.

Фотоизложба "Училището сега"

https://lh3.googleusercontent.com/-O-F-8CXK1b8/XaW5-ecNOgI/AAAAAAAATcs/fAaCXnaP-Z4mTAh409-HkPKabcH_FzR-QCLcBGAsYHQ/h1200/p.jpg

сряда, 8 ноември 2017 г.

"Бобър - България 2017"

На организираното състезание по информатика и компютърна грамотност „Бобър – България 2017“ участваха двама ученика от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора. Кристина Василева от VII „Д“ и Клаудио Мулдакай - VI „Г“ клас - премериха сили с още 171 ученика от цяла България, като най-добре се справи Кристина – на 53-то място в България и второ в Стара Загора.

сряда, 1 ноември 2017 г.

Открит урок по родолюбие

Учениците от V "В" клас и тяхната учителка по история и цивилизации г-жа Милена Дженева изнесоха открит урок по родолюбие на 31.10.2017 г. в актовата зала на Второ основно училище. Пред директора на училището г-жа Милена Желязкова, пред свои родители, учители и гости петокласниците представиха изработените постери с информация за първите български будители, запалили искрата на знанието и борбения дух на българина.

понеделник, 30 октомври 2017 г.

Книга "Като Второ няма второ"

На 30.10.2017 г., в навечерието на деня на народните будители, в РБ „Захарий Княжески“ бе представена книгата „Като Второ няма второ“. Всеки един от гостите на събитието имаше възможността да разлисти книгата и да открие по нещо за себе си, за познат или близък човек.
Събитието уважиха официалните гости - зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на РУО Татяна Димитрова, членовете на Училищното настоятелство и Обществения съвет към училището.

сряда, 18 октомври 2017 г.

Гостуване на Шеф Манчев

Поредната изява от празничния  календар, посветен на 60-годишнината от създаването на Второ основно училище и 190-годишнината от рождението на неговия патрон  – Петко Рачов Славейков, учители, ученици и родители отбелязаха съвместно на 18.10.2017 г.

Денят бе белязан от природата с щедро слънце, обагрен от огнената красота на есенната палитра и високия градус на настроението, с което училището очакваше своя гост – най-взискателният и известен между готвачите, „черешката“ на всяка торта – шеф Иван Манчев.

вторник, 10 октомври 2017 г.

Първични спортни занимания по баскетбол

На 10.10.2017 г. и 11.10.2017 г. се проведе традиционната среща на ученици от II клас на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора с представители от Превантивен център по зависимости – Стара Загора и състезатели от представителния мъжки баскетболен отбор на БК „Берое” – Стара Загора - Компонент „Първични спортни занимания по баскетбол за ученици от 2 клас“.

сряда, 4 октомври 2017 г.

Програма за 5 октомври

Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" ще отбележи празника на град Стара Загора с участие в следните събития:

VI клас:
 • 10:00 ч. турнир волейбол (момичета)
 • 10:00 ч. турнир футбол (момчета)

V клас:
 • Издигане на Националното знаме и поднасяне на цветя на паметника "Защитниците на Стара Загора" в парк "Пети октомври".


сряда, 27 септември 2017 г.

Европейски фитнес ден

На 27 септември 2017 г., по случай Европейския Фитнес ден, част от програмата Be active, ученици от 1-ви до 7-ми клас и техните преподаватели от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" - Стара Загора взеха участие в разнообразна програма.

Част от децата бяха в парк "Аязмо" на открития фитнес.

петък, 15 септември 2017 г.

Колективът на II ОУ - 2015/2016 г.

Емоционално, приповдигнато и с настроение колективът на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков", гр. Стара Загора се раздели със старата 2015 / 2016 учебна година.

https://lh3.googleusercontent.com/-N6R9UlWaLw0/XaYPGRwaOZI/AAAAAAAATjk/9D6P8RyIBAkNZ1sIHCPEKashGjVjV2HrwCLcBGAsYHQ/h1200/IIOU_kolektivna.jpg

Откриване на учебната година

Отново е 15 септември.

Най-вълнуващият ден за ученици, родители и учители, един незабравим празник! Днес дворът на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" е огласен със смях и песни, изпълнен с радостни и щастливи детски  лица.