logo3
 • slider-01.jpg
 • slider-02.jpg

 • Забавна наука

  collage химУченици от V "А" клас с техния класен ръководител Димка Василева имаха удоволствието да споделят откриването на клуб "Млад експериментатор" LAB 11- център за малки любители на експерименти. Отриването се състоя на 19 декември 2016 г. в обсерватория "Юрий Гагарин".

  Мероприятието премина под наслов "Да преоткрием заедно забавното в науката", под патронажа на Центъра за личностно развитие - Стара Загора. Млади експериментатори демонстрираха научното чрез опити, забавни експерименти и фокуси, доказвайки, че човек чува и забравя, вижда и помни, прави и разбира.

  Галерия

 • Открит урок по "Английски език"

  Ilcheva nachНа 29.01.2016 г. в актовата зала на Второ основно училище "Петко Рачов Салвйков" се проведе открит урок по Английски език на тема "Семейства и герои".

  С помощта на г-жа Радостина Илчева учениците от V "Г" клас показаха уменията си да работят по темата чрез изпълнение на различни видове задачи. Колеги и г-жа Милена Желязкова - директор на Второ основно училище подкрепиха с присъствието си  мероприятието.

  Галерия

 • В час с Баскетболен клуб "Берое"

  beroe nachalnaНа 22.01.2016 г. четвъртокласниците от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" посрещнаха играчите от Баскетболен отбор "Берое" - Велислав Гълъбов и Остин Барнс. Децата се включиха с огромен ентусиазъм в организираните от тях игри, имащи за цел да им покажат първите стъпки в баскетбола и здравословния начин на живот.

  Учениците, техните учители и ръководителите на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" получиха покани за следващия домакински двубой на Берое - на 31 януари.

  Галерия

 • Открит урок по "Околен свят"

  nachalna mara ouНа 21.01.2016 г. във Второ основно училище „П. Р. Славейков“, гр. Стара Загора  се проведе методическа форма - открит урок по учебен предмет „Околен свят“, КОО „Природни науки и екология“ при госпожа Мара Цонева, старши учител в начален етап на основно образование във Второ основно училище „П. Р. Славейков“.

 • Коледен празник

  Koledari NachНа 17.XII.2015 г. от 18.00 часа децата от подготвителна група „Б„ с класен ръководител г-жа Велка Костова пресъздадоха и демонстрираха умения за Коледен празник и обичая коледуване - открита практика пред учителите от начална степен, гости от РИО Стара Загора г-жа Мария Цоловска и г-жа Милена Желязкова - директор на Второ основно училище „П.Р.Славейков“ гр.Стара Загора.

 • Запознаване с добри педагогически практики

  104OUНа 21 ноември 2014г учителите от начален етап посетиха 104 основно училище „Захари Стоянов“, град София. Сърдечно посрещнати, наблюдаваха уроци по математика, информационни технологии, музика и човекът и обществото.

 • Ново начало на проект "Детска полицейска академия"

  След двугодишно прекъсване, бе дадено ново начало на проект Детска полицейска Академия. Третокласници и четвъртокласници от II ОУ „П.Р.Славейков” в Стара Загора, СОУ „Железник ” – Стара Загора, ОУ „Христо Ботев” Опан и СОУ „П.К. Яворов” в Чирпан до края на месец май ще бъдат запознати с различни аспекти от работата на полицията.

 • Участие в конкурс

  Децата от подготвителна група „б“ с учител Велка Костова, ученици от шести "а" клас с ръководител Гергана Вълкова и ученици от седми клас с ръководител Анна Иванова участваха в конкурса „МОЯТ ГРАД ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ“ проведен в MALL GALLERIA гр.СТАРА ЗАГОРА. 

 • Училищна програма "Само една минута"

   
 • 166 години от рождението на Христо Ботев

  hr-botev

  На 06.01.2014г. учениците от IV б клас с класен ръководител Мара Цонева и учениците от IV г клас с класен ръководител София Генова взеха участие в тържествата по повод честване на 166 години от рождението на Христо Ботев.

 • За родителите на бъдещите първокласници

   Съобщение за предварително записване на ученици в I клас във Второ основно училище "П.Р.Славейков".

 • Благотворителна акция

  През последните дни преди Коледната ваканция бе организирана благотворителна акция за събиране на подаръци от учениците от ПГ и

  І – ІV клас на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков”.

  На 23 декември 2011година директорът на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” г-жа Милена Желязкова посети Дома за деца и юноши „Мария Терезия”. Тя поднесе на малките палавници подаръци, като ги зарадва малчуганите за предстоящия празник – Коледа. Г-жа Милена Желязкова пожела на възпитаниците на дома здраве, щастие, късмет и успехи в училище.”Да направим добро е най-важното нещо в навечерието на Коледа” каза г-жа Желязкова.

  Директорката на Дом „Мария Терезия” г-жа Латинка Петрова благодари и подчерта, че се надява тази инициатива да е началото на продължително и тясно сътрудничество между децата.

   

 • „Урок по родолюбие”

  Така бе наречен изнесеният на 28. 10. 2011 г. от учениците от ІІ а клас и тяхната учителка Илияна Даскалова в навечерието на Деня на народните будители урок в детския отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжевски”.

  За него децата се подготвят дълго и демонстрират много знания за българите, учили и будили народа ни; за първите написани книги; за борците за християнското православие; за онези, които дават живота си за национална и социална свобода.

  Разделени на отбори, учениците представиха историята на празника – Ден на будителите; кой е написал „История славянобългарска, кой пръв я е преписал; кои са Неофит Рилски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Добри Чинтулов. Увлекателно те разказват за Свети Иван Рилски, за Св. Паисий Хилендарски, за Братя Миладинови , за д-р Петър Берон и за Петко Рачов Славейков – патрона на училището си. Вдъхновено малчуганите рецитираха стихотворения, пяха песни, посочваха детайли от изработени за случая табла.

 • Дейности на ученическия съвет

  Тридневно обучение на млади изследователи на тема “По следите на Целите на хилядолетието” бе проведено в учебната база на БЧК в парк Лозен в периода 18- 20 ноември 2011г. Учениците от VІІв клас Габрина Грозева, Ния Конарска, Теодора Фурнаджиева и Янета Янчева вече имат необходимите подготовка и компетентност да проведат проучване сред своите връстници във връзка с изпълнението на проекта “Да научим! Въвеждане на принципите на образованието за развитие в българското училище”. В обучението участваха и ученици от градовете София, Ихтиман и Благоевград. Чрез игри, дискусии и други интерактивни методи младите изследователи се докоснаха до глобалните проблеми на планетата и успяха да прозрат своето място и значение за тяхното решаване. Тръгнаха си от обучението с нови знания, нови приятели, нови прекрасни емоции и чувството, че е възможно всички хора по света да заживеят по- добре.

  Ученици от ученическия съвет на Второ основно училище “Петко Рачов Славейков” с интерес и ангажираност се включиха в инициативите на Превантивно- информационния център по зависимости към Община Стара Загора. На 14 ноември те участваха в Деня на отворените врати на центъра под надслов «Ролята на изкуството в превенциятана зависимостите», запознаха се с различни видове изкуства, твориха, забавляваха се и се убедиха, че осмислянето на свободното време с творчество и приятели е истинската възможност младите хора да се предпазят от зависимостите.

  На 21 ноември, в деня, когато се отбелязва и Празникът на християнското семейство и младеж, Превантивно- информационният център организира вечеринката „Хайде всички на раздумка”, на която гост бе и кмета на града г-н Ж. Тодоров. Шестима ученици / Антония Косева и Велин Косев от VІІб клас и Ивета Тенева, Моника Минкова, Дара Петкова и Кристина Янчева от VІІв клас/ участваха и в конкурса по повод празника. Те представиха по един стар битов предмет – престилки, народна носия, дървена кутия, маган, покривка и разказаха техните истории. Свързаха предметите с изконни семейни ценности, които са така нужни и в нашето съвремие- обич, сплотеност, трудолюбие, съхранение на традициите и опита на по- възрастните, спестовност. След труден и продължителен избор журито се спря на Ивета Тенева и я отличи като «най- гиздава мома», а Велин Косев получи награда за «най- гиздав момък».

 • Европейски проект "Размяна на коледна украса"

  В навечерието на коледните празници във фоайето на Второ основно училище бе украсена една по- различна елха. На нея изгряха талантите, сръчностите и въображението на деца от различни европейски страни. А дарбата и творческото мислене на децата от Второ основно училище “Петко Рачов Славейков” гр. Стара Загора станаха достояние на училища и европейски информационни центрове от Англия, Уелс, Шотландия, Италия, Франция, Белгия, Румъния, Полша, Словения, Латвия, Германия, Испания.

  Благодарение на усилията на малките ученици от ІVа клас, под ръководството на г-жа Г. Вълкова и от ІVб клас, с класен ръководител г-жа М. Темникова, бе реализирана инициативата “Размяна на коледна украса” с 29 европейски училища и 6 информационни центъра “Европа Директно”.

  Училището се включи в проекта по покана на информационен център “Европа Директно” Стара Загора. Начинанието се провежда за втора поредна година в Европа, а с участието на няколко български училища /само от Стара Загора/ - за пръв път.

  През месец ноември четвъртокласниците, подпомагани и насърчавани от своите учители, изработиха играчки за украсяване на коледна елха и ги разпратиха към своите европейски партньори заедно с диск, съдържащ информация за нашето училище, за българските коледни традиции, снимков материал и запис на коледни песни.

  Още в края на ноември започнаха да пристигат пакети от различни краища на континента. С играчките, изработени от връстниците им, четвъртокласниците украсиха училищната елха. А информационните материали и писмата на децата от Европа бяха експонирани на табла, за да могат повече ученици да се запознаят с тях. Предстои да бъдат разгледани и дисковете с интересна информация, получени от училищата- партньори.

  Чрез инициативата “Размяна на коледна украса” учениците имаха възможността да допринесат за разпространяването на ценностите, традициите и красотата на България в Европа в навечерието на един от най- светлите празници! Много ценно е за тях и знанието за другите европейски страни, придобито по един по- различен начин.

  В реализирането на идеята намериха израз детското творческо мислене и въображение, позитивните емоции, уменията за сътрудничество между децата и тяхната любознателност.

 • Открити уроци

  На 25.11.2011год. в мултимедийния кабинет на ІІ ОУ бе проведен открит урок по Човек и природа с учениците от ІV г клас с класен ръководител г-жа Калинка Димитрова. Темата на урока бе „Слънчевата система“. В урока бе включена презентация по темата и тестова част за проверка на знанията. Новост бе използването на образователния продукт „Envision“ : Един компютър –много мишки. На гостите бяха разяснени и показани неговите възможности, а децата демонстрираха своите знания за Слънчевата система и умения за работа с „Envision“ .

  По време на Славейковите дни в мултимедийния кабинет на Второ основно училище на 29.11.2011 година се проведе открит урок с ІV б клас с класен ръководител г-жа Мария Темникова. Гости на урока бяха г-жа Милена Желязкова – директор на училището, г-н Кр. Пенчев-зам.директор на училището,г-жа Пенка Чавдарова Началник на отдел“Образование“ в Община –гр.Стара Загора, г-жа Соня Дъкова – експерт в отдел Образование Община –гр. Стара Загора, преподавателите в ДИПКУ - гл.ас. Ангел Славчев и ас. Анелия Калчева, учители и родители.

  Госпожа Мария Темникова бе подготвила презентация, с която запозна учениците и гостите с:

  - географското положение и природните особености на България;

  - миналото и настоящето на град Стара Загора;

  - историята и животът във ІІ ОУ.

  В учебния час се използва системата „Един компютър-много мишки“ и програмният софтуеър „Envision“ , разработен от екип на СУ “Климент Охридски“, с който четвъртокласниците работят от началото на учебната 2011/2012 година.

  Учениците отговаряха на различно конструирани тестови въпроси с помощта на оптически мишки и показаха отлични знания и умения за творческо прилагане.

  В края на часа поздравления към децата , работата им и тяхната преподавателка изказа г-жа П. Чавдарова. Тя пожела да работят все така активно и успешно.Г-жа М.Желязкова пожела на учениците да работят отлично и дръзновено и за напред. Гл.ас Славчев изрази своята увереност, че учителят и децата ще се интересуват от новостите и ще ги прилагат в учебната работа.