logo3
 • slider-01.jpg
 • slider-02.jpg

 • Весела Коледа, приятели!

  коледен поздрав

 • Седмица на четенето в IV A клас

  даскалова началнаС драмтизации на любими приказки - "Феите" и "Старите хора", учениците от IV "A" клас с класен ръководител г-жа Даскалова, се включиха в националната кампанията "Седмица на четенето". Децата прочетоха на своите съученици и любими произведения от Валери Петров. 

 • Национален конкурс „190 г. от рождението на П. Р. Славейков“

  250 С отлично представяне завърши участието на ученици от Второ основно училище „Петко Р. Славейков“ на провелия се Национален ученически конкурс „190 години от рождението на Петко Р. Славейков“. Първо място в категория „Историческо есе“ завоюва Жани Янев от 6 в клас, а на второ място в категория „Презентации“ беше отличена Александра Петкова от 6 б клас.

  Националният конкурс, включващ и международно участие, е организиран от СУ „Петко Р. Славейков“ - гр. Кърджали. Церемонията по награждаването се проведе на 17 ноември 2017 г.

   

   

 • Коледен концерт 2016

  collage концертНа 21.12.2016 г. в залата на ДТ „Гео Милев“ учениците от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ изнесоха празничен коледен концерт.

  На сцената излязоха малките джуджета и снежинки от подготвителната група в училището с ръководител Магдалена Славова.

 • Първоначални спортни занимания по баскетбол

  collage baskУченици от втори клас във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ гр. Стара Загора се включиха в изпълнение на програма “Първоначални спортни занимания по баскетбол“, инициирана от Превантивно-информационния център по зависимости към Община Стара Загора, чиято цел беше да покаже на учениците, че освен да се учат добре, трябва да спортуват и да се хранят здравословно. 

  Галерия

 • Коледно тържество

  koleda nachalnaВечерта на 22.XII.2015 г. бе приказно вълшебна за учениците от първи "В" клас с класен ръководител Соня Рачева.

  Залата на регионална библиотека "Захарий Княжески" бе превърната в уютен български дом в народен стил, където пъстрееха шарени черги с наредена трапеза за Бъдни вечер с постни ястия и Коледна пита – Боговица. Имаше и огнище с бъдненик, където многолюдно българско семейство споделяше обич, мъдрост и топлина. Първокласниците бяха облечени в български народни носии. Всички деца забавляваха гостите си с песни, стихове, изпълнения на пиано.

 • Reading theater

  theater1На 16.XII.2015 г. /сряда/ във Второ основно училище „П. Р. Славейков“ бе представен Коледен „Reading theater“ с участието на ученици от IV до VII клас. Участниците – шестдесет и шест на брой – представиха четящ театър. Сцени от историята на празника, неговото възникване и традиции през вековете в различните страни по света. Идеята е разказът за човешката добрина да бъде  представен на автентичен английски език.

 • Конкурс "Петко Р. Славейков и моето училище"

  bel 11На 16 XI 2015 г. по случай 188 години от раждането на Славейков, се проведе конкурс за рисунка на тема "Петко Рачов Славейков и моето училище". В конкурсът се включиха таланливи ученици от всички класове. Журито класира красивите рисунки в две категории I-IV клас и  V-VII клас. 

 • Обмяна на опит

  kyrdjali nachalnaКакто е казал великият пълководец Цезар: „Опитът може всичко”. Затова отидохме, за да видим, да обменим опит …

  С традиционното за българина гостоприемство ни посрещнаха Директорът и колегите от СОУ „П. Р. Славейков”, гр. Кърджали на 04.12.2015 г.

 • "Посланието на Снежанка"

  Poslanieto na SnejankaНа 22.12.2014 г. третокласници от Второ ОУ  представиха пиесата "Посланието на Снежанка ". Поздравления и аплодисменти за нашите талантливи и невероятни артисти и за техния ръководител, госпожа Мими Михайлова.

  Галерия

 • Детска полицейска академия

  police

  На 27.11.2014 година учениците от полицейски отряд при  4-ти "в" клас участваха в състезанието на Детска полицейска академия, организирано от Регионална дирекция на МВР – град Стара Загора. Младите полицаи Пламена Ситева, Мария Караиванова, Каролина Данева, Люцкан Георгиев  и Теодор Христов усилено се подготвяха в продължение на два месеца в дисциплините: полицейска самозащита, стрелба с пушка и щафетна игра за ловкост и бързина.

 • Благотворителна акция за Коледа

  charity-s

  Идва Коледа! Да подадем ръка на нуждаещите се!

  По случай светлия християнски празник, учениците от II б клас с класен ръководител Мария Темникова организираха благотворителна акция за събиране на дрехи и лакомства за децата от дом „Мария Терезия“.

 • Коледно състезание в III в клас

  В коледно състезание се превърнаха учебните часове на III в клас с класен ръководител Соня Рачева през последния ден преди ваканцията. Вижте видео.

 • Коледен концерт

  Коледен на Второ основно училище в Драматичен театър "Стара Загора" с участието на вокална група "Славейчета", Театрална школа "Везни", малките танцьори от фолклорния състав към училището.

 • Украсяване на Европейска елха

  На 6 декември в Детския отдел на Регионална библиотека Захарий Княжески Европа Директно – Стара Загора украси Коледна елха на децата от Европа, заедно с ученици, включили се в кампанията Размяна на коледна украса. Играчките са ръчно изработени от малчугани между първи и четвърти клас от цяла Европа.

 • Размяна на коледна украса

  За втора поредна година Второ основно училище участва в проекта на Информационен център "Европа - Директно" "Размяна на Коледна украса". Учениците от Іб, Іе, ІІг и ІІе клас заедно със своите родители изработиха коледни играчки за елха, които размениха с 32 европейски училища и получиха колети с традиционни коледни украси от Италия, Испания, Португалия, Франция, Великобритания, Германия и други страни.

  Децата обмениха и информационни материали за това как празнуват Коледа техните връстници, какво е специфично за региона, в който живеят и какви традиции и ритуали се изпълняват по време на светлите празници.
  На 14 декември ученици от V до VІІ клас от Второ основно училище участваха с представителите на център "Европа - Директно" и в украсата на Европейската елха в Регионална библиотека "Захарий Княжески".

 • Конкурс за презентация и клип за Петко Рачов Славейков

  На 21 ноември 2012 год. в мултимедийния кабинет бяха представени отличените за най-добри презентации и клип за патрона на училището. Всички участници в конкурса получиха грамоти и награди.

   

 • Празничен концерт - финал на тържествените чествания на Славейковите дни

  praz-koncert-sС впечатляващ празничен концерт приключиха Славейковите дни във Второ основно училище. Учители, ученици и родители посветиха повече от месец на трите светли годишнини, белязали патронния празник на училището - 185-годишнината от рождението на бележития българин Петко Рачов Славейков, патрон на училището; 130 години от построяването и откриването на сградата на училището; 55 години от обособяването на Второ основно училище „П. Р. Славейков”.

  В богатия афиш от празнични изяви възпитаниците показаха както своите умения и възможности, така и оправданата гордост от принадлежността си към просветния храм с възрожденски дух, в който се твори модерно образование и който носи името на Петко Рачов Славейков.

  Завладяващият концерт на финала на Славейковите дни бе изнесен в пълната зала на ДТ „Гео Милев”. Гостите бяха посрещнати с новия празничен брой на училищния вестник „Искрици”. Минути по- късно на сцената оживя „Изворът на Белоногата”. В емблематичната за творчеството на Петко Рачов Славейков поема по интересен, емоционален и интригуващ начин, благодарение на режисьорското майсторство на директора на театъра г-н Керанов, се вплетоха изпълненията на участниците. С много настроение и умиление публиката аплодира танците на децата от подготвителните групи на Второ основно училище и от Дом „Незабравка”, както и чаровните първокласници, които изпяха жизнерадостна детска песен. Последва изпълнение на акустични китари. Зрителите се потопиха и в магията на танцувалното изкуство, създадена от Стефан Дончев, балет „Каприз” и ученици от училището. Запленяваща бе демонстрацията на представителите на школа „Багатур”, а индивидуалната изпълнителка - шестокласничката Лилия Симеонова, спечели публиката с таланта и прекрасния си глас.

  Народните песни, изпяти от даровития Здравко Стефанов от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”, и представянето на Детски фолклорен ансамбъл „Траянци” накараха сърцата на присъстващите в залата да се разтуптят и да заиграят в ритъма на народната музика, пренесла през вековете традициите, ценностите и добродетелите на българския дух.

  Вълнуващото слово на директора на Второ основно училище – г-жа Милена Желязкова, насочи вниманието към успехите в учебната и възпитателната работа, към позитивното взаимодействие между ръководство, учители, ученици и родители, сътрудничеството с другите институции, към спечелените от Славейковото училище висока обществена оценка и доверие и целеусремеността на училищната общност към нови постижения.

  След изпълнението на песента „Татковина” от Детска вокална група „Славейчета” и останалите участници, г-жа Милена Желязкова прочете и поздравителен адрес от Министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

  Тържествените чествания на Славейковите дни и празничният концерт затвърдиха позицията на Второ основно училище като част от културния облик на Стара Загора.

 • Състезание, посветено на П. Р. Славейков - 3-ти класове

  По случай честването на трите бележити годишнини - 185 години от рождението на П.Р. Славейков, 130 години от построяването на сградата и 55 години от обособяването като Второ основно училище, на 28.11.2012 г. в кабинета по музика на Второ основно училище се проведе състезание между учениците от третите класове.

  Празнично украсеният кабинет беше пълен с усмихнати деца, горящи от желание да се изявят. В четирите отбора - „Пчелица“, „Ружица“, „Славейче“ и „Звънче“, участваха по петима ученици от 3А, 3Б, 3В и 3Г клас. Подготовката на състезателите бе продължителна и задълбочена. За първи път те участваха в мероприятие със състезателен характер и това допринесе за още по-голямата им мотивация и желание за изява.

  Състезанието протече в пет тематични кръга, като последният от тях беше решаване на кръстословица.

  Всички ученици се изявяваха със завидно самочувствие и увереност. Отговорите им бяха задълбочени и изчерпателни и предизвикаха възхищението на техните съученици, които не скъпяха аплодисментите си. Така състезателите от четирите отбора доказаха, че са достойни възпитаници на Второ основно училище и истински последователи на Дядо Славейков.

  Мултимедийната презентация, която съпътстваше отговорите на децата, прекрасно ги допълваше с картина и допринесе за огромния интерес от страна на публиката.

  Господин Динко Динев, ПДУД във Второ основно училище и председател на журито, поздрави състезателите от четирите отбора за чудесното представяне и връчи на капитаните грамоти и символични награди. Той благодари и на комисията, която подготви и организира мероприятието в лицето на г-жа Ренета Андреева, г-жа Илиана Даскалова и г-жа Иванка Славова, а също така и на класните ръководители за отличната подготовка на всички ученици.

 • Представяне на брой първи от вестник „Искрици” и ДТШ „Везни”

  На 29 ноември 2011 година се проведе заключителната вечер на традиционните „Славейкови дни”, които се провеждат през месец ноември във ІІ ОУ „П. Р. Славейков” и се посвещават на патрона на училището. Вечерта се проведе в залата на Окръжна библиотека „Захарий Княжевски”. Интересът към нея беше изключително голям и залата започна да се пълни преди определения час. В програмата бе включена презентацията на излизащия за първа година училищен вестник „Искрици” и изпълнения на децата от най-новия творчески колектив в училището – съществуващата от година детска театрална школа „Везни”

  Гости на вечерта бяха зам. Кметът на община Стара Загора с ресор образование и култура г-жа Иванка Сотирова, преподаватели от Тракийски университет – проф. Георги Иванов, доц. Ваня Петрова?, г-жа Мила Минева – ст. експерт в РИО, много родители, учители, ученици.

  Първи на сцената излязоха Стефан, Полина Славова, Росица Русева, Гергана, Божидара, Цвета-Мария, Стела, Цветомира, Никол, Ирина, Александра, Звезделина - част от участниците в СИП по български език и литература в шести клас – и техният преподавател ст. у-л по БЕЛ г-жа Таня Конарска. След встъплението думата беше дадена на г-жа Милена Желязкова, директор на ІІ ОУ, която поздрави участниците и пожела бъдещи успехи на творческите колективи.

  Момичетата и момчетата от СИП представиха вестник „Искрици”: разказаха за целите, които си поставят с неговото издаване, за избора на име, за рубриките, които се откриват във вестника. Проследени бяха и на-важните акценти в него. И тъй като броят е посветен на патрона на училището – Петко Рачов Славейков – естествено бе първо да се представят материалите за него. Цвета-Мария от VІ г клас прочете думите на Иван Вазов за Славейков, помесетени на страница І. На страница ІІ е поместена статията на г-жа Конарска за живота и дейността на П. Р. Славейков в Стара Загора. Г-жа Конарска накратко представи най-важните моменти от статията. Ирина от VІ б клас декламира стихотворението на Славейков „То ми е драго, то ми е мило”, писано в Стара Загора и поместено на стр. ІІ.

  Страници ІІІ и ІV са посветени на творческите колективи във ІІ ОУ – музикалните формации „Славейчета” и „Ян Бибиян”, театралната школа „Везни” и художниците от специализираните паралелки по изобразително изкуство . Материалите са илюстрирани със снимки и репродукции на картини, както на учениците, така и на техните преподавателки г-жа Гергана Вълкова и г-жа Анна Иванова. Божидара VІ а и Звезделина от VІ г прочетоха стиховете на г-жа Мария Вангелова и г-жа Мария Попова , учителки в училището, а Илина Ленкова от ІV б клас рецитира своето стихотворение. Част от поетично творчество на големите и малката поетеси редакционната колегия представя също на страница ІІІ.

  Учениците отбелязаха и факта, че на страниците на първи брой не са могли да намерят място още много интересни материали, които те написаха, но обещаха, те да бъдат публикувани в следващия брой. Представянето завърши с подбраните от Александра от VІ б клас Славейкови басни.

  Трябва специално да се отбележи дейността на Йордан и Динко от VІ а клас, които отговаряха за разпространението на броя.

  След бурните овации на публиката сцената бе отстъпена на малките артисти от ДТШ „Везни” , които изиграха три пиески от Асен Разцветников: „Меца, дънерът и гатанките”, „Фокусникът Ли-Сан” и „Бялото колетче”. Техен режисьор, постановчик, художник, автор на костюмите, драматург е г-жа Мария Вангелова. Трябва да отбележим „играта” на Меца - Марина Златанова, на разказвачките – Пламена Минчева и Пламена Донева, на Лиса – Николета Георгиева, на Катерана - Ния Балдаранова, на Зайко – Йоана Стоименова, на Вълчо – Калоян Бъркачев, на Глиго – Радо Тодоров в първата пиеска. Във втората се изявиха Писан – Божидар Миндов, Кокошки –Дебора Георгиева, Зорница Пенева, Радина Иванова, Ярка – Аделина Атанасова, Петльо – Джулия Петрова, Ли-Сан – Грети Георгиева, Шаро – Иван Иванов.

  „Бялото колетче” се опитаха да разберат до кого е адресирано Зайко – Елица Минчева, Лиса- Стефани Сталева, Враната – Анна Мария Тодорова, Ежко - Велислава Иванова, Вълчан – Иво Димитров, Язо – Ина Гаврилова.

  Малките изпълнители бяха завладяващи в превъплащенията си и заслужено получиха одобрителните ръкопляскания на публиката.

  Вечерта бе един празник за всички участници и гости.

  Т. Конарска

 • Отбелязване Деня на народните будители

  Да се знае, да се помни,

  че България е жива!

  На будителите скромни

  българинът китка свива.

  Всеки народ има своите духовни водачи и будители, които в мигове на изпитание са поддържали жив националния му дух, помагали са му да не забравя кой е, откъде идва и къде отива. Малко са обаче народите, които имат в своя календар ден за почит към тези велики личности. Ние, българите, сме едни от тях. От близо век първи ноември е датата, на която си припомняме за своите народни будители и заслужено им отдаваме почит!

  По традиция будната старозагорска общественост отбеляза паметния ден пред паметника на един от видните си будители – Метрополит Методи Кусев. Част от тържествената програма бе рециталът, който бе подготвен от г-жа Таня Конарска – учител по български език и литература - с учениците й от VІ клас на Второ основно училище, носещо достйно името на друг виден будител Петко Рачов Славейков. Вдъхновено и прочувствено учениците декламираха стихове на Вазов, Славейков, Ботев, а публиката, сред която имаше много граждани, учители, ученици, общественици, слушаше затаила дъх. След изпълнението момичетата и момчетата поднесоха червени карамфили в знак на признателност към делото на будителите. Този ден ще остане без съмнение в паметта им като незабравим урок по родолюбие.

  ХІ. 2011 г. Ирина Тодорова VІ б клас

 • „Точни, умни, сладкодумни” – Състезание по български език

  В деня, в който българската православна църква почита паметта на духовния закрилник на българския народ, първия български будител, свети Иван Рилски Чудотворец – 19. 10. 2011 г.- учениците от VІ а, б и г клас с учител Таня Иванова Конарска от ІІ ОУ „ Петко Рачов Славейков” град Стара Загора проведоха симулирано телевизионно състезание по български език „Точни, умни, сладкодумни” с надслов ” Обичам те, българска реч! ”. Задачите за състезанието бяха подготвени съвместно с преподавателя по Методика на преподаването на българския език в Пловдивския университет ” Паисий Хилендарски” – доц. д-р Пенка Гарушева.

  Гости на състезанието бяха г-жа Венета Кирова – педагогически съветник във ІІ ОУ, г-жа Веска Славчева – класен ръководител на VІ г клас, ученици от VІ в клас, съучениците на състезателите от VІ а, VІ б и VІ г клас. Отговорите на състезателите бяха оценявани от компетентно жури в състав: Председател доц. д-р Пенка Гарушева; ст. у-л Дора Хайгърова, учител по БЕЛ във ІІ ОУ, Динко Динев –ЗДУД във ІІ ОУ, учител по БЕЛ.

  Водещи на състезанието бяха Йолита Бояджиева и Стефан Тодоров от VІ а клас, а на Диана Тасева от VІ г клас бе поверена нелеката задача да сумира и отразява на таблото дадените от журито точки – оценка на отговорите на отборите.

  Капитаните на отборите Божидара Гешева VІ а клас, Димитър Николов – VІ б клас и Преслава Тодорова- VІ г представиха отборите и изтеглиха реда на отговаряне. На VІ б клас се падна да бъде І отбор. В него състезатели бяха за Александра Ангелова, Гергана Радкова, Ирина Тодорова, Павел Стефанов и капитанът Димитър Николов; Да бъде ІІ отбор жребият определи VІ г клас. Негови състезатели бяха Преслава Тодорова – капитан, Полина Славова, Цвета-Мария Иванова, Живко Караколев, Игнат Колев. ІІІ отбор беше отборът на VІ а клас в състав: Божидара Гешева – капитан, Натали Ракаджийска, Александър Иванов, Ивайло Панайотов, Йордан Калчев.

  Въпросите бяха отделени в четири кръга. Всички отбори работеха много задълбочено, даваха изчерпателни отговори, бореха се „мъжки” за победата. Между въпросите имаше задачи и за публиката, които носеха бонус точки за съответния отбор на класа. А между кръговете имаше подготвени от всеки отбор музикални паузи – Гергана Радкова от І отбор изпя народната песен „Лудо младо сън засънило” , а Полина Русева за ІІ отбор и Божидара Гешева – ІІІ отбор бяха подготвили кратки музикални пиеси на пиано.

  В крайното класиране победата заслужено грабна ІІ отбор – на VІ г клас, но ІІ-то и ІІІ-тото място, съответно за VІ а и VІ б клас не бе поражение, а също победа не само защото разликата в точките беше малка, а заради смелостта да участват, особено за VІ б клас, както писаха самите те в направената анкета;

  Може би най- вълнуващият момент беше” духовният подарък”, който получиха и състезателите, и всички присъстващи – изпълнението на драматичния актьор Димитър Карамалаков, който изпълни разказа „Убийство” от големия български сатирик Чудомир.

  В анкетата учениците написаха, че ще запомнят проявата с новите знания, с които се обогатиха всички присъстващи; че одобряват такива форми на работа; че им е било много интересно и забавно и ще запомнят състезанието с колективния дух на играта, с духовните подаръци.

  Никой не усети как измина час и половина. Развълнувани, учениците сякаш не искаха да се разделят и да напуснат импровизираната зала – кабинета по музика. Пожелаха състезанието да стане традиция.

 • Oткриване на учебната 2011 / 2012 година

  На 15. ІХ. 2011 г. , празнично украсено, Второ основно училище „П. Р. Славейков” град Стара Загора отново отвори врати за своите ученици. Откриването на Новата учебна година 2011 / 2012 бе изключително тържествено.

  След националния химн и вдигането на националния флаг започна кратко, но вълнуващо тържество. Водещ бе г-н Ивелин Керанов – директор на ДТ „Гео МилеВ” . Гости, уважили тържеството във ІІ ОУ, бяха зам. обл. управител г-н Димитър Драчев, лично г-н проф. Светлин Танчев – кмет на гр. Стара Загора, Началникът на РИО г-жа Татяна Димитрова, Директорът на ДИПКУ към Тракийския университет доц. Галя Кожухарова и преподавателите от ДИПКУ проф. Г. Иванов и проф. Ц. Каснакова, Директорът на Държавна опера г-н Красимир Къшев, Директорът на библиотека „Родина” г-жа Слава Драганова; представители на „Мини Марица Изток”, на ФК „Берое”, много родители, бивши директори и учители , представители на водещи медии в града.

  Първи на импровизираната сцена се изявиха малките певци от Вокална формация „Славейчета”. Интересен бе скечът с приказните герои Червената шапчица и Вълкът, тръгнали на училище.

  С вълнение бяха изслушани словото на Директора на училището, г-жа Милена Желязкова; поздравлението на г-н Кмета, проф. Светлин Танчев; Поздравителният адрес от Областния управител на област Стара Загора – г-н Йордан Николов; поздравленията от другите гости.

  Най-развълнувани в този ден бяха естествено първокласниците от шестте паралелки първи клас. За тях специален поздрав беше изпълнението на песента „ Децата на кълвача ” от ДВГ „Ян Бибиян”. С благословиите „ Да им е сладък трудът като на пчела, да не могат без знанието, както човек без хляба, да бъдат здрави, щастливи, задружни…”, с разтуптени сърчица те влязоха в първите си класни стаи, съпроводени от родителите си и посрещнати топло от първите свои учителки и учениците от пети клас.

  Гостите присъстваха и на „Прерязването на лентата” на обновения с помощта на дарителя

  г-н Илия Дишев, на Обществен дарителски фонд и с общите усилия на родителите, учителите и учениците на ІІ ОУ , физкултурен салон. Всички присъстващи се насладиха на изпълненията на състезателките по художествена гимнастка – гордост на училището – малките грации Ася Иванова от VІ б клас и Джорджия Генчева от ІІІ г клас.

  За всички Първият учебен ден бе емоционален и запомнящ се.