logo3
 • slider-01.jpg
 • slider-02.jpg

 • КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ 2010 г.

 • Среща с Димитър Митев

  начална срещаМитевТретокласници от II ОУ „П. Р. Славейков” се срещнаха с актьора Димитър Митев от ДТ „Гео Милев”. Учениците вече го бяха виждали на сцена в спектакъла „Жива вода”. Там гостът се бе превъплътил в ролята на големия брат. По проекта „Твоят час” на МОН децата бяха изработили костюми и декори. Момичетата от групата в ЦДО направиха корони и дрехата на хубавицата, която пази живата вода. Момчетата пък измайсториха декор на замък. „Украсихме вълшебен пръстен и шишенце за живата вода.” – похвалиха се сръчковците.

 • Математика без граници - есенен турнир

  мат началнаС нови завоевания могат да се похвалят учениците от Второ основно училище, взели участие в есенния международен турнир „Математика без граници“. А това са носителите на медали:

  Сребърен медал:

 • 1 ноември - Ден на народните будители

  начална 1.111 ноември - Ден на народните будители - на този празничен ден ученици и граждани се преклониха пред паметта на митрополит Методий Кусев. С венци и цветя беше отрупан паметника му, защото той остава в сърцата ни като „най-неуморимия деец на народните дела“. Един истински раздаващ се старозагорски будител.

  Учениците от IV "B" с класен ръководител г-жа Хаджиева и IV "Д" с класен ръководител г-жа Тонева се преклониха пред паметта на митрополит Методий Кусев за духовното израстване на българите и неговото най-значимо за старозагорци дело - създаването на парк „Аязмото“. Те почетоха паметта на всички онези будители, които през годините са носили светлината в душите на българите.

 • Международен ден без тютюнопушене

  collage smokeУчениците от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ гр. Стара Загора, отбелязаха международния ден без тютюнопушене, който по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

  В инициативата взеха участие ученици от V, VI и VII клас, изработвайки табла, в които информираха съучениците си за вредите от тютюнопушенето върху човешкото здраве. Заедно с лектори МКБППМН гр. Стара Загора, участваха в беседи и гледаха филми за вредата от тютюнопушенето.

  Галерия

 • Математика без граници - есенен турнир

  math nachУченици от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ гр. Стара Загора станаха носители на сребърни и бронзови медали от международно състезание „Математика без граници“, в което взеха участие над 60000 участници от 27 страни.

  Медалистите са:

  Беатрис Паронова – II „Г“ клас – сребърен медал;

  Цвети Катерова – IV „Г“ клас - сребърен медал;

  Даниел Колев - II „А“ клас – бронзов медал;

  Стефан Бузалов - II „В“ клас – бронзов медал;

  Тошо Йорданов - II „В“ клас – бронзов медал;

  Радина Ганева - III „А“ клас – бронзов медал;

  Теодор Танев - III „А“ клас – бронзов медал.

  Галерия

 • Ден на отворените врати на Асоциацията на Кеймбридж училищата - I клас

  collage АЕ дидкаВ деня на отворените врати на издателство "Cambridge University Press", децата от I д клас с учителката им по английски език Деана Иванова изнесоха открит урок за представяне на учебника "Join us".
 • Ден на отворените врати на Асоциацията на Кеймбридж училищата

  collage AEНа 18.11.2016 г., Второ основно училище „Петко Р. Славейков“ бе домакин на отворените врати на Асоциацията на Кеймбридж училищата. Училището е единственото в гр. Стара Загора, присъединило се към Aсоциацията и което работи в тясна връзка с ученици и учители от други английско говорящи страни.

 • "Духът на Славейков е жив!"

  collage patronenНа 17.11.2016 г. в актовата зала на Второ ОУ"Петко Рачов Славейков", гр. Стара Загора, се проведе тържество по случай патрона на училището Петко Рачов Славейков. 

  Събитието премина под наслова "Духът на Славейков е жив!" Участваха ученици от III"А", III"Д", VII клас и вокална формация "Славейчета". Организатори на тържеството бяха г-жа Д. Василева, г-жа М. Банова, г-ца И. Хаджиева, г-жа К. Тонева и г-жа Д. Димитрова.

  Празничната атмосфера завладя ученици, учители и гости. Честването на Славейковите дни отново ни припомни, че духът на Славейков е жив в нас - неговите деца...

  Галерия

 • "Правете само добрини" - тържество на ПГ

  collageПГИскам да съм мъничък вълшебник, 
  за да мога с пръчица в ръка,
  да създам магически учебник,
  който се нарича "Добрина"!
  Децата от ПГ на Второ ОУ"Петко Рачов Славейков", гр. Стара Загора, подготвиха програма, с много песни и случки интересни под надслов "Правете само добрини".
   
  Получиш ли добро от някого-нататък ти предай... на някого и нека този някой на друг да предаде нататък...
 • Откриване на щанда на Асоциацията на Кеймбридж училищата и издателство КЛЕТ

  klett

 • Славейкови дни 2016

  Патронен празник

 • Ден на отворените врати на Асоциацията на Кеймбридж училищата

  pokana AE

  ПРОГРАМА

  9:00 ч. Откриване на щанда на Асоциацията и издателство КЛЕТ за ученици и учители

 • Будителите през вековете и днес

  3d nachНа 27.10.2016 г. се проведе тържествен рецитал от учениците на III "Д" клас, посветен на 1 ноември – Денят на будителите под надслов „Будителите през вековете и днес‘‘.

  На тържеството присъстваха и родителите на малките ученици, усетили посланието към всички поколения родолюбиви българи.

 • Дарителска инициатива

  knigi dareni nachВ навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, вестник "Национална бизнес поща" и издателство "Захарий Стоянов" направиха на 28 октомври внушително дарение от кониги на Второ ОУ"Петко Рачов Славейков", гр. Стара Загора. Луксозните издания на български и чужди автори бяха връчени на директора Милена Желязкова от Станимир Стоянов, възпитаник на училището, президент на Международната академия за високи постижения "Сър Исак Нютон" и от Иван Гранитски, директор на издателството. 

 • Среща с учители-новатори

  DSC 0208 collage 80В деня на информационно-комуникационните технологии във Второ ОУ"Петко Рачов Славейков", гр. Стара Загора беше проведена среща с учители, които споделиха добри практики.

 • Честит празник, будители!

  pozdraw1

 • Вечер на Славейковите потомци

  belonogata

  Апогей на провежданите Славейкови дни (16.XI - 23.XI) във Второ основно училище.

  На 17. XI. 2015 г. Второ ОУ отбеляза тържествено 188 години от раждането на своя патрон Петко Рачов Славейков, виден общественик, учител и просветител, служил на отечесвото ни с ум, знания и поетичен талант.

 • Среща с Мария Донева

  doneva1На 18.XI.2015 г. в актовата зала на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" учениците от VI клас участваха в творческа среща със старозагорската поетеса Мария Донева. Пред тях авторката изпълни свои стихотворения и поемата "Заекът и неговата мечта". Поетичният талант и артистичните умения на г-жа Донева приковаха вниманието на шестокласниците и предизвикаха приятни емоции. Галерия

 • Поздравителен адрес 17.XI.

  jelqzkovaУважаеми учители, ученици и родители,

  На днешната дата – 17 ноември – се навършват 188 г. от рождението на П. Р. Славейков – Патрон на нашето училище. С чувство на преклонение и гордост Ви поздравявам по случай годишнината! Този ден е признание за всички нас.

 • Викторина 5 клас

  sastezanie 5klЗабележителни познания, ораторско майсторство и екипна работа демонстрираха отборите на петите класове, надпреварвайки се да спечелят призово място във викторината.

  Отборите на  „Голям Пенчо”, „Малък Пенчо”, „Ружица” и „Пчелица” заредиха зрителите с положителен заряд и  творчески ентусиазъм. Журито, на свой ред, се отнесе справедливо към участниците, които, показвайки завидни възможности, го затрудниха изключително в избора на победител. И все пак – победител имаше...  „Голям Пенчо” получи заслужена първа награда.

  Галерия

 • Рецитал 6 клас

  recitalС много настроение и патос шестокласниците откриха „Седмицата на Славейковите дни". Рециталът, посветен на патрона на училището, беше първата от поредицата изяви за преклонение пред великия българин. 

  Галерия

 • Зелена олимпиада

  Скъпи ученици,

  каним Ви да се включите в "Зелена олимпиада 2014" организирана от Академика под патронажа на Министерството на околната среда и води.

  Играйте и покажете своите знания за природата. "Бъди Еко, мисли Еко!"

  Повече информация може да намерите на сайта на Зелена олимпиада: zelenaolimpiada.bg

 • Шеметна надпревара

  Shemet"Шеметна надпревара" - едно невероятно изживяване за шестокласниците на Второ ОУ "П. Р. Славейков". И макар че "Розовите" победиха, нямаше победени. Всички заедно се забавляваха и преоткриха своя роден град.

  Галерия

 • Подготвителна група "Б" - Славейкови дни

  5Послучай патроният празник на училището, децата от подготвителна група „б“ с г-жа Велка Костова поднесоха цветя на барелефа на „Петко Рачов Славейков“ в Община Стара Загора. Галерия

  На 18 ноември учениците от 4„а“клас с г-жа Мария Попова и децата от подготвителна група „б“ с г-жа Велка Костова направиха съвместен урок послучай празника на училището. Галерия

  Съвместен урок с учениците на 4„в“ клас с г-жа Соня Рачева и децата от подготвителна група „б“с г-жа Велка Костова се проведе на 19.11.2014 г. Урокът беше вълнуващ както за учениците ,така и за децата от подготвителната група. Галерия

  Бяха славни Славейкови дни!

 • Подготвителна група "А" - Славейкови дни

  2Децата от подготвителна група "А" заедно с г-жа Цонка Иванова поднесоха цветя пред барелефа на Петко Рачов Славейков. Галерия

  Съвместен урок с учениците от 2 "Д" клас с г-жа Маруся Колева. Децата научиха още много интересни неща за живота на Славейков, заедно рецитираха, четоха басни и играха на "Дай, бабо, огънче". Галерия

  Децата от поготвителна група "А" отидоха на гости и при 3 "В" клас с г-жа Данка Тодорова. Третокласниците им помогнаха да научат най-важните правила за движение по пътищата. Пяха и учиха заедно песни. Галерия

 • Изложба "2 х 25"

  fssffsЖивот, цвят и невероятно майсторство прозира в платната на нашата талантлива колежка Гергана Вълкова.

  Изложбата която протича под надслова  на Славейковите дни, бе посетена от известни старозагорски художници, учители и ученици от Второ основно училище "П.Р. Славейков".

   

  Галерия

 • Среща с писателя Никола Райков

  11aaaaДецата от четвъртите класове се срещнаха с младия писател Никола Райков в новата актова зала на Второ основно училище, Стара Загора.

  Децата бяха впечатлени от книгите му, затрупаха го с въпроси и предложения за новите приключения на Таласъмчето- главен герой в книгите на автора.

  Галерия

 • Славейкови дни

  thСедмицата на Славейковите дни е в разгара си. За пореден път старозагорското Второ основно училище  посвещава на писателя, учител и общественик не ден, а седмица.

  Ученици, учители и родители, всички отново сме заедно в надпреварата да дадем колкото се може повече от себе си, за да покажем принадлежността си към училището и преклонението пред Славейков, чието име носи.

 • Славейкови дни 2014

  Slavejkovi dni12 2014На 17 ноември 2014 г. Второ основно училище ще почете подобаващо своя патрон Петко Рачов Славейков. Славейковите дни ще бъдат изпълнени с интересни дейности, в които ще се включат всички ученици и ръководители. 

  На вашето внимание предоставяме афиш с предстоящите дейности.

 • 27.10.2014 г. Откриване на многофункционална зала

  22Да продължаваме да бъдем иновативни, да бъдем творци на времето, да даваме всичко от себе си, си пожелахме всички ние, защото новата многофункционална зала на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” вече е факт.

  Лентата прерязаха г–жа Милена Желязкова, зам.- кметът на община Стара Загора г-жа Иванка Сотирова и директорът на РИО-Стара Загора г-жа Донка Симеонова.

  Галерия

 • Награди

  На 1.11.2013 г., Денят на българските будители, бяха връчени наградите на победителите в ХV национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”. Тържествената церемония се проведе в препълнената с талантливи, ученолюбиви и възторжени млади творци и техните научни ръководители в Националния политехнически музей в София.

 • Празник на училището 2013

  11 ноември

  Изготвяне на декоративно пано с послание за ведро настроение и полет на мечтите. Идеята е всяко дете да залепи по едно копче. Колкото по-пъстро е паното, с толкова по-ведро настроение идват децата. Паното носи името "Настроение" а посланието му е всички да са здрави и щастливи, да работят с удоволствие в училище и да имат възможност да реализират мечтите си.

 • Славейкови дни

  Програма "Славейкови дни"

 • Благотворителен концерт на Второ основно училище "П.Р.Славейков"

 • Дни на Славейков във Второ основно училище

  plakat-s

  Ръководството, училищното настоятелство, учителският колектив и учениците на Второ основно училище „П.Р.Славейков” имат честта да Ви съобщят, че през месец ноември 2012 година се честват три светли годишнини:

  - 185-годишнината от рождението на бележития българин Петко Рачов Славейков, патрон на училището;

  - 130 години от построяването и откриването на сградата на училището;

  - 55 години от обособяването на училището като Второ основно училище „П. Р. Славейков”.

  На 16.ІХ.1882 година е открита сградата на училището. В нея е настанена Областната девическа гимназия с директор възрожденската учителка Анастасия Тошева. Старата част е ценна архитектурна забележителност и през 1982 г. е обявена за архитектурен паметник. През годините са направени допълнителни достроявания на сградата и в този вид вече 55 години училището посреща своите будни възпитаници.

  Второ основно училище „П. Р. Славейков”, гр. Стара Загора, е носител на многобройни отличия, първи носител е на наградата„Анастасия Тошева, която му е присъждана два пъти.

  През месец ноември училището отбелязва и 185-годишнината от рождението на своя патрон Петко Рачов Славейков, оставил ярка следа в историята на Стара Загора.

  Днес, съхранило духа на Възрожденските си предци, училището твори модерно бъдеще. Учителският колектив и неговите възпитаници постигат отлични резултати в обучителния процес, завоюват призови места на състезания и олимпиади, национални и международни конкурси, на спортни състезания. Своя талант учениците развиват в паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство и музика.

  Тайните на новите технологии откриват в двата компютърни кабинета, презентациите се представят в мултимедиен кабинет.

  Творчески формации с традиции духовно обогатяват и развиват подрастващите: ДВГ”Ян Бибиян”, ДВГ”Славейчета”, ДТШ”Везни”, група по художествено слово, на високо ниво се списва училищният вестник „Искрици”.

  Средният годишен успех на училището през миналата учебна година е Отличен 5,595.

  От новата учебна година училището разполага с обновен кабинет по изобразително изкуство, а по-голяма част от класните стаи са ремонтирани и съвременно оборудвани.

  Училището активно работи по проекти съвместно с Училищното настоятелство, родители, неправителствени организации. Богата дейност развива Ученическият съвет, напътстван вещо от педагогическия съветник.

  Традиционно богати са връзките с културните институции в града - Драматичен театър, Държавна опера, Куклен театър, Регионален исторически музей, Регионална библиотека, Художествената галерия, медии.

  Празничният афиш по случай годишнините включва многобройни прояви, в които талантливите възпитаници на Второ основно училище „П. Р. Славейков” ще имат възможност да покажат своите умения и възможности. Изложби, състезания, конкурси и концерти са само част от пъстрата палитра на празничните изяви в тържествените чествания „Дни на Славейков във Второ основно училище”. На 14 ноември от 18.30 ч. в училището ще бъде открита експозиция за Петко Рачов Славейков, а на следващия ден от 19.00 ч. в арт-кафе учители ще представят свои творби пред колеги и общественост в кафе „Библиотеката”. Славейковите дни във Второ основно училище ще приключат с празничен концерт на 29 и 30 ноември в залата на Драматичен театър „Гео Милев”.

 • Състезание на поколенията

  На 11 ноември, в Деня на св. Мина – покровител на семейството, във Второ основно училище „П. Р. Славейков”, гр. Стара Загора, по интересен и вълнуващ начин се преплетоха две събития.

  Наследниците на Славейков от няколко поколения в партньорство с „Родители – Новатори” станаха част от Регионалния празник „Учене през целия живот” – БУДИТЕЛИТЕ ДНЕС, който се организира по проект NELII / Мрежи за инициативи и информация за ученето през целия живот/ от РИО на МОМН – Стара Загора, и Програма „Обучение през целия живот”.

  Насловът на празника: „Състезание на поколенията”, тематично и съдържателно се превърна в част от Славейковите дни, чрез които Второ основно училище отбелязва три значими годишнини и отдава почитта си към своя патрон:

  • 185 години от рождението на Петко Рачов Славейков,
  • 130 години от построяването на училищната сграда,
  • 55 години Второ основно училище.

  Второкласниците доведоха в неделния ден своите родители и близки в училище и заедно с класните ръководители /Мария Попова, Ваня Ангелова, Соня Рачева, Илиана Атанасова, Яна Тенева и Иванка Славова/ и други учители се забавляваха, като играха на игрите на своите баби и дядовци.

  Заниманията, организирани от СНЦ „Родители – Новатори”, създадоха в слънчевия ден празнична атмосфера и весело настроение.

  Директорът на училището г-жа Милена Желязкова откри мероприятието, на което гост бе г-жа Павлина Колева, представител на РИО и ръководител на Кариерен център. Г-жа Яна Христова, председател на СНЦ „Родители – Новатори”, подари на училището осветена икона на св. Мина с благопожелания за ученици, родители, учители и всички участници в празника.

  Игрите „Дама”, „Кральо–Портальо”, „Градове и държави” предизвикаха баби и дядовци, майки и бащи да се върнат назад във времето и да изживеят отново вълшебството и емоцията на детството.

  Във викторината „Поколенията помнят Славейков” малки и големи показаха своите знания за живота и творчеството на патрона на училището и получиха награди – книги, символът на знанието, с пожелание ученето да продължава през целия живот и да бъде удоволствие.

  Децата и техните близки писаха и послания за ученето, училището, приятелството и приемствеността между поколенията. Участваха и в написването на обща приказка за Второ основно училище.

  Две изречения от нея отговарят и на въпроса как протече събитието:

  „Бях забравил колко сладко е детството. Благодаря ви от сърце!”

  „Днес е най- хубавият ми ден в училище!”

 • Есенно състезание от второто издание на математическия турнир „Ум, белият делфин“

  На 27.10.2012 г. ученици от Второ основно училище „П. Р. Славейков” Стара Загора се включиха в надпреварата на есенното състезание от второто издание на турнира по математика за купата „Ум, белият делфин“.

  Нашите победители в есенното състезание са:

  Ивайло Пламенов Панайотов – 7. клас, 2. ОУ „П. Р. Славейков“, гр. Стара Загора - носител на златен медал

  Калоян Петров Руев – 4. клас, 2. ОУ „П. Р. Славейков“, гр. Стара Загора - носител на бронзов медал

 • Изложба "Пастелът"

  На 23 октомври 2012 година в зала „Деца” на Художествена галерия град Стара Загора, бе открита изложба „Пастелът”. Творбите са на ученици от паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” – V а и VІІ в клас – с преподавател Гергана Вълкова. С изложбата се постави началото на традиционните „Славейкови дни”, посветени на патронния празник на училището.

  Изложбата откри г-н Марин Добрев, изкуствовед и директор на Художествената галерия, който даде оценка на работата на децата и отправи пожелания към тях.

  Г-жа Вълкова разказа за идеята на изложбата, за техниките, с които са създавани творбите. Показаните рисунки са създадени в продължение на 3 години. Изучените техники са всички възможни за работа в училищни условия с маслен и сух пастел и комбинациите между тези материали. Изложените творби са над 40 като преобладват тези на учениците от седми клас, които по-дълго време са имали възможност да работят с материалите. Темите са разнообразни – пейзажи, нефигурални композиции, библейски сюжети, фантазни същества, фигурални композиции, екстериори...

  Г-жа Желязкова, директор на ІІ ОУ, поздрави младите художници и им пожела със същия устрем и въображение да творят и в бъдеще.

  Събитието бе отразено от местни медии, които присъстваха на откриването и взеха интервю от учениците и учителката им – телевизия Стара Загора, вестник „Бизнес поща”, Радио Стара Загора.

 • Второ основно училище участва в Европейската нощ на учените 2012

  Второ основно училище "П. Р. Славейков" партнира на Тракийски университет при организиране на инициативите в Европейската нощ на учените 2012 в Стара Загора на 28 септември.

  Ученици от V клас под ръководството на Д. Тодорова участваха в конкурса за презентация "Здравословен начин на живот" и в представянето на демонстрации и презентации в "Кабинети по любопитство"