сряда, 1 ноември 2017 г.

Открит урок по родолюбие

Учениците от V "В" клас и тяхната учителка по история и цивилизации г-жа Милена Дженева изнесоха открит урок по родолюбие на 31.10.2017 г. в актовата зала на Второ основно училище. Пред директора на училището г-жа Милена Желязкова, пред свои родители, учители и гости петокласниците представиха изработените постери с информация за първите български будители, запалили искрата на знанието и борбения дух на българина.


Госпожа Дженева събуди интереса на всички присъстващи с презентация за будителите, свързани с историята на Стара Загора - Анастасия Тошева, първата директорка на девическото училище, в чиято сграда се помещава днес Второ основно училище, Захарий Княжески, чието име носи Регионалната библиотека, митрополит Методи Кусев, чиято идея е изграждането на парк „Аязмото”.

Учениците демонстрираха завидни знания за живота и делото на старозагорските радетели на българщината, които със своите знания и благородни постъпки са допринесли за опазване на духовния живот в родния град.

В навечерието на Деня на народните будители учениците от Второ основно училище показаха, че са достойни последователи на нашите предци и че имената на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Левски, Ботев, Васил Априлов и много други не са забравени.