сряда, 18 октомври 2017 г.

Гостуване на Шеф Манчев

Поредната изява от празничния  календар, посветен на 60-годишнината от създаването на Второ основно училище и 190-годишнината от рождението на неговия патрон  – Петко Рачов Славейков, учители, ученици и родители отбелязаха съвместно на 18.10.2017 г.

Денят бе белязан от природата с щедро слънце, обагрен от огнената красота на есенната палитра и високия градус на настроението, с което училището очакваше своя гост – най-взискателният и известен между готвачите, „черешката“ на всяка торта – шеф Иван Манчев.


С аплодисменти  дългоочакваният гост бе поканен в актовата зала на училището, за да изнесе беседа за здравословното хранене. Шеф Манчев отговори на любопитните шестокласници на въпроси, свързани с това какво приготвя с удоволствие, какво е сготвил за първи път, кое е най-странното ястие, направено от него.

С много обич и благоговение учители, ученици и родители претвориха  част от фоайето на училището в кът, където оживя обстановка на български дом от времето на Дядо Славейков – шарени черги, паралия, трикраки столчета, пъстри покривки с български бродерии, пръстени чинии с типичните нашенски орнаменти, паламарки, хурки, стомна на 100 години и още предмети от бита на нашия народ. Трапезата бе истински изобилна с родни ястия – шарен боб в пръстена паница, сарми, печена тиква, вити баници, месеници – всичко, каквото ражда плодородната българска земя, създадено от трудолюбивите ръце на майки, татковци и баби – бивши ученици и понастоящем родители, за които училището не е отминал спомен, а част от емоционалната памет в сърцето на всеки, учил в тази сграда, съществуваща повече от 130 години! Това кътче история оживя със своите стопанин и стопанка – българско семейство с повече от две деца, пресъздадено от ученици в начален етап и подготвителната група на училището.

А физкултурният салон в този ден бе се превърнал в кораб, на чиято палуба на вълните на въображението се носеха участниците в кулинарното състезание с основно ястие от риба и морски дарове, а десертът носеше сладостта на царицата на есенните плодове – тиквата. Всичко това се случи под вещото ръководство и преценка на шеф Манчев.

В кулинарното състезание участваха 12 двойки родители и деца, които бяха избрали интересни имена на отборите си, между които имаше и „Воден дух“! Специален поздрав за шеф Манчев бе стихотворение, гарнирано с „Танц на готвачите“, изпълнени от децата в подготвителната група. Публиката щедро ги аплодираше, а шеф Манчев бе много затруднен в  излъчването на победител. Всички се бяха постарали много в приготвянето на треска, ципура, кралска мида Сен Жак, кремове, торти и какво ли не от тиква.

И докато шеф Манчев размишляваше кой заслужава да е победителят в състезанието, малките „Славейчета“ поднесоха своя поздрав към него с  „Песен за картофчето“. Кулинарното състезание приключи с награждаването на участниците като всеки отбор получи грамота и кулинарна книга с автограф лично от шеф Манчев. Той все пак отличи със специално внимание три от кулинарните ястия като връчи на отборите специални награди: I място - отбор "Палчинка", II място - отбор "Цаклеви", III място - отбор "Калинер".

Пътешествието за шеф Манчев обаче трябваше да продължи, защото той бе поканен по стар български обичай с бъклица, да посети народния кът от времето на Дядо Славейков, където вече нетърпеливо го очакваха. Шеф Манчев бе посрещнат от стопаните на стария български дом със стихотворение, изпълнено от едно от децата в символичното семейство. Гостът на Второ ОУ усети гостоприемството, с което се слави народът ни, изразено неподправено от децата. И за да бъде споменът незабравим, шеф Манчев си тръгна от битовия кът със специален подарък – макет на българска къща от 19 век, изработена от родител на дете от Второ ОУ.

И накрая посланието към всички бе да пазят традициите на народа ни, да сбъдват мечтите си, защото кой знае, може би сред днешните участници има бъдещ известен шеф по готварство? И тъй като храната е нещо, което приготвяме всеки ден, нека не забравяме да слагаме най-важната съставка на всяко ядене – парченце любов!

Така Второ основно училище „Петко Рачов Славейков" емоционално сътвори своя пореден паметен ден от дългогодишната си история!