logo3
 • slider-01.jpg
 • slider-02.jpg

 • IT Знайко

  ITZnaiko nachalnaУченици от IV "В" клас от Второ ОУ "Петко Рачов Славейков" гр. Стара Загора с класен ръководител г-жа Данка Тодорова взеха участие в състезанието по информационни технологии IT Знайко, провеждано от "Образование и технологии" с подкрепата на Майкрософт - България. 

  В първи кръг на състезанието бяха отличени в Група А - трима ученици и в Група В - петима ученици. Те продължават на областен кръг. Очакваме класирането! 

  Галерия

 • Празник на буквите I "В" клас

  nachalna sonq1На 17.03.2016г. учениците от I "В" клас тържествено обявиха, че вече са изучили всички букви от българската азбука и могат да се нарекат  грамотни. Това се случи в залата на Второ ОУ "Петко Рачов Славейков" в присъствието на техните родители, преподаватели и приятели. Радостта на малките ученици сподели и директорът на училището – госпожа Милена Желязкова.

 • Читалня за деца

  Reading libraryОт началото на 2016 година, всяка последна събота на месеца най-любознателните читатели  от I "В" клас посещават Читалнята за деца, организирана от "Пътуващите книги на Стара Загора".

 • Тържествен рецитал на III "Д" клас

  Marusq nachВ навечерието на 3 март, учениците от III "Д" на Второ ОУ "Петко Рачов Славейков" с класен ръководител г-жа Маруся Колева, отбелязаха 138 години от Освобождението на България с тържествен рецитал под надслов "ОСВОБОЖДЕНИЕ ЗАСЛУЖЕНО И СВЯТО".

 • Час по родолюбие

  7klas 3martВ навечерието на най-големия български празник – Освобождението на България от османско иго, на 02.03.2016 година в актовата зала на Второ основно училище "Петко Рачов Славейков"  учениците от седми клас проведоха тържествен час по родолюбие.

 • Трети март 2016

  3.03 nachalnaНа 3.03.2016 г. учениците от V "Б " и V "В" от Второ ОУ "Петко Рачов Славейков" - гр. Стара Загора, заедно със своите класни ръководители г-жа Таня Конарска, г-жа Мая Сандева и г-жа Милена Желязкова - директор на Второ ОУ, отдадоха заслужена почит към повдига на героите, дали живота си за свободата на България!

  Галерия

 • Баба Марта на гости в ПГ "Б"

  Velka 3martНа  01.03.2016г. децата от подготвителна група „Б“ с ръководител г-жа Велка Костова посрещнаха Баба Марта. Празникът бе очакван с нетърпение от децата. В ролята на истински герои от драматизацията „Откраднатата мартеничка“, те пяха песни и декламираха стихчета, посветени на Баба Марта.

 • Spelling bee 2016

  Spellingbee nachНа 27 февруари 2016 г. в актовата зала на Второ ОУ " Петко Рачов Славейков" се проведе училищния кръг на състезанието по английски правопис Spelling bee. Училището ни участва за трети път в тази национална надпревара.

 • Син съм на земя прекрасна ...

  daskalova martНа 01.03.2016г. в актовата зала на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ учениците от II „А“ клас с класен ръководител г-жа Илиана Даскалова изнесоха тържествен открит урок „Син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе“, посветен на 3-ти март – Национален празник на България.

 • Трети март в IV "Б" клас

  mihailovaНационалният празник 3-ти март, учениците от СИП „Словесно – изпълнителско изкуство“ отбелязаха с литературно – музикална програма, посветена на героичното минало на българския народ и саможертвата на националните герои, чиято пролята кръв роди свободата.

 • Баба Марта бързала, мартенички вързала ...

  baba martaУченици от IV "Б" клас от Второ ОУ "Петко Рачов Славейков" и г-жа Мими Михайлова поздравиха по случай Баба Марта кмета на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров, заместник-кмета по Хуманитарни дейности г-жа Иванка Сотирова, г-жа Пенка Чавдарова - началник Отдел“ОМДС“ и г-н Емил Христов - председател на Общински съвет Стара Загора и им пожелаха да са живи и здрави, да са бели и червени, весели и вдъхновени.

  Галерия

 • "Детски свят"

  На 5.III. 2015 г. г-жа Ваня Ангелова представи "Детски свят" - книжка изпъстрена с чудни авторски рисунки и прекрасни стихове. Стихосбирката бе представена от г-жа Безценна Стайнова, редактор е г-жа Мария Бончева. Стиховете бяха представени с голям ентусиазъм и актьорско майсторство от учениците от 4 б клас на г- жа Ангелова. Тържеството завърши сред разноцветни балони в ръцете на децата и аплодисментите на публиката. Галерия 
   DSCN1273  DSCN1269  DSCN1305

   

 • ДФ "Пловдив 112"

  С изключителен интерес учениците от VIА , VIБ и VIВ клас се запознаха с дейността на Доброволно формирование "Пловдив 112" в часа на класа, проведен на 17. II. 2015 г. За тях бе полезно и любопитно да научат нови неща за поведението по време на бедствие и оказване на първа помощ. На раздяла шестокласниците споделиха, че очакват нови срещи с доброволците от гр. Пловдив.  Галерия
   12  5  1s
 • "Стъпала на знанието"

  На 9. III. 2015 г. учениците от VIА , VIБ  и VIВ клас, участвали във втори етап на състезанието "Стъпала на знанието", получиха грамоти за достойно представяне и показани знания по български език и литература. Призьорите се надяват да се представят отлично и на трети кръг на състезанието.
  1dida 3 2
 • Spelling Bee

  beeНа 07.03. 2015 г. в мултифункционалната актова зала на училището се проведе училищния кръг на състезанието по правопис на английския език Spelling Bee. 
  В надпреварата участваха 27 ученици от трети до седми клас. Всички показаха високо ниво на знания и умения, но все пак победителите по регламент са двама. 

 • Пролетна ваканция

  announce

 • Пролетно-фолклорен празник

  10149229 10202747839730657 2045137690 nНа 25.03 2014 год /вторник/„Благовещение" се проведе пролетно-фолклорен празник с децата от подготвителна група „б" при Второ основно училище „Петко Рачов Славейков" гр.Стара Загора. Децата бяха истински артисти,певци и танцьори.
  Гост на тържеството беше г-жа Милена Желязкова-директор на училището.
  Почувства се пролетното настроение между децата и родителите!

 • Състезание "Spelling Bee"

  6На 15.03. във II ОУ "Петко Р. Славейков" се проведе училищния кръг на Националното състезание по правопис на английски език "Spelling Bee". Участваха 22 ученици от 2, 4, 6 и 7 клас.
  Всички състезатели се бяха подготвили сериозно за това предизвикателство и състезанието беше много интересно и изпълнено с вълнения.
  Победители са:
  1 място - Тодор Атанасов Динков от 6 г клас;
  2 място - Николай Иванов Чернев от 6 г клас.
  Победителите ще се явят на регионалния кръг на състезанието, който ще се проведе на 12 април.
  Всички участници получиха предметни награди и грамоти за участие.

   

   

 • Открит урок по изобразително изкуство

  4На 28.02 се проведе открит урок в 6 а клас  на тема "Изкуство на Първо Българско царство". Урокът премина при много голяма активност от страна на учениците, които бяха разработили всички акценти в отделни доклади. Тяхната учителка по изобразително изкуство Гергана Вълкова бе подготвила мултимедийно представяне на урока.

 • Представителна изява на клуб "Здраво и щастливо детство"


  20140228 122005На 28 февруари 2014 година в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" пред много родители и гости се проведе представителната изява на клуб "Здраво и щастливо детство" по проект "УСПЕХ".
  С много желание и настроение учениците презентираха своята "Книжка за здравето" и доказаха, че са натрупали много знания за здравословните и нездравословните храни, за придобилите голяма популярност "супер храни" и за това, как влияят спортът и двигателната активност върху здравето и доброто им настроение.
  Гостите се възхитиха на изложбата от детски творби, изработени от материали, подлежащи на рециклиране. С подчертан интерес гледаха презентацията, която даде на всички присъстващи много оригинални идеи как да направят своето парти ЕКО.
  Учениците от клуб "Здраво и щастливо детство" озариха залата на библиотеката с позитивното си настроение и убедително заявиха голямото си желание да живеят здравословно и да продължават да работят и да растат здрави и щастливи заедно.

   

 • Баба Марта

  dsc04484Приближаването на месец март и свързаната с това древна българска традиция да се завърже мартеница донесоха много вълнения и приятни преживявания на децата от подготвителните групи с учители Цонка Иванова и Велка Костова.

  Децата от подготвителна група „б“ участваха в работилничката на „Баба Марта и приятелите“. Включиха се и в украсяването на най-голямото мартеница дърво и в забавен урок по хип хоп.

  С помощта на родители в работилница за изработване на мартеници децата от подготвителна група "а" се подготвиха за посрещането на първи март.  

  За добре свършената си работа и участие в конкурс за мартеници децата от двете групи получиха групови  грамоти от „Центъра за работа с деца“.

  За първи март в двете групи имаше тържества и посрещане на Баба Марта. В тържеството на подготвителна група "б" с участваха и ПИГ „г“ с г-жа Елена Бабачева.

 • ПУБЛИЧНА ПОКАНА

  ПУБЛИЧНА ПОКАНА

  ВЪЗЛОЖИТЕЛ:

  Второ основно училище "Петко Рачев Славейков", ул. "Ген. Столетов" 111, За: Костадин Пенчев, РБългария 6000, Стара Загора, Тел.: 042 627363, E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  Място/места за контакт: канцелария
  Интернет адрес/и:

  Основен адрес на възлагащия орган/възложителя: ou2sz.com.

  Адрес на профила на купувача: ou2sz.com.

  ОБЕКТ НА ПОРЪЧКАТА:

  Доставки


  КРАТКО ОПИСАНИЕ:

  Предметът на поръчката е: Приготвяне и доставка на храна и закуски за учениците на Второ основно училище "Петко Рачев Славейков". Поръчката включва следните обособени позиции: Позиция № 1. Доставка на закуски за учениците от подготвителните групи и учениците от І до ІV клас. Позиция № 2 Приготвяне на обяд при условията на столово хранене за учениците от Второ основно училище "Петко Рачев Славейков" включени в целодневните форми на обучение. Позиция № 3 Приготвяне на закуски за учениците от Второ основно училище "Петко Рачев Славейков" извън позиция № 1 и позиция № 2.


  КОД СЪГЛАСНО ОБЩИЯ ТЕРМИНОЛОГИЧЕН РЕЧНИК (CPV):

  55524000

  Описание:

  Приготвяне и доставяне на храна за ученически столове и бюфети


  КОЛИЧЕСТВО ИЛИ ОБЕМ:

  По позиция № 1 Позиция № 1. Доставка на закуски за учениците от подготвителните групи и учениците от І до ІV клас. Ориентировъчен брой ученици - 491 бр. Позиция № 2 Приготвяне на обяд при условията на столово хранене за учениците от Второ основно училище "Петко Рачев Славейков", включени в целодневните форми на обучение.Ориентировъчен брой ученици 100 бр. Стойността на храната се заплаща от учениците. Позиция № 3 Приготвяне на закуски Второ основно училище "Петко Рачев Славейков" гр.Стара Загора извън позиция № 1 и позиция № 2.Ориентировъчен брой ученици - 100 бр. Стойността на закуските се заплаща от учениците.


  ПРОГНОЗНА СТОЙНОСТ:

  34000 BGN


  МЯСТО НА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОРЪЧКАТА:

  В сградата на Второ основно училище "Петко Рачев Славейков". В ученически стол, бюфет, разкрит в непосредствена близост до училището


  NUTS:

  BG344


  ИЗИСКВАНИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОРЪЧКАТА:

  Позиция № 1. Доставка на закуски за учениците от подготвителните групи и учениците от І до ІV клас. Всяка закуска следва да бъде в индивидуална опаковка за 1 ученик. Опаковката да е с ненарушена цялост, предпазваща храната от външни замърсявания. Всяка закуска да има етикет с обозначение- Вид, грамаж,производител, дата на производство, годност. Мястото на доставката е сградата на Второ основно училище "Петко Рачев Славейков". Количествата необходими закуски се заявяват ежедневно не по-късно от 12.00 часа на деня, предхождащ доставките. Доставките се извършват в учебни дни, с изключение на дните, включени в срочни, междусрочни, годишни ваканциии и неприсъствени дни. Основният компонент на закуската трябва да включва разнообразни хранителни продукти и кулинарни изделия, като в рамките на една седмица закуските не се повтарят. Закуските могат да бъдат от следните групи: сандвичи с млечен продукт /сирене, кашкавал, извара, млечни салати/; сандвичи с меса/ колбаси/риба или яйца; сандвичи със зеленчуци; тестени закуски с ограничено влагане на мазнини - баници с млечна, зеленчукова или месна плънка, пици, сиренки, кифли – не повече от веднъж седмично. Тестените закуски и сандвичите да бъдат произведени в деня на консумацията. Месата и колбасите в закуските не трябва да са тлъсти. Хлябът в сандвичите поне два пъти в седмицата трябва да е ръжен или пълнозърнест. Доставяните закуски да не са от рода на вафли, чипс и сладкарски изделия – баклави, торти, пасти и др. Грамажът на закуските и техните компоненти да бъде съобразен с рецептурите в “Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”, Хр. Юруков и съавтори, Техника 2002г., одобрен от МЗ. Позиция № 2 Приготвяне на обяд при условията на столово хранене за учениците от Второ основно училище "Петко Рачев Славейков" включени в целодневните форми на обучение. Участниците следва да имат разкрит обект за обществено хранене, предназначен за ученическо столово хранене, находящ се в непосредствена близост до училището. Приготвяните обяди трябва да включват разнообразни хранителни продукти, като в рамките на една седмица приготвяния обяд да не се повтаря. Обядите да бъдат приготвяни в деня на консумацията. Компонентите на обяда и неговия грамаж да бъде съобразен с рецептурите в “Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”, Хр. Юруков и съавтори, Техника 2002г., одобрен от МЗ. Време на осигуряване на обедното хранене от 11:30 до 13:30 часа. Позиция № 3 Приготвяне на закуски за учениците от Второ основно училище "Петко Рачев Славейков" гр.Стара Загора извън позиция № 1 и позиция № 2. Участниците следва да имат разкрит обект за обществено хранене, предназначен за ученическо столово хранене, находящ се в близост до училището. Приготвяните закуски трябва да включват разнообразни хранителни продукти.


  КРИТЕРИЙ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ:

  Икономически най-изгодна оферта


  ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ОЦЕНКА НА ОФЕРТИТЕ:

  Разнообразие на предлаганата храна (брой различни закуски/обедно меню) - 60 %. Предлагана единична цена - 20 %. Срок на плащане - 20%.Методиката за оценяване е следната: - По първият показател – П1, участникът, предложил най-голям брой закуски и обяди за един месец, получава 60 т. Останалите участници се оценяват по формулата: П1 = Оценявано предложение(като брой закуски и обяди) х 60 / Предложението с най-голям брой закуски и обяди. По втория показател – П2, участникът, предложил най-ниска цена за един брой закуска в лева без ДДС, получава 20 т. Останалите участници се оценяват по формулата: П2 = Най-ниска предложена единична цена х 20 / Оценяваното предложение. По третия показател– П3, участникът, предложил най-дълъг срок на разсрочено плащане, получава 20 т. Останалите участници се оценяват по формулата: П3 = Оценявано предложение х 20 / Най-дълъг срок на плащане.


  СРОК ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ОФЕРТИТЕ:

  15/03/2013 16:00


  ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ:

  НЕ


  ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

  Офертата на участниците следва да съдържа: 1. Списък на приложените документи (свободен текст, оригинал); 2. Оферта за участие ; Офертата трябва да съдържа предложение за всички обособени позиции. Не се допуска представяне на оферта за отделни позиции. 3. Документи за легитимация (копия): - за юридическите лица, ако не са посочили ЕИК по БУЛСТАТ в офертата, следва да представят документ за регистрация; - за физическите лица - копие от документ за самоличност. - за чуждестранните юридически или физически лица - документ за регистрация/ самоличност, издаден от компетентен орган на държавата, в която са установени. 4. Доказателства за съответствие със следните изисквания - За български юридически лица - копия на годишен баланс и ОПР за последните три приключили финансови години - 2009-2011 г. (освен ако са публикувани в търговския регистър) или в зависимост от датата, на която участникът е учреден или е започнал дейността си. За български физически лица – копия на официални документи (декларации от НАП за доходи на физическото лице), удостоверяващи дохода. За чуждестранните участници – копия на еквивалентни документи в съответствие със законите в страната, в която са установени; - Декларация (оригинал, свободен текст) за оборота на участника от сходни с предмета на поръчката доставки за последните три години (2009-2011 г.) или в зависимост от датата, на която е учреден или е започнал дейността си. Декларацията следва да е оформена в табличен вид, с посочени в нея обороти отделно за трите години. Декларацията следва да е подписана от представляващия участника и подпечатана;- Декларация-списък (оригинал, свободен текст) на договорите с предмет, сходен с предмета на настоящата поръчка, през последните пет години (2007-2012 г.) или в зависимост от датата, на която участникът е учреден или е започнал дейността си, с приложени относими към посочените договори референции. Декларацията следва да е оформена в табличен вид, с посочени в нея възложители, предмет, стойност и срок на договорите. Декларацията следва да е подписана от представляващия участника и подпечатана. Референциите се представят в копия; - Копие на удостоверение за регистрация на обект за производство на доставяните закуски и храни;-Копие на удостоверение за регистрация на автомобил за превоз на храни, издадени от Областна дирекция по безопасност на храните (или РЗИ/РИОКОЗ); - Списък на назначения на трудов договор персонал, който ще бъде ангажиран за изпълнението на поръчката и контрола за качеството й,с отбелязване на квалификацията и проф. опит за всяко лице;минимално изискване е участниците да имат назначени на трудов договор поне 1 лице на длъжност "готвач" и 1 лица на длъжност "инженер технолог", които да са включени в представения списък;-копие от трудовите книжки на назначения на трудов договор персонал с отбелязване на месторабота в предприятието на участника;-копия от дипломи или удостоверения за профес.квалификация на лица посочени в списъка, които имат квалификация "инженер технолог" и "готвач". -списъкна търговски обекти, техническо оборудване и транспортни средства, с които разполага участника за изпълнение на поръчката;-Удостоверение за разкриване на обект за ученическо столово хранене 5. Предложение за изпълнение на поръчката, съдържащо вид на предлагана закуска, обяд по дни за един месец. 6. Ценово предложение . Всички копия на документи следва да бъдат заверени с гриф "вярно с оригинала" и с подпис и печат на представляващия. Документите, посочени по-горе, следва да бъдат запечатани в непрозрачен плик с обозначение предмета на поръчката и обособената позиция, за която се участвува. Офертата следва да бъде подадена в деловодството на училището. Участници, които не са представили някой от горепосочените документи, ще бъдат отстранени от участие и офертите им няма да бъдат допуснати до оценяване и класиране. Отварянето на офертите ще се извърши на 18.03.2013г. от 10:00 ч.


  СРОК НА ВАЛИДНОСТ НА ПУБЛИЧНАТА ПОКАНА:

  15/03/2013

 • Мартенски благотворителен базар и концерт

  На 27 февруари 2012 година за трети пореден път в Държавна опера град Стара Загора се проведе традиционният Мартенски благотворителен базар и концерт, организиран от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков”- гр. Стара Загора.

  Целта на инициативата е със събраните средства да се изгради и оборудва актова зала в училището.

  Празникът започна в 17.00 часа с тържествено откриване на базара от г-жа Гергана Вълкова. Учениците от IV б клас подариха най-голямата мартеница, изработена от тях, и пожелаха здраве, щастие и успехи на ръководството, учители, учащи се. Директорът на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” г-жа Милена Желязкова пое мартеницата и поздрави присъстващите.

  На базара бяха подредени направени с много вкус , творчески умения и фантазия мартеници, картички, картини, декоративни предмети, бижута. Желаещите да закупят бяха много и „продавачите” не смогваха.

  В 18.00 часа препълнената зала вече с трепет очакваше началото на концерта. Госпожа Желязкова откри с кратко слово представлението.

  На поканата да присъстват на Концерта се отзоваха Областният управител на област Стара Загора г-н Недялко Недялков, Началникът на РИО-Стара Загора г-жа Татяна Димитрова, експерти от РИО,преподаватели от Тракийския университет и ДИПКУ- гр. Стара Загора, представители на различини обществени организации, родители, бивши и настоящи учители, ученици.

  Неусетно изминаха часовете, запълнени с разнообразната и интересна програма. Водещата „Баба Марта” – г-жа Соня Рачева обявяваше участниците. Малките артисти от ДТШ „Везни”, ВФ „Славейчета”, изпълненията на децата от Подготвителните групи, изящните съчетания на Ася Иванова от VI б клас и на съотборничките й от клуб „Импала”, на танцьорите от ансамбъл „Загорче”, на Теодор Койчинов бяха бурно аплодирани от публиката.

  Директорът на операта г-н Красимир Къшев поздрави всички и втората част от концерта бяха изпълненията на артистите от Държавна опера на популярни арии от известни опери.

  Духът, атмосферата, преживяванията, емоциите направиха тази чудесна традиция истински празник за всички.

 • Програма „Успех”

  Проект „Да направим училището привлекателно за младите хора”

  Програма „Успех”

  МОМН от 2005 година работи по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора”. През 2012 г. стартира програмата „ Успех”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз и има за цел да обхване колкото си може повече ученици в извънкласни и извънучилищни дейности.

  Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” град Стара Загора се включи в проекта. Сформирани са осем групи , в които са обхванати 117 ученици. Направленията и формите са следните:

  Природоматематически науки – клуб „Глобален млад гражданин” с ръководител Анелия Загорчева;
  Хуманитарни науки – клуб „Аз и животните” с ръководител София Генова;
  Ателие „Претвори отпадъка в изкуство” с ръководител Анна Иванова;

  3. Здравословен начин на живот – клуб „Млад еколог” – с ръководител Мара Цонева;

  4. Умения за самостоятелно учене и събиране на информация - клуб „ Историята на моето селище – Стара Загора” с ръководител Павлинка Кожухарова;

  5. Граждански компетентности – форми на поведение за успешно участие в социалния живот, разрешаване на конфликти” - клуб „Кариера” „Професионално ориентиране и личностно развитие” с ръководител Венета Кирова;

  6. Културни компетентности – студио „ Арт студио” с ръководител Гергана Вълкова ;

  7. Комуникативни умения на роден език – ателие „Да разкажа своята история” с ръководител Гергана Вълкова

 • Благотворителен базар

  Вече стана традиция всяка година да се провежда благотворителен коледен базар в училище съвместно със "Зелени балкани". Със сръчните си ръце учениците изработват поздравителни картички, сувенири, коледни украшения и елхови играчки. Събраните средства се предоставиха за закупуване на храна на ранени животни в лечебницата към "Зелени балкани".