вторник, 23 април 2013 г.

Проект против тютюнопушенето „Светът ще е по- шарен без дима цигарен”

На 23 април 2013 г. учениците от Іб клас представиха пред своите родители работата си по проекта „Светът ще е по- шарен без дима цигарен”, с който участваха в Национален ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5”. В него е заложена идеята за околна среда без тютюнев дим, което е и сред приоритетите на Европейската комисия.

Първокласниците с помощта на своя класен ръководител г-жа М.Темникова поставиха началото на ранната превенция и обучение по проблемите на тютюнопушенето. Основните насоки за работа бяха повишаването на здравните знания на децата, тяхната активност по отношение на проблема чрез изработване на постери, рисунки и стихчета, работата в екип и общуване по темата както между самите деца, така и в семействата им.

Целите на проекта са превенция на ранните опити на децата за тютюнопушене и предотвратяване на пасивното тютюнопушене с акцент повлияването на семейната среда.

Малките ученици демонстрираха завидна компетентност за вредите от цигарения дим и за алтернативите на тютюнопушенето- спорта, чистия въздух, приятелите, игрите и природата. Децата атрактивно и уверено презентираха своята работа и получиха аплодисменти и поздравления от публиката.