понеделник, 29 април 2013 г.

Европейски ден на солидарността и сътрудничеството между поколенията – 29 април

На 29 април 2013г. Второ основно училище отбеляза Европейския ден на солидарността и сътрудничеството между поколенията.

Този ден е една чудесна възможност да се обединят различни поколения и да споделят опита и надеждите си за един континент, който се променя толкова бързо! Организираното от Іе клас с класен ръководител г-жа Нели Станчева събитие събра първокласници, гимназисти, родители и баби и ги обедини около общата тема: „Каква Европа трябва да оставим на следващото поколение?”

Може би не всички от по-възрастните хора са напълно наясно какви са измеренията и какво означава да си европейски гражданин днес. От друга страна децата може би не са се замисляли защо е толкова важна Европа за нас и какви са възможностите, които Европейският съюз ни предлага. Тези мисли станаха причината да бъде отбелязан този ден в училище.

Гости на инициативата бяха г-жа М. Желязкова- директор на училището и г-н Динев- помощник директор, Павлина Господинова от Информационен център „Европа- Директно” Стара Загора и представителите на Център за Развитие на човешките ресурси и Еврогайдънс /Кариерно консултиране за работа и обучение в Европа/: Лъчезар Африканов и Венета Куйова.

Децата представиха своите близки и отправиха към тях и гостите въпроси: „Как беше в училище, когато бяхте деца?”, „Как се забавлявахте в свободното си време?”, „Помагахте ли в къщи? Как?”, „Пътували ли сте в Европа като деца? А когато пораснахте? Говорите ли чужди езици?”.

Ученици - гости в гимназиална възраст представиха своя опит в проект и пътувания по програма „Коменски”. Гостите зададоха интересни въпроси на младежите за техните преживявания, за научените уроци, за чувството за национална идентичност когато си далеч от Родината.

Накрая, тъй като хората от всички възрасти обичат игрите, усмивките и доброто настроение, деца и възрастни нареждаха пъзели на Европа, предоставени от Информационен център „Европа- Директно” и писаха послания „Ние искаме Европа, в която...., където....” и „За да направим Европа по- добро място за следващото поколение, ние ще.....”.

Отбелязването на Деня на солидарност между поколенията в Европа завърши с подаръци- книжки „Европа и ти” и „Европа в 12 урока” от „Европа-Директно”, а децата подариха на гостите картички за Деня на солидарността

Писането на посланията продължи и на 9 май - Деня на Европа. Материалите ще бъдат изпратени в Брюксел.