четвъртък, 6 декември 2012 г.

Празничен концерт - финал на тържествените чествания на Славейковите дни

С впечатляващ празничен концерт приключиха Славейковите дни във Второ основно училище. Учители, ученици и родители посветиха повече от месец на трите светли годишнини, белязали патронния празник на училището:
  • 185-годишнината от рождението на бележития българин Петко Рачов Славейков, патрон на училището;
  • 130 години от построяването и откриването на сградата на училището;
  • 55 години от обособяването на Второ основно училище „П. Р. Славейков”.

В богатия афиш от празнични изяви възпитаниците показаха както своите умения и възможности, така и оправданата гордост от принадлежността си към просветния храм с възрожденски дух, в който се твори модерно образование и който носи името на Петко Рачов Славейков.

Завладяващият концерт на финала на Славейковите дни бе изнесен в пълната зала на ДТ „Гео Милев”. Гостите бяха посрещнати с новия празничен брой на училищния вестник „Искрици”. Минути по- късно на сцената оживя „Изворът на Белоногата”. В емблематичната за творчеството на Петко Рачов Славейков поема по интересен, емоционален и интригуващ начин, благодарение на режисьорското майсторство на директора на театъра г-н Керанов, се вплетоха изпълненията на участниците. С много настроение и умиление публиката аплодира танците на децата от подготвителните групи на Второ основно училище и от Дом „Незабравка”, както и чаровните първокласници, които изпяха жизнерадостна детска песен. Последва изпълнение на акустични китари. Зрителите се потопиха и в магията на танцувалното изкуство, създадена от Стефан Дончев, балет „Каприз” и ученици от училището. Запленяваща бе демонстрацията на представителите на школа „Багатур”, а индивидуалната изпълнителка - шестокласничката Лилия Симеонова, спечели публиката с таланта и прекрасния си глас.

Народните песни, изпяти от даровития Здравко Стефанов от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”, и представянето на Детски фолклорен ансамбъл „Траянци” накараха сърцата на присъстващите в залата да се разтуптят и да заиграят в ритъма на народната музика, пренесла през вековете традициите, ценностите и добродетелите на българския дух.

Вълнуващото слово на директора на Второ основно училище – г-жа Милена Желязкова, насочи вниманието към успехите в учебната и възпитателната работа, към позитивното взаимодействие между ръководство, учители, ученици и родители, сътрудничеството с другите институции, към спечелените от Славейковото училище висока обществена оценка и доверие и целеусремеността на училищната общност към нови постижения.

След изпълнението на песента „Татковина” от Детска вокална група „Славейчета” и останалите участници, г-жа Милена Желязкова прочете и поздравителен адрес от Министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Тържествените чествания на Славейковите дни и празничният концерт затвърдиха позицията на Второ основно училище като част от културния облик на Стара Загора.