сряда, 7 ноември 2012 г.

Изложба "Пастелът"

На 23 октомври 2012 година в зала „Деца” на Художествена галерия град Стара Загора, бе открита изложба „Пастелът”. Творбите са на ученици от паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” – V а и VІІ в клас – с преподавател Гергана Вълкова. С изложбата се постави началото на традиционните „Славейкови дни”, посветени на патронния празник на училището.
Изложбата откри г-н Марин Добрев, изкуствовед и директор на Художествената галерия, който даде оценка на работата на децата и отправи пожелания към тях.

Г-жа Вълкова разказа за идеята на изложбата, за техниките, с които са създавани творбите. Показаните рисунки са създадени в продължение на 3 години. Изучените техники са всички възможни за работа в училищни условия с маслен и сух пастел и комбинациите между тези материали. Изложените творби са над 40 като преобладват тези на учениците от седми клас, които по-дълго време са имали възможност да работят с материалите. Темите са разнообразни – пейзажи, нефигурални композиции, библейски сюжети, фантазни същества, фигурални композиции, екстериори...

Г-жа Желязкова, директор на ІІ ОУ, поздрави младите художници и им пожела със същия устрем и въображение да творят и в бъдеще.

Събитието бе отразено от местни медии, които присъстваха на откриването и взеха интервю от учениците и учителката им – телевизия Стара Загора, вестник „Бизнес поща”, Радио Стара Загора.