неделя, 11 ноември 2012 г.

Състезание на поколенията

На 11 ноември, в Деня на св. Мина – покровител на семейството, във Второ основно училище „П. Р. Славейков”, гр. Стара Загора, по интересен и вълнуващ начин се преплетоха две събития.

Наследниците на Славейков от няколко поколения в партньорство с „Родители – Новатори” станаха част от Регионалния празник „Учене през целия живот” – БУДИТЕЛИТЕ ДНЕС, който се организира по проект NELII / Мрежи за инициативи и информация за ученето през целия живот/ от РИО на МОМН – Стара Загора, и Програма „Обучение през целия живот”.

Надсловът на празника: „Състезание на поколенията”, тематично и съдържателно се превърна в част от Славейковите дни, чрез които Второ основно училище отбелязва три значими годишнини и отдава почитта си към своя патрон:

  • 185 години от рождението на Петко Рачов Славейков,
  • 130 години от построяването на училищната сграда,
  • 55 години Второ основно училище.
Второкласниците доведоха в неделния ден своите родители и близки в училище и заедно с класните ръководители /Мария Попова, Ваня Ангелова, Соня Рачева, Илиана Атанасова, Яна Тенева и Иванка Славова/ и други учители се забавляваха, като играха на игрите на своите баби и дядовци.

Заниманията, организирани от СНЦ „Родители – Новатори”, създадоха в слънчевия ден празнична атмосфера и весело настроение.

Директорът на училището г-жа Милена Желязкова откри мероприятието, на което гост бе г-жа Павлина Колева, представител на РИО и ръководител на Кариерен център. Г-жа Яна Христова, председател на СНЦ „Родители – Новатори”, подари на училището осветена икона на св. Мина с благопожелания за ученици, родители, учители и всички участници в празника.

Игрите „Дама”, „Кральо–Портальо”, „Градове и държави” предизвикаха баби и дядовци, майки и бащи да се върнат назад във времето и да изживеят отново вълшебството и емоцията на детството.

Във викторината „Поколенията помнят Славейков” малки и големи показаха своите знания за живота и творчеството на патрона на училището и получиха награди – книги, символът на знанието, с пожелание ученето да продължава през целия живот и да бъде удоволствие.

Децата и техните близки писаха и послания за ученето, училището, приятелството и приемствеността между поколенията. Участваха и в написването на обща приказка за Второ основно училище.

Две изречения от нея отговарят и на въпроса как протече събитието:

„Бях забравил колко сладко е детството. Благодаря ви от сърце!”

„Днес е най- хубавият ми ден в училище!”