понеделник, 7 май 2012 г.

"Да запалим пламъка на приятелството!"

На 07.05.2012 г. от 11.30 часа във ІІ ОУ „П. Р. Славейков” гр. Стара Загора (Кабинет по музика) учениците от ІVб клас представиха своеобразна методика за ранна превенция на тютюнопушенето, създадена от деца за деца.

Гости на събитието бяха директорът на училището – г-жа Милена Желязкова, представители на РЗИ Стара Загора (Светла Карастоянова – главен секретар, Галина Димитрова – психолог и Пламена Катранджиева – връзки с обществеността), както и Радост Овагимян – ръководител на Превантивно- информационен център по зависимости към Община Стара Загора.

Изявата “Запали пламъка на приятелството и утре по- малко твои съученици ще посегнат към първата цигара!” е част от заключителните дейности по проект „Аз не пуша, не пуши с мен и ти” в рамките на проекта на Министерство на здравеопазването „Животът на нашия клас – За живот без тютюн 4”.

Четвъртокласниците под ръководството на г-жа М. Темникова до този момент проведоха урока против тютюнопушенето пред своите приятели от ІІІа, ІІІб клас, ІVа и ІVв клас.

Проектът се явява продължение на работата на учениците от предходната учебна година, а разработената от тях самите програма за превенция ще бъде използвана в часове на класа и при отбелязване на дейности от Националния здравен календар. Във връзка с това през следващата седмица предстои представянето на програмата “Запали пламъка на приятелството” пред по- широка публика от ученици, родители, деца в неравностойно положение и общественост.

ІІ ОУ „П. Р. Славейков” участва за поредна година в инициативата на МЗ с четири паралелки ІІа, ІVб, Vв и VІа клас. Децата твориха и за конкурса на Превантивно- информационен център по зависимости към Община Стара Загора “Как да помогна на свой приятел, който има проблем със зависимостите”, срокът на който изтича днес, 10 май.

Проектът на учениците от прогимназиален етап ще бъде представен на 14 май от 16.00 ч. в Превантивно- информационния център по зависимости към Община Стара Загора във връзка с кампанията на Превантивния център “За да има УТРЕ”. Благодарим на госпожа Радост Овагимян, ръководител на ПИЦ, за любезно предоставената възможност и за съдействието!