понеделник, 7 май 2012 г.

РЗИ призна второкласници за най-големите здравни инспектори

Малки ученици обучават връстници за вредата от цигарите.

За най-добрите здравни инспектори призна учениците от 2 "а" клас на ІІ ОУ „П. Р. Славейков" в Стара Загора директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева, след като изгледа спектакъла им, част от проекта „Аз не пуша, не пуши с мен и ти".

Продължавайте така, настоявайте пред своите родители и близки да откажат вредния навик, имате силата да им повлияете, поощри тя възпитаниците на г-жа Илиана Даскалова и ги награди с баскетболна топка за положеното старание.

Рак на белия дроб, състаряване на кожата, затруднено дишане и дори очно перде предизвикват цигарите. Това е само малка част от това, което вече са научили второкласниците и макар още 8-9-годишни знаят как изглеждат белодробните алвеоли на пушача и тези на непушача. Всички, които имат родители пушачи, споделиха, че им говорят за вредата от тютюнопушенето, а някои дори признаха, че са хвърляли кутиите им с цигари в кофите за боклук.

Пиеска по приказката „Най-голямото богатство" и сценка „Защо животните не пушат" представиха учениците пред своите приятели от 2 „в" клас на същото училище с класен ръководител г-жа Тянка Георгиева. Сред публиката им бяха и директорът на училището Милена Желязкова, старши експертът от Регионалния инспекторат на образователното министерство Иван Желязков и психологът на РЗИ Галина Димитрова.

Стихчета написани от децата и постери изработвани от тях в продължение на две години представиха още малките таланти в спектакъла си. Да превърнем цигарените фабрики в детски селища и по-добре да четем книжките, отколкото да палим цигарите, бяха част от посланията на малките второкласници към техните връстници и родители.

Проектът срещу тютюнопушенето, в който участват вече втора година, е в рамките на проекта на Министерство на здравеопазването „Животът на нашия клас - За живот без тютюн

Вече натрупали знания за вредата от тютюнопушенето, през тази учебна година те предават наученото и на своите връстници. До този момент идеята е представена на І „а", І „в", ІІІ „в" класове. Предстоят обучения и на четвъртокласници от техните съученици.

Проектът е под патронажа на РЗИ- Стара Загора. В него участват и възпитаниците на СОУ „Хр. Смирненски". Министерство на здравеопазването популяризира идеята „Животът на нашия клас - За живот без тютюн" за четвърта поредна година. В началото на следващата учебва година предстои петото издание на конкурса.

На 31 май - Световният ден за борба с тютюнопушенето, в Регионалната библиотека „Захарий Княжески" ще се проведе конкурс за родители на деца, участници в проекта, които са отказали цигарите. Най-големите награди ще бъдат за майките и татковците, които са преборили вредния навик най-отдавна, съобщи в аванс д-р Златина Нанева.