вторник, 17 януари 2012 г.

Дейности на ученическия съвет

Тридневно обучение на млади изследователи на тема “По следите на Целите на хилядолетието” бе проведено в учебната база на БЧК в парк Лозен в периода 18- 20 ноември 2011г. Учениците от VІІв клас Габрина Грозева, Ния Конарска, Теодора Фурнаджиева и Янета Янчева вече имат необходимите подготовка и компетентност да проведат проучване сред своите връстници във връзка с изпълнението на проекта “Да научим! Въвеждане на принципите на образованието за развитие в българското училище”. В обучението участваха и ученици от градовете София, Ихтиман и Благоевград.


Чрез игри, дискусии и други интерактивни методи младите изследователи се докоснаха до глобалните проблеми на планетата и успяха да прозрат своето място и значение за тяхното решаване. Тръгнаха си от обучението с нови знания, нови приятели, нови прекрасни емоции и чувството, че е възможно всички хора по света да заживеят по- добре.

Ученици от ученическия съвет на Второ основно училище “Петко Рачов Славейков” с интерес и ангажираност се включиха в инициативите на Превантивно- информационния център по зависимости към Община Стара Загора. На 14 ноември те участваха в Деня на отворените врати на центъра под надслов «Ролята на изкуството в превенциятана зависимостите», запознаха се с различни видове изкуства, твориха, забавляваха се и се убедиха, че осмислянето на свободното време с творчество и приятели е истинската възможност младите хора да се предпазят от зависимостите.

На 21 ноември, в деня, когато се отбелязва и Празникът на християнското семейство и младеж, Превантивно- информационният център организира вечеринката „Хайде всички на раздумка”, на която гост бе и кмета на града г-н Ж. Тодоров. Шестима ученици / Антония Косева и Велин Косев от VІІб клас и Ивета Тенева, Моника Минкова, Дара Петкова и Кристина Янчева от VІІв клас/ участваха и в конкурса по повод празника. Те представиха по един стар битов предмет – престилки, народна носия, дървена кутия, маган, покривка и разказаха техните истории. Свързаха предметите с изконни семейни ценности, които са така нужни и в нашето съвремие- обич, сплотеност, трудолюбие, съхранение на традициите и опита на по- възрастните, спестовност. След труден и продължителен избор журито се спря на Ивета Тенева и я отличи като «най- гиздава мома», а Велин Косев получи награда за «най- гиздав момък».