неделя, 11 декември 2011 г.

Представяне на брой първи от вестник „Искрици” и ДТШ „Везни”

На 29 ноември 2011 година се проведе заключителната вечер на традиционните „Славейкови дни”, които се провеждат през месец ноември във ІІ ОУ „П. Р. Славейков” и се посвещават на патрона на училището. Вечерта се проведе в залата на Окръжна библиотека „Захарий Княжевски”. Интересът към нея беше изключително голям и залата започна да се пълни преди определения час. В програмата бе включена презентацията на излизащия за първа година училищен вестник „Искрици” и изпълнения на децата от най-новия творчески колектив в училището – съществуващата от година детска театрална школа „Везни”.
Гости на вечерта бяха зам. Кметът на община Стара Загора с ресор образование и култура г-жа Иванка Сотирова, преподаватели от Тракийски университет – проф. Георги Иванов, доц. Ваня Петрова?, г-жа Мила Минева – ст. експерт в РИО, много родители, учители, ученици.

Първи на сцената излязоха Стефан, Полина Славова, Росица Русева, Гергана, Божидара, Цвета-Мария, Стела, Цветомира, Никол, Ирина, Александра, Звезделина - част от участниците в СИП по български език и литература в шести клас – и техният преподавател ст. у-л по БЕЛ г-жа Таня Конарска. След встъплението думата беше дадена на г-жа Милена Желязкова, директор на ІІ ОУ, която поздрави участниците и пожела бъдещи успехи на творческите колективи.

Момичетата и момчетата от СИП представиха вестник „Искрици”: разказаха за целите, които си поставят с неговото издаване, за избора на име, за рубриките, които се откриват във вестника. Проследени бяха и на-важните акценти в него. И тъй като броят е посветен на патрона на училището – Петко Рачов Славейков – естествено бе първо да се представят материалите за него. Цвета-Мария от VІ г клас прочете думите на Иван Вазов за Славейков, помесетени на страница І. На страница ІІ е поместена статията на г-жа Конарска за живота и дейността на П. Р. Славейков в Стара Загора. Г-жа Конарска накратко представи най-важните моменти от статията. Ирина от VІ б клас декламира стихотворението на Славейков „То ми е драго, то ми е мило”, писано в Стара Загора и поместено на стр. ІІ.

Страници ІІІ и ІV са посветени на творческите колективи във ІІ ОУ – музикалните формации „Славейчета” и „Ян Бибиян”, театралната школа „Везни” и художниците от специализираните паралелки по изобразително изкуство . Материалите са илюстрирани със снимки и репродукции на картини, както на учениците, така и на техните преподавателки г-жа Гергана Вълкова и г-жа Анна Иванова. Божидара VІ а и Звезделина от VІ г прочетоха стиховете на г-жа Мария Вангелова и г-жа Мария Попова , учителки в училището, а Илина Ленкова от ІV б клас рецитира своето стихотворение. Част от поетично творчество на големите и малката поетеси редакционната колегия представя също на страница ІІІ.

Учениците отбелязаха и факта, че на страниците на първи брой не са могли да намерят място още много интересни материали, които те написаха, но обещаха, те да бъдат публикувани в следващия брой. Представянето завърши с подбраните от Александра от VІ б клас Славейкови басни.

Трябва специално да се отбележи дейността на Йордан и Динко от VІ а клас, които отговаряха за разпространението на броя.

След бурните овации на публиката сцената бе отстъпена на малките артисти от ДТШ „Везни” , които изиграха три пиески от Асен Разцветников: „Меца, дънерът и гатанките”, „Фокусникът Ли-Сан” и „Бялото колетче”. Техен режисьор, постановчик, художник, автор на костюмите, драматург е г-жа Мария Вангелова. Трябва да отбележим „играта” на Меца - Марина Златанова, на разказвачките – Пламена Минчева и Пламена Донева, на Лиса – Николета Георгиева, на Катерана - Ния Балдаранова, на Зайко – Йоана Стоименова, на Вълчо – Калоян Бъркачев, на Глиго – Радо Тодоров в първата пиеска. Във втората се изявиха Писан – Божидар Миндов, Кокошки –Дебора Георгиева, Зорница Пенева, Радина Иванова, Ярка – Аделина Атанасова, Петльо – Джулия Петрова, Ли-Сан – Грети Георгиева, Шаро – Иван Иванов.

„Бялото колетче” се опитаха да разберат до кого е адресирано Зайко – Елица Минчева, Лиса- Стефани Сталева, Враната – Анна Мария Тодорова, Ежко - Велислава Иванова, Вълчан – Иво Димитров, Язо – Ина Гаврилова.

Малките изпълнители бяха завладяващи в превъплащенията си и заслужено получиха одобрителните ръкопляскания на публиката.

Вечерта бе един празник за всички участници и гости.