„Поздрав в пощенски плик“


2021 година е юбилейна за една от републиките на руската федерация. Коми отбелязва 100 годишнина от своето създаване. България е тясно свързана с република Коми. През последните четири десетилетия на миналия век стотици хиляди българи са били там на работа, да учат или просто на гости на свои роднини, пребиваващи там.
Учениците от III „в“ и III „г“ клас от II ОУ „Петко Рачов Славейков“ получиха покана от деца от Сиктивкар /столицата на Коми/ да се включат в международния детски проект „Поздрав в пощенски плик“. Целта на проекта е да се даде възможност на децата от руската република и на българските им връстници да представят историята и културата на своите народи. Интересна форма е избрана за това - истински книжни пликове с пощенски марки и написани собственоръчно писма. По предварително съставена порграма ще се провеждат тематични паралелни занятия в Коми - Русия и в Стара Загора.
На 8 октомври се състоя откриването на проекта в Стара Загора в класната стая на учениците от III „в“ клас от II ОУ „Петко Рачов Славейков“. Приветствие изпрати главния координатор на проекта и председател на Българската национално - културна автономия в Коми Галина Костова.
От Коми - Русия децата получиха специален колет, в който откриха автентична национална носия за момче, великолепни книги за Коми, за столицата Сиктивкар и много книжки за оцветяване и писане.
Учениците очакват първите писма от Русия , за да отговорят на новите си приятели.